Vize Ücretleri

Yeni yılla beraber vize ücretleri de güncellendi. Dolayısıyla herkesin aklında vize kaç TL sorusunun olmuşması oldukça doğaldır. Ancak bu sorunun cevabı ülkeden ülkeye değişmekte. Ayrıca bazı ülkelere girmek için vize alma zorunluluğu yoktur. Türkiye'den Vizesiz Gidilebilecek Ülkeler Listesi sayfasından herhangi bir bürokratik sürecin bulunmadığı ve vize ücretleri ödemesi yapma zorunluluğu olmayan yerleri inceleyebilirsiniz.


Vize Çeşitleri


Vize türleri, kullanım alanları ve şekillerine göre sınıflandırılır. T.C. Dışişleri Bakanlığının vize sınıflandırmalarına paralel olarak sizlere aktaralım.

 

●    Schengen Vizesi
●    Turistik Vize
●    Transit Vize
●    Öğrenci Vizesi
●    Sınır Kapısında Vize
●    Çalışma Vizesi

 

Vize çeşitleri elbette bu kadarla sınırlı değildir. Ancak en çok kullanılan vizelerin tespiti yapıldığında bu altı tür karşınıza çıkar. Bunların haricinde kalan vizeler de genelde özel veya devlet görevine mahsus izinleri kapsar. Vize fiyatları bu türlere göre değişiklik gösterebilir.


Schengen Vizesi


Schengen Bölgesi, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi olan ülkeleri içine alır. Bu bölgede yer alan ülkelerde seyahat etmek için alınması gereken vize de Schengen vizesi olarak isimlendirilir. Bu kapsamdaki devletlerin vize ücretleri ortak bir yönetmeliğe dâhil olsa da her ülke kendi içerisinde bu işlem için ek ücret talep edebilir.


Hangi Ülkelerde Geçerlidir?


Schengen, bu bölgedeki ülkeler arasında sınırsız dolaşım fırsatını sunar. Söz konusu ülkelerin sayısı 26’dır. Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka gibi ülkeler bu uygulamanın kapsamında yer alır.


Nasıl Schengen Vizesi Alınır?


Schengen vizesi başvuru için randevu almanız gerekir. Schengen vizesi için tüm ülkelerin kabul ettiği ortak bir form bulunmaz. Bu sebeple Schengen vizesi için gerekli evraklar, ülkeden ülkeye değişir. Dolayısıyla gideceğiniz ülkenin kendi formunu doldurmanız gerekir. Vize başvurusu için gerekli evrakları temin ettikten sonra çevrimiçi ortamda başvuru formunu doldurup imzalayabilir ve kolaylıkla e-randevu oluşturabilirsiniz. Schengen vizesi ücreti ise 2023 yılında güncellenmiş olup ülkeler kendi içlerinde de farklı fiyat düzenlemelerine gitmiştir. Bu bilgilere ülkelerin ilgili sayfalarından ulaşabilirsiniz.


Amerikan Vizesi


ABD’ye seyahat edecek tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, pasaport ayrımı gözetmeksizin vize almaları hukuken mecburi kılınmıştır. Bordo (Umumi), Yeşil (Hususi), Gri (Hizmet) ve Siyah (Diplomatik) pasaport sahibi tüm Türk vatandaşları ikamet ettikleri il farketmeden Ankara ve İstanbul'da bulunan Amerikan konsolosluklarına vize başvurusunda bulunabilir.


Hangi Ülkelerde Geçerlidir?


Amerika vizesi sahipleri; Meksika, U.S. Virgin Adaları, Porto Riko ve Hawaii'ye vizesiz bir şekilde seyahat edebilir. ABD’nin bu avantajı turistik geziler için kaçırılmaz bir fırsattır. Bu vizeye sahip olduktan sonra sayılan ülkelerin tamamına giriş yapabilirsiniz.


Nasıl Amerikan Vizesi Alınır?


Amerikan vizesi başvurusu için Amerika Konsolosluğunun resmî sitesinde bulunan online başvuru formunu doldurmanız ve fotoğrafın yüklemeniz gerekir. Formu doldurduktan sonra vize randevunuzu tamamlayabilirsiniz. Amerika vizesi başvuru dosyanıza aşağıdaki evrakları sunmanız gerekir: 

 

●    Seyahat niyetinizi belirten belge 
●    Düzenli bir gelire sahip olduğunuzu temsil eden maaş dökümü
●    Türkiye’de eviniz varsa tapusu
●    Kirada eviniz varsa tapusu ile beraber kira kontratını
●    Gidiş-dönüş uçak bileti

 

Bu belgelere ek olarak arabanız varsa aracınızın ruhsatını da konsolosluğa sunabilirsiniz. Başvuru tamamlanırken evrakların eksiksiz olması, süreci hem kolay yürümesini sağlar hem de olumlu sonuçlanma ihtimalini artırır.


Turistik Vize


Turistik vize, adından anlaşılacağı üzere turizm amaçlı seyahat etmek isteyen kişilere verilen vizedir. Turistik vizelerin kullanım süresi her ülkede farklıdır. Kimi ülkeler 120 güne kadar turizm vizesi verirken kimilerinde bu süre 30 günle sınırlanabilir. Seyahat etmek istediğiniz ülkenin dışişleri bakanlığı sitesini ziyaret ederek konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.


Nasıl Turistik Vize Alınır?


Turistik vize de diğer vizeler de olduğu gibi gidilecek ülkenin ilgili prosedürlerine göre değişen bir süreç sonucunda alınabilir. Turistik vize için talep edilen belgeler diğer vize türleriyle hemen hemen aynıdır. Benzer şekilde bir vize harcı ödemeniz gerekir. Ayrıca ülkeden ülkeye turizm vizesinin gün limiti değişebilir.


Öğrenci Vizesi


Öğrenciyseniz ve eğitiminizin bir bölümünü yurt dışında almak istiyorsanız öğrenci vizesi tam olarak sizin için düzenlenmiştir. Ayrıca bu vizenin diğer adları ulusal vize ve D tipi vize olarak da geçer. Öğrenci vizeleri her kademedeki öğrenciye verilebilir. 


Nasıl Öğrenci Vizesi Alınır?


Yurt dışına eğitim amacıyla seyahat ediyorsanız vize sürecinin ülkeden ülkeye değişmekte olduğunu mutlaka akılda tutmalısınız. Dolayısıyla her ülkenin talep ettiği koşul ve belgeleri ilgili ülkenin resmî kurumlarından öğrenebilirsiniz. Bu noktada vize işlemi yaparken başvurduğunuz kurumun prosedürlerini tüm detayları doğru kaynaklardan öğrenmeye özen göstermeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun yanında öğrenci olduğunuzu belgelendirmeniz de bu vizeyi almak için bir zorunluluktur. 


Transit Vize


Transit vize, sadece havalimanında uçak değiştirmenizi sağlar ve havalimanının dışına çıkmanıza izin vermez. Bu vize hakkında da havaalanlarından ya da internetten ilgili ülkelerin dışişleri bakanlığı resmî sitesinden bilgi alabilirsiniz.


Nasıl Başvuru Yapılır?


Transit vize evrakları da vize koşulları gibi ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Genel olarak ABD, Kanada, Yunanistan, Almanya, Bulgaristan, İsviçre, Çekya, Avustralya, Avusturya ve İngiltere transit vize talep eden ülkelerdir. Vize başvurusunu evraklarınızla beraber online olarak ya da havalimanında ilgili kurumlara yapabilirsiniz.


Nasıl Transit Vize Alınır?


Bazı ülkelerde transit vize başvurusu online yapılabilirken bazılarında konsolosluğa gitmek gerekebilir. Ayrıca bazı ülkelerde, seyahat etmek istediğiniz aktarma noktasının vizesine sahipseniz transit vize almanıza gerek olmayabilir.


Çalışma Vizesi


Yurt dışında çalışmak istiyorsanız hakkında bilgi sahibi olmanız gereken belge, çalışma vizesidir. Bu vize, genellikle sizin ekonomik, sosyal ve kültürel yarar sağlayacağınız şartlarda, belirli nitelikleriniz ve becerilerinizin kalitesine ve ihtiyaç durumuna göre verilir.

Paylaş

Öne Çıkanlar