Araç Muayenesi Nedir? Zorunlu mudur?

Ülkemizde trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin muayene edilerek, trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmadığının tespit edilmesi işlemine araç muayenesi denilmektedir. 

 

Araç muayenesi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 34. Maddesince zorunludur. Ayrıca araç muayeneleri tek yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK’ te yapılmaktadır. 

 

Aracın hangi tarihte muayeneye gireceği, bir önceki muayene tarihinize göre hesaplanmakta ve ruhsata işlenmektedir.


Muayenesini yapılan ve muayeneden geçemeyen araçlarda TÜVTÜRK tarafından eksiklikler belirlenmekte ve bu eksiklikleri tamamlamak için 1 ay süre verilmektedir. Bu 1 ay içerisinde eksikler tamamlamış ve tekrar muayeneye gidilmiş olması gerekmektedir. 

 

Araç Muayeneleri Ne Zaman Yapılır?


1.Hususi/Resmi/Römorklar
İlk üç yaş ve sonrasında iki yılda bir muayene edilmesi gerekmektedir. 


2.Lastik Tekerlekli Traktörler
İlk üç yaş sonrasında her üç yılda bir muayene edilmelidir. 


3. Diğer Motorlu Araçlar
İlk bir yaş sonrasında yılda bir kez muayene edilmesi gerekmektedir. (Taksi, kamyon, otobüs, ticari araçlar bu grupta yer almaktadır.)


4.İki veya Üç Tekerlekli Araçlar
İlk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene edilmelidir. 

 

TÜVTÜR Araç Muayene Randevusunu Nasıl Alırım?

 

Araç sahipleri online olarak TÜVTÜRK araç muayenesi randevusu alabilirler. Bunun dışında telefon ile 0850 222 88 88 numaralı hat üzerinden randevularını oluşturabilirler. 

 

Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

 

1. Aracın Vergi Borcu veya Ceza Borcu Olmamalıdır; OGS geçiş borcu, vergi borcu veya trafik cezası var ise muayene yapılmamaktadır. Bu yüzden gitmeden önce muhakkak kontrol edip, muayeneye öyle gitmeniz gerekmektedir. 


2. Zorunlu Trafik Sigortası; Muayeneden geçebilmek için Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmış olma zorunluluğu vardır. 


3. Egzoz Gazı Ölçüm Muayene Belgesi; Egzoz gazı ölçümü olmaması, ağır kusur olarak düzenlenmektedir. Egzoz gazı ölçümünü TÜVTÜRK istasyonlarında yaptırabilirsiniz. 


4. Nüfus Kağıdı; T.C. kimlik numaranızı gösteren nüfus kağıdınız yanınızda olmak zorundadır. 

 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi için "Araç Muayenesinde Dikkat Edilen Ekipmanlar ve Ağır Hasar Nelerdir?" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

Paylaş

Öne Çıkanlar