Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır ve Fiyatları Ne Kadar?

Pasaport, yurt dışına çıkmak isteyen herkesin alması gereken bir belgedir. Üstelik bu durum, amacından bağımsız olarak tüm yurt dışı seyahatleri için geçerlidir. Dolayısıyla pasaport başvurusunun nasıl yapılacağı pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Bu işleme dair merak ettiklerinizi yazımızın devamından bulabilirsiniz.

 

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?


Pasaport başvurusu yapmak için öncelikle Nüfus Müdürlüğünün veya e-Devlet sisteminin bu işlem için açılan randevu sayfasına giriş yaparak randevu almanız gerekir. Sayfaya girdikten sonra pasaport türü ve alınacağı yer gibi bilgileri seçerek randevu oluşturabilirsiniz. Bu adımda kişisel bilgilerinizi doğru ve eksiksiz şekilde girmeniz son derece önemlidir. Randevu tarihi belirlendikten sonra istenen belgeleri tamamlayarak kuruma gitmeniz ve pasaport işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Ayrıca ALO 199 Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden de randevu oluşturarak pasaport işlemlerinizi başlatmanız mümkündür.


Pasaport Yenileme Başvurusu Nasıl Yapılır?


Pasaport yenileme işlemi, il veya ilçe nüfus müdürlüklerine başvurularak yapılır. Online randevu alınarak ya da ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'nden bilgi alınarak işlem gerçekleştirilebilir. Pasaport yenilemek için gerekli olan belgeler ve eski pasaport nüfus müdürlüğüne teslim edilerek uzatma işlemi tamamlanabilir.


Pasaport İçin Gerekli Evraklar Listesi


Pasaport başvurusu için gerekli belgeler, alınacak pasaport türüne göre değişebilir. Bu sebeple başvuru yapacağınız pasaport türüne sahip olmak için gereken belgeleri Dışişleri Bakanlığının sitesinden inceleyebilirsiniz. Ancak genel olarak tüm pasaport türleri için aşağıdaki belgeler talep edilir:

 

●    Kimlik belgesi
●    Biyometrik fotoğraf
●    Pasaport harç ve defter ücreti
●    Varsa eski pasaport
●    Reşit olmayan bireyler için muvafakatname

 

Pasaport başvurusundan önce, emniyet güçlerine parmak izi verilmesi gerekmektedir. Bu işlem, pasaport başvuru merkezlerinde yapılabilir veya belirli il ve ilçelerdeki emniyet birimlerinde gerçekleştirilebilir.


Pasaport Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır?


Pasaport başvurusu için gerekli tüm işlemleri gerçekleştirdikten sonra başvurunuzu takip etmek için devletin resmî hizmetlerini kullanabilirsiniz. e-Devlet üzerinden kolaylıkla başvurusu sonucunuzu sorgulayabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz. Bunun için takip edilmesi gereken işlemler şöyledir:

 

●    e-Devlet Kapısı ana sayfasında arama butonu olan yere tıklayarak “Pasaport Başvuru Durumu Sorgulama” yazıp devam edin.
●    Bu sayfada sorgulanacak pasaportun kimin için olduğunu çıkan seçenekleri işaretleyin.
●    Ardından aşağıdaki “Sorgula” butonuna basarak pasaportunuz ile ilgili istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

Bu işlemleri atlamadan ve sırasıyla yaptıktan sonra başvurunuz hakkında güncel durumu ve detayları görebilirsiniz. Eğer e-Devlet sisteminde bir başvurunuz gözükmüyorsa T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesinden de süreci kontrol edebilirsiniz.


Pasaport Fiyatları ve Harçları


Pasaport fiyatları 2024 yılında yeniden düzenlenmiştir. Pasaport harçları da bu düzenlemeye dâhildir. Bu ücretler belgenin geçerlilik süresine göre değişir. 2024 yılı itibariyle pasaport ücretleri şu şekildedir:

 

●    6 aylık pasaport: 1.639,30 TL harç + 790,00 TL defter = 2.429,30 TL
●    1 yıllık pasaport: 2.396,60 TL harç + 790,00 TL defter = 3.186,60 TL
●    2 yıllık pasaport: 3.912,60 TL harç + 790,00 TL defter = 4.702,60 TL
●    3 yıllık pasaport: 5.558,30 TL harç + 790,00 TL defter = 6.348,30 TL
●    3 yıldan uzun süreli pasaport: 7.833,00 TL harç + 790,00 TL defter = 8.623,00 TL 

 

18 yaşından küçük kişilere en fazla 5 yıl süreli pasaport verilebilirken hususi ve hizmet damgalı pasaportlar harç bedelinden muaftır. Bu bedelleri ödemek için nakit, banka kartı, kredi kartı veya online ödeme yöntemini kullanabilirsiniz.


Pasaport Çeşitleri


Pasaport başvurusu yapmadan önce kendi yasal statünüze uygun bir pasaport seçmeniz gerekir. Yaşınıza, seyahat amacınıza ve mesleki durumunuza göre pasaport seçimi sürecinde sorunsuz şekilde tamamlanmasını kolaylaştırır. Türkiye vatandaşlarının başvurabileceği pasaportlar şöyledir:

 

●    Diplomatik Pasaport
●    Geçici Pasaport
●    Hizmet Pasaportu
●    Umuma Mahsus Pasaport 
●    Hususi Pasaport
●    Öğrenci Pasaportu
●    Bebek Pasaportu
●    Evcil Hayvan Pasaportu
●    E-Pasaport

 

Bu pasaport türlerini Dışişleri Bakanlığı resmî sitesinden inceleyerek kendinize en uygun olanı tespit edebilirsiniz. En yaygın olarak kullanılan bordo renkli Umuma Mahsus Pasaport sivil vatandaşların yurt dışına çıkmaları için mecburi olarak sahip olması gereken seçenektir.


Yeşil Pasaport


Hususi pasaport nedir sorusu, devlet memurlarına ve belirli şartları sağlayan aile bireylerine verilen pasaport türü olarak yanıtlanabilir. Bu belgenin geçerlilik süresi 5 yıldır. Yeşil pasaport nedir sorusunun cevabıyla aynı olan bu pasaport birçok ülkeye vizesiz giriş olanağın sunar. Yeşil pasaport başvuru işlemleri de yukarıda belirtildiği gibi yapılır.

 

Hususi pasaport, sadece devlet kurumlarında çalışan memurlara ve Emekli Sandığı'na kayıtlı kişilere verilir. Ayrıca yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşlerine de aynı belge verilir. Yeşil pasaport yenileme işlemleri de standart süreçle aynıdır.


Öğrenci Pasaportu


Öğrenci pasaportu, eğitim veya seyahat amacıyla yurt dışına çıkacak öğrencilere verilen bir seyahat belgesidir. Bu pasaport, belirli şartları karşılayan tüm öğrencilere özel olarak düzenlenir ve temel olarak bordo renklidir. 25 yaş altındaki öğrenciler, harç ücreti ödememek için öncelikle Nüfus Müdürlüğü üzerinden bordo pasaport başvurusunda bulunmalıdır. Başvuru sırasında ilgili belge için talepte bulunduklarını belirten öğrenciler, harç bedelinden muaf tutulurlar.


Gri Pasaport


Son zamanlarda adı çokça duyulan ancak ne olduğu hakkında pek bir bilgi sahibi olunmamasından dolayı gri pasaport nedir sorusu pasaport başvurusu yapacakların aklına gelir. Hizmet pasaportu olarak da bilinen bu belge, devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen bir pasaport türüdür. Hizmet pasaportu, birçok ülkeye vizesiz giriş imkânı sağlar. Bu ülkeleri incelemek için Türkiye'den Vizesiz Gidilebilecek Ülkeler Listesi adresini ziyaret edebilirsiniz.


Siyah Pasaport


Diplomatik pasaport, Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen ve diplomatların statülerini tanımlayan bir tür uluslararası kimlik belgesidir. Bu pasaport, sahiplerine yurt dışında seyahat etme ve çeşitli ülkelerde devlet işleri için çalışma ayrıcalıkları sağlar. Bu pasaportlar, sahiplerine yurt dışında kongre, toplantı ve konferanslara katılma fırsatı sunar. Ayrıca diplomatik bağlantıları olan ülkelerde çalışmak için gereklidir.

 

Seyahate çıkmadan önce mutlaka seyahat sağlık sigortası yaptırın. Seyahat Sağlık Sigortası yaptırmak için 30'dan fazla sigorta şirketinin fiyatlarını karşılaştırın ve size en uygun "Seyahat Sağlık Sigortası" poliçesini anında yaptırın.

Paylaş

Öne Çıkanlar