Hatalı Park Cezası Ücretleri

Hatalı park cezası, sürücülerin en sık karşılaştığı trafik cezalarından biridir. Park cezası, küçük bir hatanın sonucu olarak ortaya çıkabilir. Gün içerisinde iş koşuşturması nedeniyle bazen birkaç dakikalığına markete ya da ATM'ye uğramanız gerekebilir. Bu gibi durumlarda, aracınızı yol kenarına rastgele bir yere park etmek zorunda kalabilirsiniz. Ancak genellikle aracı park ettiğiniz yeri dikkate almaz, "zaten birkaç dakika içinde geri geleceğim" diye düşünürsünüz. Ancak bu gibi durumlarda dahi yanlış park cezası alabilirsiniz. Bazı durumlarda, aracınız yanlış yere park edildiği için çekici tarafından uzaklaştırılabilir. Yanlış park cezası, aşağıdaki durumlarda uygulanır:

 

●    Kavşak ve tünel gibi bölümlerde durmak ya da aracı bırakmak
●    Aracı yaya geçidine, kaldırıma bırakmak
●    Çöp konteynerinin geçtiği veya otobüs durakları gibi aktif alanlara araç park etmek
●    Park yasağı işareti bulunan alanlara taşıtı bırakmak

 

Genel olarak en yaygın hatalı park cezası çeşitleri bu şekilde karşınıza çıkar. Ancak hukuken ceza türleri arasında çeşitli nüanslar bulunur. Aynı şekilde cezaların yaptırım düzenlemeleri arasında da farklılıklar mevcuttur.


Yanlış Park Cezası


Yanlış park cezası, araç sürücülerinin en sık karşılaştığı trafik cezalarından biridir. Yanlış yere park cezası, trafik polisleri tarafından verilir ve aracınız yanlış yere park edildiği için çekici ile kaldırılabileceği gibi para cezası da uygulanabilir. 2024 yılında Karayolları Trafik Kanunu'nun 61/1-a maddesi uyarınca taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasak olduğu yerlerde park etmek uygun değildir. Bu ihlal için uygulanan para cezası 690 TL ve 15 ceza puanıdır. Ayrıca hatalı park etmekten dolayı trafik ekipleri tarafından parka çekilen araçlar için aracı geri almak için masrafların ödenmesi gerekebilir.


Kaldırıma Park Cezası


Gün içerisi yoğunlukta veya acil bir işiniz sırasında kaldırıma park etmiş olabilirsiniz. Bunun haricinde park yeri bulamadığınız için kısa süreliğine de olsa aracınızı kaldırıma bırakmayı aklınızdan geçirirsiniz. Ancak bu durum kanunen yasaklanmıştır.Kaldırıma park cezası da hatalı park cezası düzenlemelerine göre belirlenir. Yani 2024 senesinde de ilgili kanun maddesine göre bu cezanın tutarı 690 TL’dir.


Park Yasağı Cezası


Trafik kuralları, sürücülerin ve diğer trafik kullanıcılarının güvenliği için belirlenmiştir. Bu kuralların bir kısmı, belirli noktalarda duraklamayı veya park etmeyi yasaklamaktadır. Bu yasaklar; özellikle kavşaklar, tüneller ve çöp konteynırları gibi alanlarda geçerlidir. Bununla sınırlı kalmayıp ilgili maddede park yasağı olan alanlar detaylı olarak belirtilmiştir. Bu yasaklara uymayan sürücüler, trafik cezalarıyla karşılaşabilirler. Bu yasaklar arasında çok büyük bir yer teşkil eden bir yasak ise park etmeye müsait olmayan yerlere park etmektir. Park yapmanın ve duraklamanın yasak olduğu noktalarda duraklama yapan sürücüler, 690 TL park yasağı cezası ile karşılaşabilirler. Ayrıca, bu alanlarda park yapan araçlar, yetkili ekipler tarafından çekilebilir.

 

Bu nedenle sürücülerin trafik kurallarına uygun bir şekilde araç kullanmaları, diğer trafik kullanıcılarına saygı göstermeleri ve trafik güvenliğini sağlamaları son derece önemlidir. Hatalı park cezası yaptırımlarından kaçınmak ve trafik güvenliğini sağlamak için sürücülerin, yasaklanmış alanlarda duraklama yapmaktan kaçınmaları gerekmektedir.


Yaya Geçidi Park Cezası


Yayalara yol vermek, trafik güvenliği açısından oldukça önemlidir. Yayaların trafikteki güvenliği, sadece yayalara değil aynı zamanda sürücülere de önemli bir sorumluluk yüklemektedir. Bu nedenle sürücüler, yayaların önceliğine saygı göstermeli ve yayaların güvenli bir şekilde yolun karşısına geçmelerine yardımcı olmalıdır.

 

Ayrıca, sürücülerin yayalara yol vermemesi durumunda, sadece trafik cezası ile sınırlı kalmayıp, olumsuz olayların oluşumuna da neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, sürücülerin trafik kurallarına uymaları ve yayalara saygı göstermeleri hayati önem taşımaktadır. Yani trafikte yayalara öncelik vermek sadece yasal bir zorunluluk değil, aynı zamanda bir insanlık görevidir. Bu nedenle sürücülerin yayalara karşı daha dikkatli ve saygılı olmaları, trafik güvenliği açısından oldukça önemlidir. Bu hususta, yaya geçidi park cezası 2024 yılında 690 TL olarak güncellenmiştir.


Engelli Yerine Park Cezası


Engelli vatandaşların toplumda daha aktif bir şekilde yer almalarını sağlamak amacıyla yapılan düzenlemelerden biri, engelli park alanlarının oluşturulmasıdır. Bu park alanları, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak amacıyla tasarlanmıştır ve engelli vatandaşlar tarafından kullanılmak üzere ayrılır. Engelli park alanlarına diğer araçların park etmesi, bu alanlarının işlevini yitirmesine neden olur. Bu nedenle engelli park alanlarında diğer araçların durması hâlinde cezai işlemler uygulanmaktadır.

 

Engelli yerine park cezası 1383 TL olarak belirlenmiştir. Bu ödeme, diğer trafik cezaları gibi 15 gün içerisinde ödenirse ilgili tutara bir indirim uygulanır. Ancak cezanın geç ödenmesi durumunda cezada artış meydana gelebilmektedir. Bu nedenle sürücülerin engelli park alanlarına park etmemeye özen göstermeleri, trafik güvenliği açısından da son derece önemlidir. Engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak ve onlara saygı göstermek, hepimizin ortak sorumluluğudur.


Park Cezası Nasıl Ödenir?


Park ihlali cezası kapsamında yazılan cezalar e-Devlet sistemi üzerinden ödenebilir. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden hatalı park cezası sorgulama işlemlerini de gerçekleştirebilirsiniz. e-Devlet üzerinden trafik cezası ödemek için öncelikle “Trafik Para Cezası Sorgulama” hizmetine girip plaka ve ceza tarih bilgilerinizi girerek cezanızı sorgulayabilirsiniz. Daha sonra “Ödeme Yap” butonuna tıklayarak kredi kartı veya banka kartı ile ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Park cezası ödeme işlemleri için PTT şubelerini de kullanabilirsiniz.

 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online kasko hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilir, fırsatlardan faydalanabilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi için "Trafik Kuralları ve Cezaları" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

Paylaş

Öne Çıkanlar