Zorunlu Trafik Sigortası Neden Gereklidir?

Zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkacak olan her araç için sahibinin yaptırması şart olan bir sigortadır. Karayolları Trafik Kanununun 2918 sayılı yasası gereği bir araç trafikte kullanılmadan önce zorunlu trafik sigortasının yaptırılması gerekmir. Seyir halinde ya da değilken oluşabilecek herhangi bir hasar kaydında ortaya çıkabilecek maddi hasarlar ya da yaya, sürücü veya araç içerisinde bulunan diğer kişilerin alabileceği bedensel zararlar trafik sigortası kapsamında karşılanır. Zorunlu trafik sigortası her yıl yenilenir. Kaza esnasında araç sahibinde ya da araçta oluşabilecek her türlü hasarı karşılayabilmesi için düzenli olarak yapılmalıdır.


Zorunlu trafik sigortasını yaptırmanın pek çok avantajı bulunur. Anlık oluşabilecek maddi sorumluluklardan bu sigorta kapsamında olabildiğince az etkilenmelerini sağlar. Zorunlu trafik sigortasının sağladığı avantajların bazıları aşağıdaki gibi listelenebilir:


•    Düzenli olarak araçlarına zorunlu trafik sigortası yaptıran kişiler kusurlu bulundukları trafik kazalarında oluşabilecek hasarları karşılamak için gerekli olan maddi sorumlulukları sigorta kapsamında karşılarlar. 


•    Eğer trafik kazası anında araç sürücülerinde ya da yolcularda fiziksel yaralanmalar varsa zararları trafik sigorta poliçesinin teminatı kapsamında karşılanır. Yaralanan kişilerin tedavileri için gerekli olan hastane masrafları da trafik sigortası poliçesi kapsamında yer alır. Ölüm gibi ciddi durumlara sebebiyet veren trafik kazalarında gerekli olan maddi tazminatlar yine zorunlu trafik sigortası kapsamında ödenir.


•    Trafik kazaları sonucunda üçüncü kişilerde oluşabilecek hasarların karşılanmasını sağlar.
•    Kazada kusurlu olan taraf siz olsanız dahi masrafları karşılanması için sigorta devreye girer.
•    Kaza sonrası oluşabilecek hukuki işlemlerde gerekli olan avukatlık masrafları da zorunlu trafik sigortası kapsamındadır.


•    Kaza durumunda oluşan yaralanmalar, kazadaki kusur durumuna ve kişilerin sağlık sigortası durumuna bakılmaksızın kullanılan tıbbi malzeme ve ilaç desteklerinin tüm masrafları trafik sigortası kapsamında karşılanır.


•    Zorunlu trafik sigortası bazı durumlarda yol yardım desteği ve ek teminat hizmetleri de sunabilir. 
Kanunlar tarafından yaptırılması zorunluluk haline getirilen trafik sigortasının kişinin hem kendisine hem de karşı taraftaki sürücüye sağladığı pek çok avantaj vardır. Zorunlu trafik sigortasının ödemesinde gecikmeler yaşandığında ya da trafik sigortasını yaptırmadığınız zamanlarda cezai işlem uygulanır. Bu durumda hem daha fazla para kaybınız olur hem de zaman kaybı yaşarsınız. Bu nedenle zorunlu trafik sigortanızın kontrolünü düzenli olarak yaptırmalı ve ödemelerinizi aksatmamalısınız.


Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?


Zorunlu trafik sigortası yaptırmadan önce sigorta şirketlerinden kişisel teklifler almalı ve sigorta poliçeleri kapsamındaki ayrıcalıklı özellikleri öğrenmelisiniz. Ekstra ücret ödemeden özel kampanya ve indirimlerle sizlere en uygun trafik sigortasını seçmeli ve aracınızı trafiğe çıkarmadan gerekli tüm işlemleri önceden halletmelisiniz. Sigorta şirketlerinden teklif almak ve zorunlu trafik sigortanızı yaptırmanız için gerekli olan adımlar aşağıda verilmiştir.


1.    Zorunlu trafik sigortasını yaptırmadan önce çeşitli sigorta şirketlerinden poliçeler hakkında bilgi ve teklif almalısınız.


2.    Size özel sigorta teklifleri oluştururken sigorta prim hesaplaması yapılır. Bu hesaplama işleminde prim, trafik sigortası işleminin yapılacağı araca göre belirlenir. Her aracın kendine göre bir prim ücretlendirmesi vardır. Sigorta işleminin yapılacağı aracın yaşı, markası, modeli, hasar durumu ve aracın kayıtlı olduğu il prim hesaplanırken dikkat edilen unsurlardandır. Ayrıca araç sahibinin yaşı da prim hesaplamasının değişkenleridir. Eğer araç üzerinde herhangi bir hasar mevcut değilse sigorta priminde hasarsızlık indirimi de sağlanabilir. 


3.    Trafik sigortası teklifleri kişiye ve araca özel olarak belirlenir. Bu tekliflerin doğru bir şekilde belirlenmesi ve en uygun seçeceği bulabilmeniz için plaka ve ruhsat bilgileri eksiksiz bir şekilde bildirilmelidir. Ayrıca araç sahibine ait bilgiler de eksiksiz ve doğru olarak ibraz edilmelidir. 


4.    Eğer araç üzerinde daha önce yapılmış bir trafik sigortası varsa bu sigortanın son tarihi, trafik ceza sorgulaması ve hasar kaydı gibi işlemlere ait gerekli tüm belge sigorta şirketine iletilmelidir. Kimlik numaranız ve plaka bilgileriniz ile giriş yaparak bu tür bilgilere erişip araç üzerinde kayıtlı olan tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.


5.    Aracınıza ve bütçenize uygun sigorta teklifleri arasında seçiminizi yaptıktan sonra internet bankacılığı aracılığıyla gereken ödemelerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.


6.    Zorunlu trafik sigortası poliçeniz oluşturulduktan sonra gerekli olan tüm bilgiler sizlere iletilerek işleminiz tamamlanmış olur. Aracınıza ait sigorta işleminin yenileme zamanı geldiğinde internet üzerinde işlemlerini yürütebilirsiniz. Böylece daha kolay ve hızlı bir şekilde zorunlu trafik sigortanızı yenileyebilir ve güvenli yolculukların keyfini çıkarabilirsiniz.


Zorunlu Trafik Sigortasının Teminatları Nelerdir?


Zorunlu trafik sigortasına ait teminat ve limitler Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Sigorta şirketlerinin hemen hemen hepsinde de bu teminatlar aynen geçerlidir. Fakat sigorta prim ücretleri ve ödeme seçenekleri her firma arasında farklılık gösterebilir. Sigorta şirketleri ile anlaşma yaparak hazırlanan zorunlu trafik sigortalarına sahip kişilerin sahip olduğu bazı fırsatlar vardır. Sigorta şirketlerinin bu kişilerin olası kaza ve hasar durumlarında yerine getirmesi gereken birtakım sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar şunlardır: 


•    Kaza anında meydana gelen durumlarda her bir kişi başına ölüm ve tedavi masraflarının karşılanması,


•    Kaza başı ölüm ve tedavi masrafları için gerekli olan işlemleri yürütmesi,


•    Kaza durumunda ortaya çıkan hasarlarda kusurlu olan tarafın sigortasının karşı tarafın aracında bulunan zararı karşılamasıdır. Bu gibi durumlarda hasarın belli bir miktarı sigorta şirketleri tarafından karşılanır. Bu miktar önceden belirlenen bir fiyat aralığındadır. 


Sigorta şirketleri tarafından ne tür güvencelerinin olduğunu ve hangi koşullar sonucu ortaya çıkan hasarlarda sigorta şirketinin devrede olacağı önceden araştırılıp öğrenilmelidir. 


Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?


Trafik sigortası devlet tarafından çıkarılan bir yasa ile zorunlu hale gelmiştir. Trafik sigortası olmayan araçların trafiğe çıkmalarına izin verilmemektedir. Aksi takdirde araç sahibine gerekli cezai işlemler uygulanacaktır. Zorunlu trafik sigortasının süresi dolması durumunda da aynı kurallar geçerlidir. Araç sahipleri araçlarına ait trafik sigortalarının takibini ve prim ödemelerini düzenli olarak yaptırmakla yükümlülerdir. 


Zorunlu trafik sigortasını ihmal eden kişiler görevliler tarafından Trafik Şube Müdürlüğüne bildirilir. Bu kişilere ait sigortasız araçlar da trafik şubesinin otoparkına çekilir. Zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçlar trafikten men edilir. Tekrar trafiğe girmesi ve kullanılabilmesi için zorlu bir süreç vardır. Sigortasının olmadığı fark edildiği an araç sahibine ceza kesilir. Araç sahibi cezayı ödese bile araç hemen trafiğe çıkamaz. Aracın tekrardan trafiğe çıkabilmesi için zorunlu trafik sigortasının yaptırılması gerekecektir.


Sigortası olmadığı anlaşılan araçlar Trafik Şube Müdürlüğüne çekildikten sonra araç sahibinin ilk olarak görevli kişilere bu durum hakkında bilgi vermesi gerekir. Sigortasız bir araç ile trafikte olunduğu için sürücüye de belli miktarda ceza kesilir. Ayrıca otoparktan aracı çıkarabilmek için hem çekici hem de otopark masrafları adına ek bir ücret ödemeniz gerekir. 


Yeni bir araç aldığınız zaman ya da aracınızın zorunlu trafik sigortasının süresi dolduğu zaman çeşitli sigorta şirketlerinden teklifler alarak sigorta poliçenizi yenileyebilirsiniz. Aracınıza en uygun sigorta poliçeleri ile güvenli yolculuğun keyfini çıkarabilirsiniz. Olası kaza ya da hasar durumunda ihtiyacınız olan maddi destek, sağlık hizmetleri ya da hukuki işlemler için gerekli olan avukat danışmanlığı gibi pek çok işlemi zorunlu trafik sigortası kapsamında gerçekleştirebilirsiniz. Dijipol.com’un sunduğu çeşitli fırsatlardan yararlanabilir ve farklı firmalardan fiyat teklifi alarak size en uygun olan teklifi değerlendirebilirsiniz.

 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online kasko hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilir, fırsatlardan faydalanabilirsiniz. 

 

Daha fazla bilgi için "Trafik Sigortasının Kapsamı: Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar?" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

Paylaş

Öne Çıkanlar