Trafik Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanunlar gereği trafiğe çıkan tüm araçların sahip olmakla yükümlü olduğu zorunlu trafik sigortası son derece hassas ve önemli bir konudur. Çünkü trafik sigortasını yaptırmamış veya trafik sigortasının süresi dolmuş olan araçların trafiğe çıkması yasaktır. 


Motorlu taşıtların trafiğe çıkması için trafik sigortası yaptırması gereklidir. Ülkemizde trafiğe kayıtlı araçların yaklaşık %35’inde trafik sigortası bulunmamaktadır. Sigortasız araçların trafikte tespit edilmesi durumunda cezai işlemler uygulanır. Tespit edilen araçların sigortalarını yaptırması gerekir ve sigorta yapılmadan tekrar trafiğe yakalanan araçlar trafikten menedilir. 


Araç sahiplerinin trafik sigortası yaptırmakla kalmayıp düzenli olarak takip edip sigorta süresi sona ermeden zorunlu trafik sigortalarını yenilemeleri tamamen kendi sorumluluklarındadır. Araç sahiplerinin trafik sigortasını yapmadıkları ya da yenilemedikleri takdirde ciddi cezai işlemler uygulanır. İşte bu yüzden trafik sigortasının ne olduğunu ve trafik sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gerekenleri bilmeniz önemlidir. 


Trafik Sigortası Nedir?


Trafik sigortası trafiğe çıkacak olan her araç sahibinin yaptırmasının zorunlu olduğu bir sigorta çeşididir. Bu sigortayı düzenli olarak yaptıran araç sahipleri, trafik kazalarında kusurlu olmaları halinde ortaya çıkabilecek maddi sorumluluklardan kurtulur. Ayrıca karşı tarafın aracında ortaya çıkan maddi hasarlar da bu sigorta ile karşılanır. Trafik sigortası sayesinde karşı araçta yer alan kişilerde oluşan fiziksel zararlar da trafik sigortasının teminatı kapsamında olur. Hastane masrafları ve ölüm gibi ciddi durumlar ortaya çıktığı zaman ise kusurlu olan şoförün ödemek ile yükümlü olduğu maddi tazminatlar zorunlu trafik sigortası tarafının teminatları arasında yer alır. 


Türkiye’de yaptırılması zorunlu olan ve yaptırılmadığı takdirde araç sahibine cezai işlem uygulanan trafik sigortası sadece herhangi bir kaza durumunda üçüncü kişilere verilen zararı karşılar. Bu sigorta araç sahibinin aracında ya da kendisinde oluşacak zararları karşılamamaktadır. Araç sahibinin kendi aracıyla ilgili zararları karşılayabilmesi için kasko sigortası yaptırmış olması gerekir.


Trafik Sigortası Yaptırılırken Nelere Dikkat Edilmeli?


Trafik sigortasının kazalarda karşı tarafın zararlarını karşılayabilen zorunlu bir sigorta türü olduğunu artık biliyoruz. Trafik sigortası yaptırmadan ya da trafik sigortasının gerekli şartları karşılamadan yaptırılması durumunda trafiğe çıkan araçlar trafikten belirli bir süreliğine menedilir. Buna ek olarak araç sahiplerine ceza kesilir. Bu yüzden araç sahiplerinin en uygun trafik sigortası bulmak için bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Trafik sigortası yaptırırken dikkat etmeniz gerekenleri yazının devamında görebilirsiniz.

 


●    Teklifleri karşılaştırın.


Trafik sigorta fiyatları her ne kadar sabit olsa da sundukları hizmet kaynaklı sigorta şirketlerinin teklifleri değişmektedir. Trafik sigortasının fiyatları aracınızın yaşı ve modeline göre de değişir. Aracınıza sigorta yaptırmadan önce sigorta şirketlerinin sundukları teklifleri mutlaka karşılaştırın! 
Trafik sigorta poliçesi için ortaya çıkan yeni uygulamalar ile sigorta şirketleri prim ve teminatlar konusunda serbest olma hakkına sahip olmuşlardır. Sigorta şirketleri trafik sigortasının prim ücretlerini belirlerken aracın türü, ticari olup olmadığı ya da yer aldığı il gibi koşullara bakarak değişiklik yapabilmektedir. 


Sigorta şirketlerinin internet sitelerinden size uygun teklifleri öğrenebilir ve farklı sigorta şirketlerinin sundukları hizmetleri kolaylıkla karşılaştırabilirsiniz. Sigorta şirketlerinde mini onarım hizmeti, asistan teminatı ve hukuksal koruma gibi ek hizmetler de fiyatları etkileyecektir.


●    Sigortayı yenileme tarihine dikkat edin.


Sigorta poliçesinin her yıl yenilenmesi kanunlar tarafınca zorunlu olup poliçe süreleri 1 yıl ile sınırlıdır. Poliçe bitim süresine kadar trafik sigortanızı tekrar yenilemeniz gerekir. Trafik sigortası yenileme gecikme cezası her ay için %5 olarak uygulanır. Trafik sigorta yenileme tarihi eğer hafta sonuna denk gelirse yenilemeyi ilk iş günü yaptırmanız koşuluyla gecikme cezası uygulanmaz. Cezaya maruz kalmamak için sigortayı yenileme tarihini kaçırmamalısınız.  


●    Hasarsızlık indirimi hakkında bilgi edinin.


Hasarsızlık indirimi kazaya karışmadığınız durumda hasarsız geçen her bir yılda indirim oranı artış gösteren bir indirim türüdür. Sigortalı kullanıcılar hasarsızlık indiriminden faydalanma hakkına sahiptirler. Evet, kaza geliyorum demez fakat özellikle iyi bir şoförseniz hasarsızlık indirimi hakkında bilgi edinmeniz sizin son derece karlı olacaktır! Ayrıca ne yazık ki aracınız hasar gördüğünde hasarsızlık indiriminden faydalanamayıp daha yüksek primler ödemek zorunda kalabilmeniz son derece muhtemeldir. Trafik sigortası poliçesinde hasarsızlık indirimlerinin doğru ve eksiksiz bir biçimde uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmelisiniz. Alacağınız hasarsızlık indirimi oranlarını ve primleri araştırmanız sizin için oldukça faydalı olacaktır. 


●    Poliçede yer alan bilgilerin doğru olduğundan emin olun.


Trafik sigortası yaptırmadan önce kendiniz ve aracınız hakkındaki bilgileri incelemeniz son derece önemlidir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi trafik sigortası 1 yıl boyunca geçerlidir ve her sene yenilenmesi gerekir. Bu yüzden poliçenizde yer alan bilgilerin doğru olduğundan emin olmalısınız.
Trafik sigortasının başlangıç ve bitiş tarihlerini kontrol edip geçerlilik süresini not alırsanız kendinizi garantilemiş olursunuz. Trafik sigortası poliçesi birkaç sayfadan oluşmaktadır. Sonrasında sorun yaşamamak adına vakit ayırarak tüm bilgileri kontrol etmeniz akıl karı bir davranış olacaktır. Trafik sigortası hakkında aklınızda olan soruları, poliçede tereddütte kaldığınız noktaları mutlaka anlaşma yaptığınız sigorta şirketine sorarak bilgi sahibi olun. Sigortanızın kapsamını, maliyetleri ve birçok önemli konuyu sigorta şirketine sormaktan çekinmeyin.

 

●    Doğru bilgiler verin.


Trafik sigortası yaptırırken sigorta şirketine verdiğiniz bilgilerin doğru olması son derece önemlidir. Sözleşmenizin iptal olmaması ya da ilerde mağdur olmamanız için aracınızla ilgili bilgileri eksiksiz bir biçimde vermelisiniz. Tüm bunlara ek olarak sigorta poliçesi oluştuktan sonra aracınızın markasını, modelini ve kullanım şeklini kontrol etmeden imzalamayın.


●    Sigortanızın neleri kapsadığını inceleyin.


Sigorta poliçesinde hangi güvencelerin olduğunu, genel ve özel şartların neler olduğunu inceleyin. Genel şartlar hakkında bilgi sahibi olarak ileride ortaya çıkabilecek problemleri önlemeniz son derece mümkün. Sigorta teminatı dışında kalan durumları mutlaka öğrenin ve ek güvence için ne kadar ücret ödemeniz gerektiği sorun. Ayrıca bazı poliçeler sigortalının aleyhine olabilecek bazı özel şartlar içerebilir. Poliçedeki hiçbir detayı atlamamalı ve her ayrıntıya dikkat etmelisiniz.


●    Trafik sigortanızın kapsamını genişletebilirsiniz.


Eğer trafik sigortanızın sunduğu şartlara ek hizmetler ve teminatlar istiyorsanız belli bir ücret karşılığında hukuki koruma, onarım, ferdi kaza veya anahtar kaybı gibi hizmetler talep edebilirsiniz. Böylelikle aracınızı da koruma altına almış olursunuz.


●    Poliçe ücretini yatırın.


Poliçede yer alan güvence ve tazminat tutarlarını kontrol etmeyi unutmayın. Her sigorta şirketi Hazine Müsteşarlığı’nın belirlediği güvence ve tazminat tutarlarına uymakla yükümlüdür. Sigorta poliçe ücretini ödemeden trafik sigortası başlatılamaz. Sözleşmede kararlaştırdığınız şekilde peşin veya taksitli olarak ödemenizi yaparak sigortanızı başlatabilirsiniz.


Trafik sigortası teklifi alarak trafik sigortası için gereken tüm hizmetlere Dijipol.com avantajları ile ulaşabilmeniz mümkün!

Paylaş

Öne Çıkanlar