Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlıyor? Kışlık Lastik Ne Zaman Takılır?


Kışa girmeye hazırlandığımız ve sayılı günler kaldığı bu günlerde sürücüler kış lastiği uygulamasının ne zaman başladığını merak ediyor. Kış lastiği; diğer bir adıyla kar lastiği buzlanmış yollarda kullanılmak amacıyla üretilmiş lastiklerdir. Ayrıca kış lastikleri aralıklı taban yapısı sayesinde kar ve buz üzerinde çekişi arttırmaktadır.

 

Kışlık Lastik Ne Zaman Takılır?

 

Kış mevsiminde sürücülerin trafikte zorluk yaşamaması amacıyla zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması 1 Aralıktan itibaren başlıyor. Yolcu ve eşya taşımak için kullanılan araçlar 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında kışlık lastiklerini takmak ve trafiğe kışlık lastikleriyle çıkmak zorundadır.

 

Valilikler, olağanüstü durumlarda yukarıda belirtilen tarihlerin bir ay öncesine veya sonrasına kadar bu süreyi uzatabilir veya erkene çekebilir. Trafik kontrolleri sırasında kamyon, römork, tanker gibi araçların; lastikleri, yansıtıcıları, koruma çerçeveleri ve ışıkları teknik kontrolden geçecek. Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılmayan araçlar için zorunluluk getirip getirilmeyeceği ise merak konusu. Bu konuda karar vermesi beklenen yetkili makam valiliklerdir.

 

Uygulamanın otobüsler için kontrolünde ise lastik kontrolleri (mevsimine uygun olup olmaması), çekme halatları, ışık donanımları, far kontrolleri yapılacak.

 

Kış Lastiği Uygulamasına Uymamanın Cezası Nedir?

 

Kış lastiği uygulamasına uymamanın cezası 2019 yılı için 885 TL olarak belirlenmişti. 2020 yılı için ceza bedeli ise henüz belli değil.

 

Araç denetimleri bakanlıkların yetki verdiği personellerin dışında Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yurt içinde yapılmaktadır. Ayrıca sınır kapılarında ise belediyeler tarafından yetkilendirilmiş kişiler tarafından kontroller sağlanmaktadır. 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online kasko hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz. 

Paylaş

Öne Çıkanlar