Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Nedir ve Ne Zaman Başlayacak?

Kış aylarına yaklaşmaya başladığımız bu dönemlerde sürücüler tarafından fazlaca merak edilen soruların başında ‘’kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor’’ geliyor. Trafiğe çıkacak sürücüler için oldukça önemli olan kış lastiği zorunluluğu birçok kazadan koruma görevi görüyor.

 

Kış lastiği sayesinde; araçlar yolda daha güvenli hareket ediyor. Özellikle karlı ve buzlu havalarda yol tutuşu için oldukça önemli olan kış lastiği kullanmamanın cezai şartları bulunuyor. Peki kış lastiği zorunlu mu? Ya da kış lastiği hangi araçlarda zorunlu? Şimdi bu soruların cevabına bakalım.


 
Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlıyor?


Kış lastiği uygulaması; trafikte yer alan şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık 2021 tarihinden itibaren zorunlu olacaktır. Uygulamanın bitiş tarihi ise 1 Nisan 2022 olacaktır. Yetkili kurumlar tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kış lastiğini takmamış olan sürücüler para cezasına çarptırılmaktadır. 2021 yılında kış lastiği uygulama kuralının cezası 835 TL olarak belirlenmiştir.


 
Kış Lastiği Hangi Araçlara Zorunlu?


Kış lastiği uygulaması ticari araçlar için zorunlu tutulan bir uygulamadır. Hususi araçlar bu kapsamın dışında tutulmaktadır. Fakat, bedeni ve maddi zararların önüne geçebilmek için kış lastiğini kullanmak her araç için oldukça önemlidir. Bu sebeple özellikle kış aylarına yaklaştığımız bu dönemlerde tüm sürücülerin lastik değişimlerini yapması gereklidir.


 

Kış Lastiği Neden Önemlidir?


• Kış lastiği; ıslak ve kaygan zeminlerde aracın kayma riskini minimuma indirir. 


• Yol tutuşunu ve yolu kavrama direncini arttırır. 


• Yine ıslak ve kaygan zeminlerde fren mesafesini kısaltır. 


• Buz, kar, yağmurlu ve çamurlu yollarda güvenlik seviyesini üst düzeye çıkartır.

 

Kış Lastiği Hangi Yollarda Size Daha Fazla Emniyet Sağlar?

 

• Dağlık yollarda ve karlı yollarda.


• 7 derecenin altında olan havalarda araba kullanıldığında. 


• Yağmur ve kar yağışının yoğun olduğu bölgelerde. 


 
Hususi araçlar için kış lastiği uygulaması aracınız için zorunlu tutulmamış olsa dahi mutlaka kış aylarında taktırılması gerekmektedir. Lastikler sayesinde güvenlik önlemlerinizi arttırmış olursunuz. Hem bedeni hem de maddi oluşabilecek zararları minimuma indirebilirsiniz.


 
Yolların Keyfi Dijipol.com ile Çıkar!


Güvenli sürüş için trafik sigortanızı yaptırmayı ihmal etmeyin. Tüm sürücüler için zorunlu tutulan trafik sigortası sayesinde; başınıza gelebilecek olası kazalarda 3. Şahıslara verilen zararları teminat altına alabilirsiniz. Dilerseniz trafik sigortası sayfamızdan size özel tekliflerimizi inceleyebilir ya da 0850 433 0850 numaralı hattımızdan sigorta danışmanımızla iletişime geçebilirsiniz.

 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online kasko hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilir, fırsatlardan faydalanabilirsiniz. 

 

Daha fazla bilgi için "Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlıyor? Kışlık Lastik Ne Zaman Takılır?" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

Paylaş

Öne Çıkanlar