Konut Sigortası Kapsamında Olmayan Riskler Nelerdir?

Konut sigortası, mülk içerisinde meydana gelebilecek beşeri ve fiziki hasarları güvence altına alır. Doğal afet, hırsızlık ve yangın gibi sebeplerle oluşabilecek maddi kayıplar konut sigortası sayesinde korunur. Mülk sahibi için maddi ve manevi koruma sağlayan konut sigortaları, ek teminatlarla birlikte evinizi oluşabilecek tüm olumsuzluklara karşı korur. Peki konut sigortası hangi durumlarda devreye girer? Sigorta kapsamında olmayan riskler nelerdir?


Konut Sigortası Nedir?


Konut sigortası ya da ev sigortası bir mülkiyet sigortası olarak tanımlanabilir. Özel bir emlak ve konutu kapsayan konut sigortası, çeşitli kişisel sigorta korumalarını birleştiren bir sigorta poliçesidir. Peki konut sigortasının kapsama alanı nedir?


Konut Sigortası Hangi Durumlarda Devreye Girer?


Konut sigortası barınma gibi temel ihtiyaçları korur ya da mülk içerisine dahil olan varlıkların kaybı gibi özel durumlar için güvence sağlar. Yangın, su baskını ve hırsızlık gibi durumlar konut sigortasının kapsama alanı içerisinde yer alır. Olumsuz dış etkenler bazı durumlarda sadece ev sahibine değil apartman içerisinde yaşayan diğer evlere de zarar verebilir. Konut sigortasının sağladığı koruma poliçesi sayesinde komşularınıza verebileceğiniz maddi hasarların da önüne geçilir.
Konut sigortası, deprem ve sel gibi doğal afetlerin ev üzerinde oluşturabileceği hasarlar karşısında da koruma sağlar. Konut sigortası poliçesi ev içerisinde bulunan eşyalar da dahil olmak üzere mülkün tamamını sigortalar. Konut sigortasının sağladığı tek koruma maddi destek değildir. Eşyanın ve mülkün korunmasının yanında ev içerisinde yaşayan bireyleri ve sorumluluklarını da güvence altına alır. 


Olası doğal afet ya da yapay yıkıcı etkilerin ardından mülk oturulamaz hale gelebilir. Bu durumlarda enkaz kaldırma ve tadilat gibi yenileme işlemlerinin maddi yükümlülükleri ev sahipleri için zor bir süreç oluşturur. Mülkünüzde yaşayan kiracılar, yıkım sonrası evden taşınmak zorunda kalabilir. Bu gibi olumsuzluklarda mülk sahibi kiradan mahrum kalabileceği gibi yenileme işlemlerinin maddi sorumluluğunu da taşıyamayabilir. Konut sigortası yaşanabilecek tüm bu zorluklar karşısında mülk sahibini maddi ve manevi olarak koruma altına alır ve süreci kolaylaştırır.


Konut Sigortası Neleri Kapsar?


Konut sigortaları ‘’Yeni Nesil Konut Sigortası’’ olarak yeniden biçimlendirilmiştir. Yeni nesil konut sigortaları birçok şirkette üç farklı program dahilinde hizmet verir: Temel, Standart ve Özel.


Temel konut sigortaları en temel ihtiyaçlarınızı karşılayan kompakt bir poliçeye sahiptir. Standart konut sigortaları, standart konutlar için geliştirilmiş özel hizmetlerdir. Özel sigortalar ise kapsama alanı en geniş olan ve A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarınızı kapsayan paketlerdir.


Konut sigortaları evinizi, eşyalarınızı, altın gibi değerli materyallerinizi, nakit paranızı, önemli evraklarınızı, misafirlerinizin eşyalarını ve mülk içerisinde barınan bireyleri teminat altına alır. Konut sigortasının devreye girmesi için belirlenen olumsuzlukların meydana gelmesi gerekir. Peki konut sigortasının devreye girdiği özel durumlar nelerdir?


Yıldırım, deprem, sel, kar ağırlığı ve yer kayması gibi doğal afetlerde konut sigortasının güvencesi ile koruma sağlanır. Hırsızlık, cam kırılması, makine arızaları, yakıt sızıntısı ve diğer fiziki hasarların söz konusu olduğu durumlar da poliçeyi devreye sokacaktır. Ayrıca kötü niyetli halk hareketleri, evde çalışan işçilerin emniyetinizi tehlikeye atması, eve taşıt çarpması ve kira kaybı gibi özel durumlarda da konut sigortasının sağladığı korumadan yararlanabilirsiniz.


Konut Sigortası Neleri Kapsamaz?


Konut sigortaları şirketlerin belirlediği özel paketler dahilinde hizmet verir. Bu sebeple tercih edeceğiniz pakete göre alabileceğiniz hizmetler de değişiklik gösterir. Konut içerisinde yer alan monte edilmiş tüm cam ve aynalar konut sigortası kapsamındadır. Fakat aynı materyalden yapılmış olan diğer tüm yapılar konut sigortasının teminatları dışında kalmaktadır.


Kamu tarafından düzenlenen yıkım ve onarım işlemleri mülk üzerinde yapıcı ya da yıkıcı değişikliklere neden olabilir. Konut sigortaları kamusal işlemlerde devreye girmez ve mülk üzerinde koruma sağlamaz.


Sigorta şirketlerinin konut sigortası ile sağladığı teminatlar paketlere göre değişiklik gösterir. Bu sebeple ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak kişiselleştirilmiş özel paketler oluşturabilirsiniz.
Konut Sigortaları Nasıl Fiyatlandırılır?


Sigorta şirketleri birçok iç ve dış etkene göre mülk sahipleri için özel fiyatlandırmalar sunar. Kapsam alanları tüm acentelerde farklılık gösterebileceği için şirketlerle özel olarak görüşmeler sağlanmalıdır. Örneğin, deprem bölgesi olarak tanımlanan riskli alanlar acenteler tarafından kapsama alanı dışında tutulabilmektedir.


Kapsama alanlarının değişiklik gösterebildiği gibi fiyatlandırmalarda da farklılıklar gözlenebilir. Binanın yaşı, evin bulunduğu kat, ikamet edilen bölge, binanın alt yapısı ve daire sayısı gibi birçok durum fiyatlandırmaları etkileyebilir.


Ayrıca kapsam dışında kalan durumların paket içerisine eklenmesi de mülk sahibi tarafından talep edilebilir. Bu gibi durumlarda konut sigortası fiyatları artış gösterir. Acenteler mülkün durumuna göre eşya sigortası ya da zorunlu deprem sigortası gibi farklı poliçeleri de paketinize dahil etmenizi önerebilir. Konut sigortasının türü ve eklenen özel şartlar sigorta paketinin fiyatlandırılmasında etkili olur. Konut sigortası teklifi almak Dijipol.com ile oldukça kolay, hemen tıklayın!

Paylaş

Öne Çıkanlar