DASK Fiyatı Neye Göre Belirlenir?

Zorunlu Deprem Sigortası yani kısaca DASK, evinizi deprem ve deprem sonucu oluşabilecek yangın, infilak, tsunami ve yer kayması gibi durumların oluşturacağı maddi kayıpları teminat altına alan zorunlu bir sigortadır. 

 

Deprem ülkemizde sıkça görülen doğal afetlerden bir tanesidir. Bu yüzden zorunlu deprem sigortası yaptırılması ülkemizde zorunlu tutulmuştur. Her sene yapılması gereken DASK’ı yaptırmayan malikler abonelik ve tapu işlemlerini gerçekleştirememektir. 

 

DASK fiyatları belirlenirken farklı faktörler göz önünde bulundurulmaktadır. Bu yüzden sigorta fiyatları farklılık gösterebilir. 

 

DASK Fiyatı Nasıl Belirlenir?

 

1. Binanın yaşı: DASK primi hesaplamada önemli bir faktördür. Bina yapım yılına göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. 


2. Yapı tarzı: Binanın yapı tarzı DASK’ ta ikiye ayrılır. Betonarme ve Diğer Yapılar olarak incelenmektedir.


3. Ev m²’si: Konutun m² birim maliyeti ve brüt m²’si esas alınarak hesaplama yapılmaktadır. 
Her yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından m² birim maliyeti belirlenmektedir. 2024 yılı için bu bedeller,
Çelik/Betonarme Yapılar: 6.000 TL
Diğer Yapılar: 4.000 TL olarak belirlenmiştir. 


4. Binanın bulunduğu il ve ilçe: Ülkemizde 5 risk bölgesi bulunmaktadır. Bu risk bölgelerinde fiyatlar değişiklik göstermektedir. En fazla riskin görüldüğü iller 1. Risk Bölgesi olarak adlandırılırken en az riskli görülen iller 5.Risk Bölgesi olarak isimlendirilir. Örneğin; İstanbul’ da DASK sigortası yaptıracak birisi risk bölgeleri içerisinde 1.sırada yer aldığı için yüksek prim ödemesi yapacakken 5. risk bölgesinde DASK yaptırmak isteyenler düşük prim ödemesi yapacaktır. Aynı şekilde risk bölgelerinde yer alan ilçelerde de ödemeler farklılık gösterebilir. 

 

**Türkiye’de en yüksek DASK primleri İstanbul’da ödenmektedir. En düşük prim ödemeleri ise Tuz Gölü, Konya ve Çevresi, Şanlıurfa, Antalya-Mersin arası, Mardin ve çevresinde yapılmaktadır. 
**Tüm konutlar için Azami Teminat Bedeli 1.272.000 TL’dir. 

 

DASK İndirimleri Var mı?


1. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ‘’Bina Yaşı’’ DASK primi ödemesinde belirleyici bir faktördür. Ayrıca 2000 yılı sonrası yapılan konutlarda %10 oranında indirim uygulanır. 


2. Poliçe süresi dolan sigortalı 30 gün içerisinde sigortasını yenilerse %10 indirim kazanır. 3. Yenileme işleminde ise %30’a kadar bu indirim çıkmaktadır. 


3. Zeminden sonraki kat sayısı 3 veya 3’ün altında olan konutlar %10 indirimle poliçesini yaptırır. 

 

Siz de kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına almak için bizi tercih edebilir; 30'dan fazla sigorta şirketinin fiyatlarını karşılaştırarak, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden "DASK Sigortanızı" veya  "Konut Sigortanızı" yaptırabilirsiniz. 

 

Paylaş

Öne Çıkanlar