Sigorta
Dijipol
Paylaş

Ev ve İş Yerinizin Güvencesi: Yangın Sigortası Nedir?

Dijipol Editör
Güncellenme Tarihi:16 Şubat 2024
Okuma Süresi:1 dakika

Maddi ve manevi zararlara neden olan yangın, günlük hayatta karşılaşılan riskler arasındadır. Ev ve ofis gibi yerlerde zaman zaman çeşitli nedenlerle yangınlar çıkabilir. Bunun sonucunda hem yapının hem de içindeki eşyaların zarar görmesi muhtemeldir. Bu gibi durumlara karşı önlem almayı sağlayan yangın sigortası, taşınır ve taşınmaz mallarınız için güvence sağlar. Yaşam ve çalışmalar alanlarının güvencesi olan yangın sigortasına ilişkin detayları öğrenmek için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. 


Genel Şartlar ve İstisnalar: Yangın Sigortasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Yangın sigortası, günlük hayatta karşılaşılabilecek risklerden biri olan bu durumun sebebiyet verdiği maddi ve manevi zararları tazmin eder. Bu sigorta türünde yangın, yıldırım, infilak gibi riskler sonucu ev ve iş yerlerinde meydana gelen hasarlar karşılanır. Böylece yangın nedeniyle ortaya çıkan hasarların onarımı ve yeniden inşa giderleri için yüklü harcamalar yapmanıza gerek kalmaz. 

 

İş yeri ve ev yangın sigortası yaptırırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur. Türkiye Sigorta Birliği tarafından yayımlanan açıklamalarda teminat kapsamındaki ve dışındaki durumlar belirtilir. Bu bilgilere göre sigorta bedelinin tespitinde arsanın değeri baz alınmaz. Öte yandan, sigorta şirketlerine tanınan bir muafiyet hakkı bulunur. Muafiyet, sigorta bedelinin belirli bir yüzdesine kadar olan hasarların tazmin edilmeyeceği anlamına gelir. Muafiyet oranları, ev ve iş yeri yangın sigortasının poliçesinde belirtilir.


Ekstra Güvence Sağlayan Yangın Sigortasının Kapsamı Nedir?


Yangın sigortası kapsamında; yangının, infilakın ya da bu nedenlere ortaya çıkan duman, buhar ve hararetin verdiği zararlar yer alır. Özetle, sigorta şirketi tarafından söz konusu sebeplere bağlı olarak taşınır ve taşınmaz mallarda meydana gelen hasarlar karşılanır. Yangın sigortası genel şartlarına göre tazmin edilen unsurlar aşağıdaki gibidir. 

 

●    Taşınmaz mallar: Yapıların dışındaki bahçıvan evi, garaj, su deposu, kömürlük gibi eklentilerin yanı sıra binaların içinde ya da üzerinde yer alan her türden sabit tesisat, asansör, yürüyen merdiven, yıldırımlık ve televizyon antenini kapsar. Ayrıca temel, istinat duvarları, bahçe, rıhtımlar, teraslar, iskeleler, çeşmeler ve havuzlar da sigorta güvencesine dâhil edilir. 

 

●    Taşınır mallar: Sigortalı yerdeki nitelikleri bakımından maddelere ve gruplara ayrılan unsurları içerir. Bu bağlamda yer alan tüm unsurlar, poliçede ayrıca belirtilmemiş ve sonradan alınmış olsa dahi teminat kapsamında kabul edilir. 

 

Taşınır mallarda yalnızca sigorta ettirene ve birlikte yaşanılan aile fertlerine ya da diğer bireylere ait eşyaların zararları giderilir. Ayrıca yangın sigortasına ek teminatlarla daha spesifik ihtiyaçlara yönelik güvenceler de dâhil edilebilir. 


Yangın Sigortası Ek ve Ana Teminatları Nelerdir?


Yangın sigortası ana teminatları, infilak ve yıldırım gibi durumlardır. Fakat ihtiyaçlarınıza göre poliçenize farklı güvenceler eklemeniz mümkündür. Aşağıda ayrı bir sözleşmeyle poliçelere dâhil edilen yangın sigortası ek teminatlarını görebilirsiniz.

 

●    Grev ve lokavt 
●    Terör eylemleri
●    Deprem
●    Yanardağ püskürmesi
●    Su baskını
●    Fırtına
●    Araç ya da uçak çarpması

 

Sayılan teminatlar, her türden riske karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Örneğin yangın sigortanıza deprem güvencesi ekleyerek sarsıntıların ev ve iş yerinizde meydana getirdiği hasarları tazmin edebilirsiniz. Bu noktada aklınıza DASK, yani zorunlu deprem sigortasının yangından kaynaklanan zararları karşılayıp karşılamadığı gelebilir. DASK, yalnızca depremden dolayı çıkan yangınlarla ortaya çıkan masrafları giderir. 


Hangi Durumlar Yangın Sigortası Kapsamına Girmez?


Yangın sigortası, tanımı ve genel şartları itibarıyla yalnızca belirli durumları kapsar. Bu durumlardan bağımsız olarak açığa çıkan zararları, kendiniz karşılamanız gerekir. Yangın sigortası kapsamına girmeyen riskler şöyledir:

 

●    Savaş, darbe, istila, isyan ve ayaklanmalar
●    Nükleer faaliyetler
●    Kamu otoritesinin sigortalanan mallar üzerinde gerçekleştirdiği tasarruflardan kaynaklanan hasarlar
●    Sigortalan unsurların kendi kusurları
●    Sigortalı malın kasıtlı olarak ateşe maruz bırakılması
●    Elektrikli aletlerin yangına sebebiyet vermeden kısa devre gibi nedenlerle uğrayacağı zararlar
●    Sigortalı cihazlarda mekanik nedenlerle ortaya çıkan hasarlar

 

Sayılan durumlar için sigorta poliçenize teminat ekletmeniz mümkün değildir. Bu risklerin dışında kalan rizikoların, yani risklerin gerçekleşmesi hâlinde sigorta sahibinin bazı yasal prosedürleri izlemesi istenir. Takip eden başlıklarda yangında hasar bildirimi için yapılması gerekenleri görebilirsiniz. 


Yangında Hasar Bildirimi Nasıl Yapılır?


Yangın sigortasının zararlarınızı karşılaması için rizikoların gerçekleştiğini öğrendiğiniz tarihten itibaren 5 gün içinde bildirimde bulunmanız gerekir. Yangın hasar bildirimi, poliçenin bağlı olduğu sigorta şirketine yapılır. Ardından sigortalı eve ya da iş yerine gelen sigorta eksperi, yangının gerçekleştiği alandaki hasarı tespit eder. Hasar tespitinin ardından yangın sigortası kapsamındaki zararlarınız, ana ve ek teminatlarınız dâhilinde karşılanır. 


Yangın Hasar Bildirimi için Gerekli Belgeler Nelerdir?


Hasar bildirimi yapmadan önce yangın sigortası için gerekli belgeleri öğrenmenizde fayda vardır. Böylece hasar tazmin sürecinin gecikmeden ve aksamadan işlemesini sağlayabilirsiniz. Sigorta şirketleri, yangın hasar bildirimi yapanlardan şu belgeleri talep eder:

 

●    Yangın sigortasının poliçesi
●    Hasarı belgeleyen fotoğraflar
●    Polis ya da jandarma tutanağı
●    İtfaiye raporu
●    Tapu ya da kira kontratı
●    İş yerinin vergi levhası
●    Fatura, demirbaş kayıtları, envanter kaydı, mizan

 

Bu belgeleri eksiksiz olarak alan sigorta şirketi, hasar tutarını en geç 1 ay içinde tazmin etmek zorundadır. Tercih ettiğiniz kuruluşa göre sizi bekleyen konut yangın sigortası fiyatları değişiklik gösterir. Dilerseniz TR GO damgalı platformumuzdaki 35’ten fazla sigorta şirketinden anında teklif alabilirsiniz. Yangın, deprem ve su baskını benzeri riskleri kapsayan konut sigortası gibi hizmetler hakkında detaylı bilgiyi, 7/24 ulaşabileceğiniz sigorta uzmanlarımızdan alabilirsiniz. 

 

Öne Çıkanlar