Sigorta
Dijipol
Paylaş

Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?

Dijipol Editör
Güncellenme Tarihi:28 Ocak 2024
Okuma Süresi:1 dakika

Trafikte kimi zaman unutkanlık kimi zamansa dikkatsizlik sebebiyle yapılan kural ihlalleri, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca çeşitli cezai işlemlerle sonuçlanabilir. Trafik kurallarına uymadığınız takdirde aracınızın trafikten men edilmesi, ehliyetinize el konulması ya da idari para cezası gibi yaptırımlarla karşılaşmanız muhtemeldir. Başta emniyet kemeri takmamak, kırmızı ışıkta geçmek ve alkollü araç kullanmak üzere her türlü kural ihlalinde idari para cezası uygulanır. Bu cezalar, çoğu zaman plakaya kesilir ve birkaç farklı şekilde sorgulanabilir. Dilerseniz birkaç dakikanızı ayırarak trafik kuralları ve cezaları ile ilgi detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

 

Trafik cezaları, genellikle ehliyetinize ve adınıza yazılsa da bazı durumlarda sizin haberiniz olmadan aracınızın plakasına kesilerek tarafınıza tebligata iletilir. Bu süreçte aksaklıklar ve gecikmeler söz konusu olabileceği için belli aralıklarla trafik cezası borç sorgulama işlemini tekrarlamak faydanıza olacaktır. Üstelik trafik cezalarının tebliği itibarıyla 30 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Aksi takdirde ceza miktarına faiz uygulanır. Herhangi bir yaptırımla karşılaşmamak adına trafik para cezası borcu sorgulama ve ödeme işlemlerini aksatmadan tamamlamanız tavsiye edilir. 


Araç Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?


Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), trafik cezası sorgulama işlemleri kurumun web sitesi üzerinden online olarak gerçekleştirme imkânı tanır. Dilerseniz Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesinden ya da e-Devlet üzerinden de trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerini yapabilirsiniz. e-Devlet sistemine giriş için gereken şifre, PTT şubelerinden temin edilebilir. Trafik cezası sorgulama işlemleri şu yöntemlerle yapılabilir: 

 

●    E-Devlet Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası


●    Emniyet Genel Müdürlüğü Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfası


●    Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası (T.C kimlik numarası ile yapılan sorgulamalarda, ruhsat sahibi aynı zamanda aracın sürücüsü ise var olan ceza görülmektedir. Bu yöntem ile kiralık araç sürerken ceza alan sürücülerin mevcut cezaları görüntülenmez.)


●    PTT Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası

 

Dilerseniz araç trafik cezası sorgulama işlemini SMS ile de yapabilirsiniz. Bunun için sorgulama yapmak istediğiniz aracın plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı telefonunuzun mesaj kısmına yazmanız yeterlidir. Mesajı 1189’a göndererek sorgulama trafik cezası sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz. 


T.C. ile Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?


Trafik cezaları, plaka ya da isim adına yazılabilir. Adınıza yazılan cezalar için T.C. ile trafik cezası sorgulama yapmanız mümkündür. Cezalar yalnızca denetim yapan polis memurları tarafından değil, aynı zamanda EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) ve radarlar yoluyla da kesilebilir. Her ne şekilde yazılmış olursa olsun tüm trafik cezaları e-Devlet sisteminde görüntülenebilir. Bu noktada küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var; trafik cezası detay sorgulama işlemi, plaka veya T.C kimlik numarası ile olması fark etmeksizin ancak cezai işlemden 3 gün sonra yapılabilir. 

 

EGM’nin web sitesi üzerinden de T.C. kimlik numarası ile trafik cezası sorgulanabilir. Talep edilen bilgiler doldurulduktan sonra trafik cezası sorgulama, plakaya veya sürücü belgesine yapılan işlemleri görüntülemenizi sağlar. Ayrıca web sitesinden trafik cezası sorgulama, tüzel kişiler için de yapılabilir. İşlem için tüzel kişi vergi sicil numarası gibi bilgiler sisteme girilmelidir. 


Plakadan Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?


Plakadan trafik cezası sorgulama işlemi birkaç farklı şekilde yapılabilir. Dilerseniz doğrudan ilgili kurumlara giderek aracınıza yazılan cezayı sorgulayabilir ve ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Plaka ile trafik cezası sorgulama, resmî kurumların web sitelerinden de yapılabilir. EGM’nin web sitesine girerek “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” butonuna tıklamanız yeterlidir. Üstelik buradan plaka trafik cezası sorgulamasının yanı sıra tarih ve işlem nedenini de görüntüleyebilirsiniz. 

 

Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesinden araç plakasıyla trafik cezası sorgulamak için “MTV ve Trafik Para Cezası” sekmesine ulaşmanız gerekir. Açılan ekrana T.C. kimlik numarası, plaka kodu ve ekranda gösterilen güvenlik kodunu girerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu işlem ile araca ilişkin ceza-borç bakiyesi de görüntülenebilir.

 

Araç kiralama hizmeti, sürücünün talep ettiği taşıtı firmadan teslim almasından geri vermesine kadar olan süreci kapsar. Firmalar, kiralama süresi boyunca sürücünün karşılaşabileceği kaza ve arıza durumları için çeşitli çözümler üretir. Bunun dışında sürücünün ihmalinden doğan trafik cezalarından kiralama firmaları sorumlu tutulmaz. 

 

Araç kiralama firmaları, hizmet alınan süre boyunca araca yazılan cezaların sürücü tarafından ödeneceğine dair bir sözleşme sunar. Bazı durumlarda sistem aksaklıklarından ötürü trafik cezaları otomatik şekilde ödenmemiş olabilir. Kiralık araç trafik cezası sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir.  


Ödenmiş Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?


Ödenmiş trafik cezası sorgulama, borç ve ödeme için kullanılan araçlar üzerinden aynı şekilde gerçekleştirilebilir. Eğer trafik cezası borcunuzu sorgulamak için resmî kurumların web sitesine girdiğinizde herhangi bir tebligat gözükmüyorsa ödemeniz tamamlanmış demektir. Trafik cezası tutanak sorgulama işlemini yaptıktan sonra ödemeyi ceza kesim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde yapmanız hâlinde %25 oranında indirim kazanabilirsiniz. Bu indirimden faydalanmak için ceza makbuzunu ve tebliğ belgesini yanınızda bulundurmalısınız. 

 

Dilerseniz tarafınıza kesilen trafik cezasına itiraz edebilirsiniz. Mevzuata göre plakaya yazılan veya trafik polisinin aracı durdurarak kestiği cezalarda itiraz süresi 15 gündür. Plakaya kesilen cezalarda ise süre tebliğ tarihinden itibaren başlar. Yüz yüze kesilen cezalarda ise trafik polisinin ilgili işlemi yapması ile süre başlamış olur. Aracınıza yazılan cezalara itiraz etmek için trafik mahkemelerine başvurabilirsiniz. 

Öne Çıkanlar