Özel Sağlık Sigortası İndirimi Neleri Kapsar?

Sağlık bir insanın hayatındaki en önemli unsurlardan biridir. Fakat hiç umulmadık bir anda yaşanan bir kaza ya da herhangi bir sağlık sorunundan ötürü birtakım sıkıntılar yaşanabilir. Bu sıkıntılarda yanınızda olacak, destek verecek ve sizin sağlığınızın kontrol altına alınması için imkanlar yaratan sigorta türünden biri de özel sağlık sigortalarıdır. Özel sağlık sigortaları ile sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu sağlık kurumlarından ihtiyacınız olan her türlü hizmeti alabilirsiniz. Hastalık ya da kaza gibi yaşanabilecek sağlıksal her türlü sorunda ihtiyaç duyulan tedavi hizmetini ek ücret ödemeden alınmasını sağlayan özel sağlık sigortaları geleceğe yapılan en önemli yatırımlardan biridir. Özel sağlık sigortası kapsamında ödenen sigorta primleri, sigorta sahibinin tedavi masraflarını karşılamasında yardımcı olur. Bu yüzden geleceğe yönelik yapılan yatırımlarda hem güvence sağlarken hem de kar elde etmelerine olanak tanır.


Günümüzde ekonomik koşullar ve maddi imkanlar çerçevesinde özel sağlık sigortalarının yüksek prim miktarlarından dolayı bu imkanlardan yararlanamayan kişiler oldukça fazladır. Sigorta primini en uygun düzeyde tutmak için düşük teminatlı sigorta türlerini tercih ederler. Sigorta priminin düşmesine yardımcı olacak birkaç unsur elbette vardır. Sigorta süresince hiçbir sağlık sorunu yaşamamak bir sonraki sene için sigorta priminde indirim sağlarken bir de özel sağlık sigortasına ek indirimler vardır. Bu indirimlerin hangi koşullar ve şartlar altında etkili olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Uygulanan sağlık sigortası indirimleri sayesinde maddi imkanları doğrultusunda bu sigorta hizmetinden yararlanamayan kişiler de özel sağlık sigortalarını yaptırabileceklerdir. Ayrıca bu indirimler sayesinde kişiler daha iyi teminatlar altında daha iyi sağlık sigorta anlaşmalarını gerçekleştirebilir.


Özel sağlık sigortası, insanlara kaza ya da hastalık anında oluşabilecek yüklü maddi getirilere karşı yardımcı olduğu bir sigorta türüdür. Bu nedenle sigorta primini minimum düzeyde tutabilecekleri fakat ürün sürekliliğini devam ettirebilecekleri sigorta türlerini seçmeleri oldukça önemlidir. Bu sigorta primlerine bazı koşullar altında çeşitli indirimler sağlanmaktadır. Bu indirim koşulları hakkında doğru bilgiye sahip olmak hem maddi açıdan kar sağlayacak hem de özel sağlık sigortalarının haklarından maksimum düzeyde yararlanmanızı sağlayacaktır. Aksi takdirde sigorta poliçesinin gereksiz yere kullanılması hem indirim hakkınızı elinizden kaybetmenize hem de bir sonraki senelerde yapacağınız sigorta anlaşmalarınızda sigorta priminin daha yüksek olmasına neden olabilir. Bu yüzden sigorta kapsamında imkanınız olan desteği gerçekten ihtiyacınız olduğu zamanda kullanmanız oldukça önemlidir. Özel sağlık sigortalarının kapsadığı indirimler ve indirimlerin yararları şöyledir:


•    Hasarsızlık İndirimi: Özel sağlık sigortaları kapsamında bazı teminatlar belirlenir ve bu teminatlar doğrultusunda yaşanan kaza ya da hastalık durumunlarında destek sağlanır. Eğer sigorta poliçeniz kapsamında sizlere sunulan hizmetlerden sigorta süresince yararlanmazsanız bir sonraki sene de özel sağlık sigortanıza ek indirimler elde edebilirsiniz. Hatta kendi maddi imkanlarınız doğrultusunda karşılayabileceğiniz ufak masrafları sigortaya bildirmemeniz sizin yararınıza olacaktır. Ufak tefek tedavi masrafları için sağlık sigortasını kullanmamanız durumunda poliçenizin daha az kullanılması bir sonraki sözleşmelerde indirim sağlayacaktır. Bu indirimlerden olabildiğince yararlanmanızın sizin açınızdan önemli bir yeri vardır. Yalnız burada poliçenizi asla kullanmayın gibi bir durum söz konusu değildir. Elbette ihtiyaç duyduğunuz her zaman poliçenizin teminat kapsamındaki tüm masraflar için sağlık poliçenizi kullanabilirsiniz. Fakat özellikle vadesi dolmak üzere olan sağlık sigortalarında sırf kullanmış olmak için kullanmamalısınız. “Nasıl olsa sigorta karşılıyor” düşüncesi ile gereksiz tahlil yaptırmamalı ya da tıbbi görüntüleme cihazlarını kullanmamalısınız. Bu tür durumlar sonraki seneler için zarara sebep olabilir. Sigorta priminizin düşmesini sağlamadığı gibi bir de yükselmesine yol açabilir.


•    Aile İndirimi: Özel sağlık sigortaları hem sizin için hem de aile bireyleriniz için oldukça önemli bir güvencedir. Sadece sizin değil aile bireylerinizin de başına gelebilecek her türlü sağlık sorunu ya da kaza gibi durumlarda ihtiyaç duyulan maddi yükü azaltmak için özel sağlık sigortalarından yararlanmak gerekir. Bu nedenle aile bireylerini de sağlık sigorta güvencesine dahil ederek hem onların geleceğini kontrol ve güvence altına almış olursunuz hem de daha düşük prim ücretleri ile kazanç sağlayabilirsiniz.


•    Ferdi-Grup İndirimi: Bireysel olarak hazırlanan özel sağlık sigortalarında özellikle aynı yerde çalışan kişiler için katılım sayısına bağlı olarak sigorta primlerinde değişiklikler ve indirimler görülmektedir. Bu yüzden şirketler tüm çalışanlarının katılacağı sigorta şirketleri ile özel anlaşmalar sağlayarak bireysel sağlık sigortalarını başlatabilirler. Çalışan sayısının miktarına bağlı olarak özel indirim fırsatlarından yararlanabilirler.


•    Kampanya İndirimi: Sigorta şirketleri yılın belli zamanlarında özel sağlık sigortalarında çeşitli indirim kampanyaları düzenlemektedir. Özellikle ilk defa bir sigorta şirketine kayıt yaptıranlar ya da özel sağlık sigortasını ilk kez başlatan kişilere özel indirimler sağlanabilir. Elbette bu indirimlerin süreleri ve miktarları sigorta şirketleri tarafından belirlenir ve bir süreklilik içinde olmaz. Fakat ilk defa özel sağlık sigortası yaptıracaksanız anlaşma sağlamadan önce gerekli bilgilere sahip olmanız ve bir fiyat araştırması yapmanız oldukça önemlidir. 


•    Vergi İndirimi: Özel sağlık sigortalarına sağlanan vergi indirimi, sigorta yaptıran kişilerin ödedikleri sigorta primlerinin vergiden düşmesini sağlayan ve ilgili yasalara sahip olan bir düzenlemedir. Burada en önemli amaç daha fazla kişinin bu vergi indirimleri sayesinde özel sağlık sigortalarını yaptırabilmeleri ve bu hizmetlerden yararlanabilmeleridir. Özel sağlık sigortalarının kapsadığı indirimler dışında bir de katkı payları vardır. Bireysel emeklilik sistemlerinde devlet tarafından %25’lik bir katkı payı gerçekleşir. Bu durum özel sağlık sigortaları için de geçerlidir. Ancak burada bir farklılık söz konusudur. 


•    Özel sağlık sigortalarındaki devlet katkısı bir maddi yatırım olarak değil de sigorta sahiplerinin ödediği sigorta primi vergi matrahından düşürülerek gerçekleşir. Vergi matrahından düşülecek vergi primlerinde kişinin hem kendi primlerinde hem de diğer aile fertlerine ait özel sağlık sigortası primlerinde bu indirimlerden yararlanabilirler. Fakat bu indirimden yararlanabilmeleri için iki kriter vardır. Bunlardan ilki Türkiye’de faaliyet gösteren bir sigorta firmasıyla bir poliçe başlatmaları diğeri ise yapılan sigorta ödemesinin devlete ispat edilmesi durumudur. Bu koşullar sağlandığı takdirde devletten katkı indirimi alabilirler. Özel sağlık sigortası primlerinin kişinin brüt gelirinin yüzde 15’lik bir kısmını geçmemesi şartıyla devlet vergisinden düşmesi sağlanabilir. Böylece hem özel sağlık sigortası yaptıran kişilerin sigorta prim maliyetlerinin vergi indirimi sayesinde olduğundan daha düşük olacağının farkında olur hem de çok daha fazla insanın özel sağlık sigortalarına karşı ilgisi ve isteği artar. 


Kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını korumak ve geleceklerini güvence altına almak için tercih ettiğiniz özel sağlık sigortaları hakkında tam bilgiye sahip olmak çok önemlidir. Sigorta primlerinizi öderken yararınıza olacak adımlar atmanız hem maddi açıdan sizlere avantaj sağlar hem de daha iyi fiyatlandırmalarla daha iyi poliçe teminatları gerçekleştirebilirsiniz. Özel sağlık sigortalarına sağlanan indirimler sayesinde çok daha iyi hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

Bu hizmetlerden yararlanmak için dikkat edilmesi gereken noktalara azami özen göstererek sağlığınızı güvence altına almanın yanı sıra bütçenizi de güvence altına alabilirsiniz. Dijipol.com’un uygun maliyetli tamamlayıcı sağlık sigortası veya bireysel sağlık sigortası hizmetleri ile mutlu ve sağlıklı yarınlarınıza hazırlık yapın! 

Paylaş

Öne Çıkanlar