Kaza Tespit Tutanağına İtiraz Süresi: Süresinde İtiraz Edilmezse Ne Olur?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı araştırmalara göre Ağustos 2021 yılı verilerinde trafiğe kayıtlı araç sayısı 24 milyon 933 bin 974 adet olduğu açıklandı. Buna istinaden trafikte fazlalaşan araç sayısı ile de haliyle kaza oranları da yükseliyor. Ne yazık ki kaza ve hasar trafiğe çıkan tüm sürücüleri ve araçları yakından ilgilendiriyor. Kazalar neticesinde can kayıpları ve maddi kayıplar yaşanılabiliyor. Bu sebeple kaza sonrası ve kaza anında yapılması gerekenler de sürücüler için büyük bir rol oynuyor. 

 

Trafik sigortası ve kasko sigortasına sahip araçlar kaza sonrası yapacağı basit işlemler sonucunda maddi zararlarını en aza indirebiliyor. Öncelikle tüm araçlar için zorunlu tutulan trafik sigortanızın olması oldukça önemli. Ayrıca trafik sigortasının kapsamadığı diğer hasarlar içinde kasko sigortanız olması size birçok avantaj sağlayacaktır. Araç sigortalarını hemen yaptırmak ve size en uygun olan sigortaları keşfetmek için dijipol.com’un Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.


 
Kaza Sonrası ve Kaza Anında Ne Yapmalısınız?

 

Trafikte yaşanılan kazalar bedensel zararlı kazalar ve maddi zararlı kazalar olarak iki başlıktan oluşur. Öncelikli bedensel zarar alınmış bir kaza sonrasında kendinizin ve sizinle beraber yolculuk eden kişilerin sağlık durumunu kontrol etmeniz en önemli adımdır. Bu sebeple eğer yaralı birisi varsa derhal ambulans çağırmanız gerekiyor.

 
Eğer yaşanılan kaza sonrasında bedensel bir zarar yoksa maddi zararları tespit edebilirsiniz. Eğer başka bir araçla çarpışma neticesinde yaşanılan bir kaza ise, kazaya karışan diğer araçla kaza tespit tutanağını ortak olarak doldurmanız gerekiyor. Anlaşma sağlanması durumunda ise diğer önemli adım olan kaza fotoğrafını çekme işlemini yapmanız faydanıza olacaktır. Çünkü bu fotoğraflar sayesinde sigorta şirketleri kaza değerlendirmesi yapacaktır. 


Peki kaza tespit tutanağı nedir? Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur? Şimdi bu soruların yanıtına geçelim. 
 
 
Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

 

Adından da anlaşılacağı üzere, trafikte yaşanılan kaza sonrasında detaylı bir şekilde tutulan tutanağa denilmekte ve resmi bir evrak görevi görmektedir. Kaza tespit tutanağı kazaya karışmış iki sürücü tarafından da doldurulmalıdır. Bu tutanak daha sonrasında diğer evraklar ile birlikte sigorta şirketine ödemeleri için iletilir. Bu sebeple oldukça önemli bir evraktır. 


Kaza tespit tutanağı doldurabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Kısaca bunlardan bahsetmek gerekirse:


• Kazada maddi bir hasar bulunmalıdır. 


• Sürücüler 18 yaşından büyük ve ehliyet sahibi olmalıdır. 


• Yaralanma veya ölümle sonuçlanmış bir kaza olmamalıdır. 


• Kaza kamu malına zarar vermiş olmamalıdır. 


• Sürücülerden herhangi birinin keyif verici madde kullanmaması gereklidir. 

 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz.

 

Paylaş

Öne Çıkanlar