Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama

Trafikteki araç sayısının artması çeşitli sorunları da beraberinde getirir. Buna bağlı olarak trafiğe çıkan sürücülerin kaza yapma riski de artış gösterir. Yılda ortalama 150.000 trafik kazası meydana gelir. Trafikte kazaya karışan araçlar sürücülerinin yanı sıra bu durum, trafikteki diğer araçları da zor durumda bırakabilir. Meydana gelen kazalarda maddi hasarın yanı sıra can kaybı da olabilir. Kaza tespit tutanağı, trafik kazaları sonrasında tarafların doldurması gereken bir belgedir. Bu süreçte yapılacakları bilmeli ve karşılıklı taraflar olarak hukuka uygun hareket edilmelidir.

 

Kaza Tespit Tutanağı


Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Kaza tespit tutanağı, en az iki aracın karıştığı maddi hasarlı trafik kazaları sonrasında taraflar tarafından doldurulması gereken belgedir. Bu süreçte kazaya karışan araç sürücüleri, kendi aralarında anlaşarak polis veya sigorta şirketine gerek olmadan trafik kaza tutanağı hazırlanabilir.
Kaza raporu, trafikteki diğer sürücülerin yaşanan trafik kazasından olumsuz etkilenmemesi amacını taşır. 1 Nisan 2008 yılı itibarıyla hazırlanabilen, Trafik Kazası Tespit Tutanağı’nın yerini alan anlaşma tutanağı kazaya karışan kişiler tarafından oluşturulur.


Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Trafik kazalarında maddi hasarlı araçların sahipleri beraber bir kaza tutanağı hazırlamalıdır. Kaza tespit tutanağı hazırlanırken tarafların ikisinin de görüşlerini yazılı olarak beyan etmeleri gerekir. Taraflar kaza tespit tutanağına ıslak imzalarını ekler. Kaza anının fotoğrafı alınabiliyor ise fotoğraflar çekilmeli buna imkân yok ise de detaylı bir çizim yapılmalıdır. Kaza tespit tutanağına tarafların bilgilerini eksiksiz ve doğru olarak doldurması gerekir. Kaza tespit tutanağı 2 nüsha olacak şekilde doldurulmalıdır. Taraflardan birinin ıslak imzası yok ise kaza tespit tutanağı geçersiz sayılır. Kaza tutanağı doldurulurken şu işlemler sırasıyla uygulanır:


.    Trafik kaza tutanağındaki alanlara kazanın yer, tarihi ve saati yazılmalıdır.
.    Var ise görgü tanıklarının iletişim bilgileri eksiksiz olarak alınır ve tutanağa eklenir.
.    Her iki taraf da kendi araç bilgilerini, sürücü bilgilerini ve trafik sigorta poliçelerinin bilgilerini ayrı ayrı tam ve eksiksiz olarak doldurur.
  Kaza ile ilgili uygun bulunan kutucuklar işaretlenmelidir. Doldurulması zorunlu olmayan bu alan sigorta şirketinin kazayı kısa bir zaman diliminde değerlendirmesine olanak sağlar.
.    Eğer kazaya karışan taraflardan birisi yabancı plakalı ise, trafik kaza tutanağı içerisindeki belirli alanın doldurulması gerekir.
.    Aracın darbe aldığı yer işaretlenerek yazılır.
.    Çarpışma bölgesinin ve zamanının çizimi yapılır. Çizimde, cadde ve sokak isminin yazılması, aracın gittiği yön ve yol çizgilerinin çizilmesi gereklidir. Kazaya karışan araçlar A ve B olarak isimlendirilir.
.    Taraflar kaza ile ilgili görüşlerini belirlenen alana yazmalıdır.
.    Son olarak ise tarafların her iki nüshaya ıslak imzalarını eklemeleri gerekir.


Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama

Trafik kazası sonrasında tutanakların incelenmesi ve karara varılması bir sürece işaret eder. Sonucu öğrenmek için e-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılabilir. Kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi için şu yollar izlenmelidir:


.    T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır.
.    Hizmet menüsü kısmından Kurum Hizmetler sekmesine açılır.
.    Trafik ve Ulaşım Hizmetleri kısmına giriş yapılır.
.    Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi kısmında yer alan Trafik Poliçe ve Hasar bilgileri Sorgulama bağlantısı açılır.
.    Plaka bilgileri girilerek sorgulama işlemi yapılır.


Kaza Tespit Tutanağına İtiraz Edilebilir mi?

Kaza tespit tutanağına itiraz süresi kararın ardından 5 iş gündür. Bu süreç içerisinde ilgili sigorta şirketlerinin belirlemiş olduğu kusur oranlarına itiraz edilebilir. Kaza tespit tutanağına itiraz dilekçesi hazırlayarak, sigorta şirketine başvuruda bulunulabilir. Kaza tespit tutanağı itiraz dilekçesi hazırlarken şu bilgilere yer verilmelidir:


.    İlgili sigorta şirketine hazırlanır.
.    Sbm karar numarası araç sahibi ve sürücü bilgilerine yer verilir.
.    Konu ayrıntılı bir şekilde yazılır.
.    Kaza tarihine göre kaza tespit tutanağına itiraz edildiği belirtilir.
.    Gerekli durumlarda kazaya ait ekstra video ve görüntüler varsa eklenebilir. 

Hasar tespit tutanağı sonuçlarına 5 gün içerisinde itiraz edilmediği veya itiraza herhangi bir yanıt alınmadığı durumlarda kaza tespit tutanağı komisyonunun vermiş olduğu kararlara özel hukuk yollarına ya da Tahkim Komisyonu’na çözüm için başvurmak mümkündür.


Mobil Kaza Tutanağı Nedir?

Trafikte yaşanan kaza durumları sonucunda taraflar arasında anlaşmalı tutanak hazırlanır. Kaza tespit tutanağının doldurulma süresini kısaltabilmek adına Sigorta ve Bilgi Gözetim Merkezi tarafından “Mobil Kaza Tutanağı” uygulaması geliştirmiştir. Mobil kaza tutanağı uygulaması işlemlerin çok daha kolay ve hızlı bir şekilde tamamlamasını sağlar. Poliçe bilgilerine de hızlı bir şekilde ulaşılabilir.


Mobil Kaza Tutanağının Faydaları Nelerdir?

.    Trafikte kazaya karışan araçların kaza tutanağının sigorta şirketlerine iletilmesini sağlar.
.    Karekod bulunan poliçedeki karekodu akıllı telefon üzerinden okutarak poliçe bilgilerine hızlı bir şekilde erişim sağlanabilir.
.    Kaza tespit tutanağının araçta taşımasına gerek kalmaz.
.    Plaka ve ruhsat sahibinin kimlik numarası ile sorgulama yapılabilmesine olanak tanır.
.    Hızlı ve kolay kullanımı ile zamandan tasarruf ettirir.
.    Uygulamada bulunan yönlendirmeler ile hata oranını en aza indirmeye yardımcı olur.


Mobil Kaza Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Akıllı telefona indirilen mobil kaza tutanağı uygulaması önce kaza yoğunluk haritasını göstererek açılır. Mevcut konuma yakın olan kazalara ve meydana gelen bu kazaların tarih ve saat bilgilerine ulaşabilmek mümkündür. Kaza anında mobil kaza tutanağı tutarken izlenecek adımlar şunlardır:


.    Uygulamayı açıldıktan sonra “kaza yaptım” butonuna basılır.
.    Tutanak şartlarına uyuluyorsa devam et butonuna basılır.
.    Kazaya karışan araçların net olacak şekilde fotoğrafları çekilerek işleme devam edilir.
.    Eğer kaza yerinin videosu çekilecekse, fotoğraf çekme işleminden sonra video çekilir.
.    Kaza konumu uygulamada otomatik çıkan ekrandan onaylanır.
.    Kazaya karışan araçların sayısı sisteme eklenir.
.    Birinci aracın trafik poliçesinde eğer karekod bulunuyor ise “evet” seçeneği işaretlenir.
.    Araç ruhsat bilgilerini eklenir.
.    İlk aracın darbe aldığı yer işaretlenerek kaza sesli veya yazılı olarak detaylı bir şekilde anlatılır.
.    İkinci aracın bilgileri doldurulur.
.    Görgü tanığı ekleme bilgileri bölümünde eğer görgü tanığı var ise “tanık ekle” butonu ile devam edip görgü tanığının ad- soyadı ve cep telefonu bilgileri eklenerek kaydedilir.
.    Bilgilerin hepsi kontrol edilerek varsa hatalar düzeltilir ve her iki tarafın imzalaması ile işlem tamamlanır.
.    Mobil kaza tutanağında unutulmaması gereken nokta, imzalar atıldıktan sonra değişimin yapılamayacağı ve geri alınamayacağıdır.
Siz de kaza sonrasında aracınızda meydana gelen hasarın karşılanmasına destek olan trafik sigortası imkanlarından yararlanabilir, bu sayede maddi kayıpları minimum seviyeye indirebilirsiniz. dijipol.com’un 30 farklı sigorta şirketinden fiyat alma ve karşılaştırma hizmetinden yararlanarak en uygun seçenekleri değerlendirebilir, aracınız için trafik sigortası yaptırabilirsiniz.

 

Benzer İçerikler