Trafik Sigortasının Kapsamı: Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Trafik sigortası 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre araçların trafiğe çıkmadan önce yaptırması zorunlu olan araç sorumluluk sigortasıdır. Yaptırılmadığı takdirde ya da her yıl yenilenmemesi durumunda aracın trafikten menedilmesi söz konusudur. Trafik sigortasında kazayı yapan kusurlu kişi değil; kusursuz olan karşı tarafın menfaatleri korunur, zararları tazmin edilir.

 

Teminat ve limitler SEDDK (Sigorta ve Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından belirlenir ve dönemsel olarak değişen tavan ve taban fiyatlar vardır. Bu nedenle trafik sigortası fiyatları birbirine yakındır. Ancak aracın modeli, üretim yılı, markası; sürücünün trafik sicili gibi etmenler araç sigortasının prim oranlarında etkili olur. Kasko sigortasında olduğu gibi trafik sigortasında da aracın hasar durumuna göre her yıl artan ya da azalan oranlarda prim uygulaması yapılır, bu da hasarsızlık indirimi ve zamlı prim uygulaması kavramlarına karşılık gelir. Trafik sigortası sorgulaması, istenen bilgilerin sisteme girilmesinin ardından kolaylıkla yapılabilir.


 

Trafik Sigortası Neleri Karşılar ve Trafik Sigortası Neler Kapsar?


 
Trafik sigortası fiyatlarında yukarıda da belirttiğimiz gibi taban ve tavan fiyatlar bulunmaktadır. Bunun sebeplerinden en önemlisi trafik sigortası kapsamının sigorta şirketlerinde benzer nitelikler göstermesidir. Araç sigortası çeşitleri içinde yasal yaptırım niteliğinde olan zorunlu trafik sigortası, üç türlü teminat bedeli tazmin eder. Şimdi zorunlu trafik sigortası neleri karşılar sorusunun yanıtına geçelim:


● Kaza başı verilen maluliyet ve vefat teminat bedeli,


● Kişi başı verilen maluliyet ve vefat teminat bedeli,


● Araç ve kaza başına verilen maddi hasar teminat bedeli.

 

Trafik sigortası neleri karşılar sorusunun yanıtını bu şekilde verebiliriz. Yani sigorta poliçesinden, kaza sonucu kusursuz olan karşı tarafta oluşacak maddi hasar karşılanır. Kaza sonucu oluşabilecek bedensel sakatlanmalarda maluliyet oranına göre tazminat ödenir. Kaza sonucu vefat yaşanması durumunda kusursuz olan karşı tarafın bakmakla yükümlü olduğu yakınlarına tazminat ödenir. 
Trafik sigortası aracınıza ait zararları karşılamayacağı için hangi durumları da kapsam altına almayacağını bilmek sigortalı için oldukça mühim bir konudur. 

 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online kasko hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilir, fırsatlardan faydalanabilirsiniz. 

 

Daha fazla bilgi için "Trafik Sigortası Nasıl Yenilenir?" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

Paylaş

Öne Çıkanlar