Seyahat Sağlık Sigortası Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

Seyahat sağlık sigortası yaptırmadan önce bilmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bu noktaları bilmek, poliçeniz hazırlanmadan önce dikkatli olmanızı ve tam anlamıyla hem kendinizi hem de sevdiklerinizi güvence altına almanızı sağlayacaktır.


Seyahat Sigortası Nedir?


Seyahat sigortası, yurt içi ve yurt dışı seyahatleriniz için kullanabileceğiniz ve içerisinde sağlık sigortasının teminatlarının da yer aldığı poliçe türlerinden biridir. Bu poliçe ile seyahatiniz boyunca hem kendinizi hem de sevdiklerinizi güvence altına alabilirsiniz. 


Poliçenin ana teminatları içerisinde; vefat, hastalık, kaza, bavul çalınması/kaybolması, gasp, otel ve diğer rezervasyon süreçleri, ulaşım sağladığınız araçlar vb. maddi ve manevi hasara uğrayacağınız alanlar yer almaktadır. Bu teminatlara ek olarak, istediğiniz maddeleri ekleyebilir ya da poliçe kapsamınızı isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.


Pandemi süreci ile birlikte seyahat sigortalarında da değişiklik yapılmıştır. Pek çok sigorta şirketi Covid-19 gibi yakalanılan hastalıklarda da artık teminat vermektedir. Yurt içi ve yurt dışında yaşayabileceğiniz tedavi masraflarının karşılanabilmesi, ciddi yaralanma vakalarında tüm hastane masraflarının karşılanması için seyahat sigortasını yaptırmanız doğru olacaktır.


Bununla birlikte seyahat sigortasının içerisinde yer alan sağlık sigortası, vefat teminatı sunmaktadır. Ani bir nedenle vefat etmeniz durumunda, birinci dereceden akrabalarınıza belli bir teminat verilmekte ve tüm cenaze masraflarınız karşılanmaktadır. 


Neden Seyahat Sağlık Sigortası Yaptırmalısınız?


Seyahat sağlık sigortası, bir tek hayatınız içerisinde yaşadıklarınızı güvence altına almamaktadır. Satın almış olduğunuz uçak biletleri, otobüs ya da tren biletleri, kiralamış olduğunuz arabalar, tutmuş olduğunuz taksiler, rezervasyon yaptırdığınız otel ve apartlar ya da kiralanan evler sigorta poliçesi içerisine girmektedir.


Dolayısıyla tatile ya da seyahate çıkmadan önce bu poliçe türüne sahip olmanız seyahate çıkmadan önceki zamanınızı da güvence altına almanızı sağlar. Kimi zaman yapılan planlar tutmayabilir ve ayarlamış olduğunuz tarih içerisinde seyahatinizi gerçekleştiremeyebilirsiniz. Nitekim bu durumlara karşı maddi ve manevi hasarınızın ve zararınızın güvence altında olması, daha rahat bir şekilde seyahat etmenizi sağlayacaktır.


Tüm bunlara ek olarak seyahat sigortası yanınızda bulundurduğunuz eşyalarınızı da güvence altına alan bir poliçedir. Bu sebeple bavullarınız, fotoğraf makineniz, diğer elektronik eşyalarınız ve poliçe temin altında özellikle belirttiğiniz eşyalarınız güvence altına alınmaktadır. Seyahatler içerisine sık sık karşılaşılan bavul kaybolması, çalınması, gasp ya da hırsızlık gerçekleşmesi gibi durumlara karşı kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına almış olursunuz.


Seyahat Sigortası Kapsamı Nedir?


Seyahat sigortası genellikle seyir halindeyken ya da tatildeyken yaşanabilecek hastalık, yaralanma ve tüm bu nedenler doğrultusunda vefat etme gibi sorunlara karşı yapılmaktadır. Fakat bu teminatlar sağlık sigortası tarafından da sizlere sunulmaktadır. Seyahat sigortasını sağlık sigortasından ayıran temel fark, tüm seyahatinizin poliçe içerisine dahil edilmesidir.


Bu noktada seyahat sigortası kapsamı aşağıdaki gibidir;
●    Önceden ödemiş olduğunuz ya da iade seçeneğinizin bulunmadığı uçak, tren, otobüs ve diğer ulaşım biletleri, ödemesini önceden gerçekleştirdiniz tur ve konaklamalar,
●    Çalınan, kaybolan ya da gasp nedeniyle hasara uğrayan eşyalarınız ve bavullarınız,
●    Elektronik eşyalarınızın çalınması durumunda, elektronik eşyanızın yeniden size temin edilmesi ya da tarafınıza nakit ödeme gerçekleştirilmesi,
●    Ulaşım için kullanacağınız biletlerinizin iptal olması durumunda, iptal bedellerinin karşılanması ya da yeni ulaşım yolunun oluşturulmasının sağlanması,
●    Seyahat halindeyken vefat, doğal afet ya da terörizm olayı yaşarsanız, tüm ihtiyaçlarınızın poliçe tarafından karşılanması.


Bu teminatların dışında kalan bazı ana teminatlar da bulunmaktadır. Pandemi süreci ile birlikte sigorta şirketleri tarafından kayak teminatı ve Covid-19 teminatı da eklenen maddeler arasında yer almaktadır. Fakat bu unsurlar, sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Doğru teminat bilgisi için mutlaka sigorta şirketinizle görüşmelisiniz. Size sunulan teminatları ve kapsamları birebir öğrenmeli, ek teminat istiyorsanız poliçeniz hazırlanırken sözleşmenizin içerisine dahil etmelisiniz.


Seyahat Sağlık Sigortası ile Ailenizi de Güvence Altına Alabilirsiniz


Seyahat sigortası bir tek sizi değil, sizinle birlikte ailenizi ve sevdiklerinizi de güvence altına almanızı sağlayan poliçe türlerinden biridir. Burada yapmanız gereken, sigorta şirketiniz ile görüşüp, poliçenizi hazırlarken ek teminatlar kısmına, aile üyelerinizin isimlerini belirtmek ya da sizinle birlikte seyahat edecek kişilerin bilgilerini vermek olacaktır.


Bu işlemi sağlarken poliçe bedelinizde artış meydana gelebilmektedir.


Ana teminatlarınızı bilmek, seyahate çıkmadan önce gerekli işlemleri sağlamak açısından önemlidir. Sizin belirleyeceğiniz hizmetlerin poliçeniz içerisinde yer alması da yine ödemiş olduğunuz miktarı arttırmaktadır. Bu durumda poliçe bedelini, poliçe teminatlarını ve poliçenizde yer alan diğer hususları incelemeniz oldukça önemlidir.


Schengen Vizesi Almak İsteyenler İçin Zorunlu Bir Poliçedir


Pek çok kişi, yurt dışına seyahat etmeden önce sigorta yaptırması gerektiğini bilmemektedir. Seyahat sigortasının bir ayağı sağlık sigortasına dayanmaktadır. Dolayısıyla Schengen başvurusu yapmak isteyen vatandaşların öncelikle seyahat sigortası yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. Buna diğer bir isimle “vize sigortası” da denmektedir.


Eğer vizesiz bir ülkeye gidiyorsanız, standart bir poliçe hazırlatmanız yeterli olacaktır. Fakat vize istenen bir ülkeye gidiyorsanız, vize şartlarına uygun bir poliçeye sahip olmanız gerekmektedir. Bu tamamen seyahatiniz sırasında sizi korumak amacıyla alınan önlemlerden biridir. Çünkü seyahatiniz sırasında hastalık, kaza veya ölüm yaşayabilirsiniz. Ek olarak bu seyahat içerisinde bavulunuzun çalınması ya da kaybolması söz konusu olabilir. Maddi hasarınızın en az boyuta indirilebilmesi için bu sigortayı yaptırmanız zorunludur. Bu sigortayı yaptırmadan yurt dışına çıkılmasına izin verilmemektedir. 


Seyahat Sigortası Sadece Seyahat Süresini Kapsar


Diğer poliçe türleri genellikle 6 ay ile 1 yıllık dönemi kapsamaktadır. Fakat seyahat sigortası tamamen seyahat süresini kapsar. 1 günlük olabileceği gibi 1 yıllık da olabilmektedir. Burada önemli olan nokta, seyahat sürenizi doğru hesaplamanızdır. Seyahatiniz boyunca kapsayan bir sigorta için seyahatinizden 1 gün önce poliçenizi başlatmalı, seyahatinizin bitişinden 1 gün sonraya da poliçenizin bitişini ayarlamalısınız.


Doğru tarih seçimi için sigorta şirketinizle de iletişim kurabilir ve gerekli planlamaları da sağlayabilirsiniz. Sigorta şirketinde yer alan danışmanlar, en doğru tarih aralığını sizler için belirleyecek ve bu doğrultuda bir poliçe hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Dijipol kapsamlı seyahat sağlık sigortası ile size en uygun hizmetleri sunuyor. Dijipol.com avantajları ile seyahat sağlık sigortası teklifi almak için hemen tıklayabilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi için "Seyahatlerinizi Güvenli Bir Şekilde Geçirmek için 5 Öneri" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

Paylaş

Öne Çıkanlar