Plaka Değiştirme Ücreti

Plaka yenileme işlemi için belirli prosedürler ve ücretler vardır. Bu nedenle, araç sahipleri, plaka yenileme işlemi yapmadan önce ilgili Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurarak gerekli bilgileri almalıdır. Plaka değiştirme fiyatı 2024 yılına göre 1.489,35 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek basım ücreti ise 195 TL, çifti 390 TL'dir. Bu veriler ışığında plaka değişim ücreti geçen yıla kıyasla %100’e yakın bir oranda zamlanmıştır.


Plaka Nasıl Değiştirilir?


Eski plaka yenileme, amaç ve nedenine bağlı olarak farklılık gösterir. Özellikle araç satışı nedeniyle yapılan yenileme işleminde, noter görevlisi değişiklik yapılacak plakalar hakkında bilgi alır ve yeni plaka numarası belirlenir. Eski plakalar noter görevlisi tarafından teslim alınarak, gerekli bilgiler ruhsata işlenir.

 

Eğer aracın tek ya da her iki plakasında yıpranmaya bağlı fiziksel sorunlar varsa, değişim için satış sırasındaki işlemden biraz daha basit birkaç adım takip edilir. İlk adım, araç plaka yenileme başvurusu için gerekli evraklar ve eski plakalarla birlikte notere başvurmaktır. 

 

Araç plaka değiştirme için ilgili kurumlara gittiğinde yanınızda mutlaka bulunması gereken belgeler şunlardır:


●    Nüfus cüzdanı
●    Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi
●    Aracın eski trafik belgesi ve plakaları
●    Noter satışını gösteren belge veya geçici tescil belgesi


Bu belgelerle plaka yenileme işlemi için başvurunun yapılmasının ardından, eski plakalar noter görevlisine teslim edilir ve yıpranmaya bağlı değişim işleminin detaylarını içeren bir evrak araç sahibine verilir.

 

Bu aşamadan sonra, sürecin devamındaki adımlar satış sırasındaki plaka yenileme işlemiyle aynıdır. Yani, evraklarla birlikte en yakın Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu şubesine gidilerek plakaların basım işlemi gerçekleştirilir. Yeni plakalar araca takılır ve eskisinin yerine kullanılır. Bu yenilenme işlemi sayesinde taşıtlar, yasal bir şekilde trafiğe çıkabilir.

 

Araç plakası nasıl değiştirilir sorusunun yanıtı bu şekilde karşınıza çıkmakla beraber bunlarla sınırlı değildir. Son olarak plaka değiştirme şartları arasında en başta motorlu vergi taşıtlarının vergi borcunun olmaması ve araçların muayenesinin yapılmış olması yer alır. MTV ödemesi yapmadıysanız ve araç muayeneleriniz güncel değilse yasal olarak araç plaka değişikliği yapmanız mümkün değildir. 


Plaka Yenileme Nedir?


Plaka değiştirme işlemi bazı durumlarda zorunlu kılınmış bir işlem olabildiği gibi, araç sahiplerinin özel talepleri doğrultusunda da gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca 2. el araç alırken plaka değişimi sırasında da özel talepler doğrultusunda değişiklikler yapılabilir. Plaka değişikliğinin hangi durumlarda ve nasıl yapılacağına ilişkin prosedürleri sizin için derledik.

 

Yıpranmış plaka yenileme 2024 senesinde de birtakım düzenlemelerle tüm sürücüler zorunlu tutultu. Eğer aracınız plakaları yıpranmış, eskimiş veya zarar görmüşse, örneğin kazaya bağlı olarak çarpma sonucu hasar almışsa, plaka yenileme işlemi zorunlu hâle gelir. Bu durumda araç sahibi, plakanın değiştirilmesi için Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurabilir. Plakanız yasalara göre ağır kusurlu sınıfında kabul ediliyorsa plakanızı yenilemeniz gereklidir. Kusurlu kabul edilen plakaların özellikleri yasalara göre şunlardır:


●    App plakalar (yasal olmayan yollarla basılan plakalar)
●    Üzerinde vida yer alan plakalar
●    Üzerinde damgası olmayan plakalar


Kusurlu kategorisinde bulunan plakalar ile muayeneden geçmeniz de mümkün değildir. Eğer bu tür bir plakanız varsa en yakın zamanda değiştirmenizi tavsiye ederiz. Vidalı plaka değişimi de aynı ücretlere tabidir ve trafik kuralları gereğince yasak.

 

Kayıp Plaka: Aracın bir plakası kaybolduysa diğerini kaybettiği plaka numarasına uygun bir şekilde yenilemek zorundadır. Aynı plaka yenileme ücreti de 195 TL’dir. Kayıp plaka durumunda da araç sahibi Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurarak yenisini alabilir.

 

Özel Plaka: Keyfi plaka değişikliği olduğu için fiyatı diğerlerinden daha fazladır. Özellikle kulüp, isim, siyasi parti gibi kısaltmalar için keyfi plaka değişikliği 2024 ücreti oldukça yüksek rakamlara ulaşabilir. Bunun yanı sıra özel plaka almak isteyen kişilerin aynı ilde plaka değişikliği yapabilme hakları vardır. Plakada yazan şehirde ikametgâh etmesi gerektiği unutulmamalı. Örneğin: plakanın 06 ile başlamasını istiyorsanız Ankara'da ikamet etmeniz gerekmekte. Bu zorunlulukları karşılamayan araç sahiplerine özel plaka verilmez.

 

Özel plaka almak isteyen kişilerin öncelikle almak istedikleri plakanın başka bir araçta kullanılıp kullanılmadığını tespit etmeleri gerekir. Sonradan plaka değiştirme amacıyla Emniyet Müdürlüğü'ne doğrudan başvurarak ya da web sitesi üzerinden plaka sorgulaması yaparak, istedikleri plakanın müsait olup olmadığını öğrenebilirler. Eğer plaka müsait ise, özel plaka ücretini ödeyerek bağış mektubu almalıdırlar. Bu bağış mektubu, istenilen özel plakanın onaylanması için Emniyet Müdürlüğü'ne sunulur.

 

Plaka Yenileme Süresinin Dolması: Her aracın plaka yenileme süresi vardır ve bu süre dolduğunda plaka yenileme işlemi yapılması gerekmektedir. Plaka yenileme süresi, aracın trafik tescil belgesinde belirtilir ve genellikle 5 yıldır. Plaka yenileme süresinin dolması durumunda, araç sahibi Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurarak plaka yenileme işlemini gerçekleştirmelidir.


Plaka Yenileme Ücreti


2024 yılı için araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL’dir. Plaka basım ücreti, adet bazında değişiklik gösterir. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı odalarda, tek bir plakanın basımı için gerekli ücret 195 TL'dir. Aracın her iki plakasının da yenilenmesi gerekiyorsa çift basımın bedeli 390 TL'dir.  

 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi için "E-Devlet ile Araç Plaka Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

 

Paylaş

Öne Çıkanlar