Dostlarımızı Bekleyen Tehlikeler; Evcil Hayvan Rahatsızlıkları

Beraber yaşadığımız kedi ve köpek dostlarımızdan sevgimizi, ilgimizi hiçbir zaman esirgemiyoruz. Onlardan da karşılıksız bir sevgi alıyoruz. Bu sayede aramızdaki bağ, beraber geçirilen her dakika daha da güçleniyor. Hayvan dostlarımızla biriktirdiğimiz birçok mutlu anımız en güzel anılarımızın yanında yer buluyor.

Fakat ne yaparsak yapalım bazı beklenmedik durumlara karşı hazırlıksız yakalanabiliyoruz. 

Evcil hayvanlarımızı bekleyen tehlikeleri bilmek, risklerin farkında olmak bu gibi durumlara karşı daha tedbirli olmamızı sağlayacaktır.

En fazla karşılaşılan kedi ve köpek hastalıklarına gelin daha yakından bakalım.

Parvovirüs;
Şiddetli ve viral bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, köpeklerde her yaşta görülebilmektedir. Fakat asıl risk grubu yavru köpeklerdir. Kirli hayvan dışkısı ile bulaşan bu rahatsızlığın belirtileri arasında:

-Dehidrasyon ve yetersiz beslenme,
-Ateş,
-Kusma,
-İştah kaybı,
-İshal,
- Depresyon ve huysuzluk bulunmaktadır.

Mide Torsiyonu;

Köpeklerde en çok görülen bulaşıcı ve ölümcül hastalıkların başında gelmektedir. Bu rahatsızlık midede gaz ve sıvıların birikmesi ile meydana gelir. Ayrıca büyük köpeklerde daha yaygın olarak görülmektedir. Sıvılar ve gazlar sebebi ile mide tıkanır ve kan dolaşımı engellenir. Belirtileri ise:


-Karın şişmesi,
-Bulantı ve kusma,
-Aşırı tükürük,
- Huzursuzluktur.

Kedi Lösemisi;

Dünyada teşhisi hızlı artmakta olan bu hastalık, FelV (Feline Lösemi Virüsü) olarak bilinen bir onkvirüsün neden olduğu ciddi bir viral hastalıktır. Küçük yaştaki kedilerde daha yaygın olarak görülmektedir. Virüs, enfekte hayvanların sıvıları ile bulaştığı için; sokak kedileri ve toplu halde yaşayan kediler bu hastalığa karşı daha savunmasızdırlar. Belirtileri ise: 

-Ateş,
-Halsizlik,
-Şiddetli anemi,
-Ağızda ve mukozada sarı ülserler,
-İştahsızlık ve kilo kaybı,
- Solunum ritminde değişikliktir.

Böbrek Yetmezliği;

Evcil kedilerde en çok görülen rahatsızlık böbrek yetmezliğidir. Bu rahatsızlık böbreklerin çalışmasını engeller. Teşhisi zordur çünkü belirtileri spesifik değildir. Hasar derecesi yükseldiğinde ortaya çıkan ana belirtiler ise:

-Depresyon,
-İştahsızlık ve kilo kaybı,
-Mukoza zarlarında ülser,
-Kusma,
- Artan su tüketimi ve idrara çıkma.

Evcil hayvanlarınızı iyi takip ederek ve sürekli kontrolle bu rahatsızlıkları başlangıç aşamasında tespit edebilir ve güzel anılarınızı çoğaltmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca Dijipol.com üzerinden "Evcil Hayvan Sigortası" ile oluşacak maddi zararları minimuma indirebilirsiniz. Bu sigorta ile, sağlık problemleri ve acil durum tedavi masrafları, anlaşmalı veterinerler hekimlerimizde poliçede yazan limitler dahilinde tedavi edilmek kaydı ile teminat altına alınmıştır.

Paylaş

Öne Çıkanlar