ŞASİ Numarası Nedir?

Her araçta bulunan ve her araç için özel olan şasi numarası, araç hakkında bazı bilgilere hızlı ve kolay ulaşılmasını sağlar. Şasi numarası halk arasında ‘’aracın kimlik numarası’’ olarak da bilinmektedir. Sadece otomobillerde değil kamyon, motosiklet, scooter gibi her araçta 17 haneli seri numarası yani şasi numarası bulunur. Uluslararası ismi VIN (Vehicle Identification Number) olan numara; Trafik sigortası ve kasko sigortasında araçların, hasar onarımından yedek parça servislerine kadar pek çok işlem için gereklidir. 

 

Şasi Numarası Nedir?

 

Şasi numarasının tarihteki gelişimine bakacak olursak; ilk olarak 1954 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Fakat 1981 yılına kadar belli bir standartta kullanılmamıştır. 1981 yılından sonra ise Amerikan Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi tarafından getirilen standart neticesinde 17 karakter olarak kullanılmaya başlanmıştır. Şasi numarası, trafiğe çıkan her araç için zorunludur. 

 

Şasi numarası aracın aşağıdaki bilgilerini içerisinde barındırır;


1. Hangi yıl üretildiği,


2. Hangi ülkede üretildiği, 


3. Araç kasa ve motor tipini,


4. Üretildiği fabrikanın bilgisi,


5. Fabrikanın üretti kaçıncı araç olduğunu.

 

Her ne kadar ismine şasi numarası denilmiş olsa da sadece numaralardan oluşmaz. 17 hanenin içerisinde harflerde bulunur. Harfler arasında asla kullanılmayan ve yasaklı olanlar vardır. Bu harfler o-i-q harfleridir. Bunun sebebi ise 0 ve 1 rakamlarıyla karıştırılmamasıdır. 

 

Şasi Numarasında Hangi Karakter Neyi İfade Eder?

 

1. İlk iki karakter; aracın nerede üretildiği, 


2. Üçüncü karakter; Araç tipini,


3. Dördüncü karakterden sekizinci karaktere kadar olan kısım; marka, motor hacmi ve motor tipini,


4. Dokuzuncu karakter; güvenlik numarasını, 


5. Onuncu karakter; model yılını,


6. On birinci karakter; üretildiği fabrikayı,


7. Son altı karakter; seri numarasını göstermektedir. 

 

Şasi Numarası Araçların Neresinde Bulunur?

 

Şasi numaraları araçların farklı yerlerinde gizlenmiş şekilde bulunabilir. Genel kullanımı, ön camın sol altı veya sürücü kapısının iç kısmıdır. Bunlar dışında, motor üzerinde, kaput altında ve plaka kısmında da gizlenmiş şekilde olabilir. 

 

Şasi Numarası Hangi Alanlar İçin Önemlidir?

 

Yukarıda belirttiğimiz gibi şasi numarası içerisinde önemli bilgileri barındırır ama amacı sadece bu alana hizmet etmek değildir. Zorunlu Trafik Sigortası da bu numara üzerinden sorgulanır. Araç servislerinde aracın motor tipi ve kullanılacak yedek parçaların doğruluğu gereklidir. Araç güvenliği içinde önemli bir yere sahip olan şasi numarası hırsızlık gibi durumlarda, bulunan aracın kime ait olduğunun belirlenmesinde de etkili bir faktördür.

 

Dijipol’le Aracınızı Sigortalayın, Riskleri Güvence Altına Alın!


Kasko Sigortanızı ve Zorunlu Trafik Sigortanızı ‘’Dijipol.com’’ ile yaptırın hırsızlık, kaza ve yanma gibi durumlara karşı aracınızı ve kendinizi maddi güvence altına alın.

 

Paylaş

Öne Çıkanlar