Konut Sigortası Hakkında Merak Edilenler

Konutlar ve içerisindeki eşyalar kimileri için yatırım kimileri için anı kimileri için de sıcak bir yuvadır. Pek çok insan için her ne nedenle olursa olsun konutları ve içerisindeki eşyaları son derece önemlidir. Bu yüzden onları hasar görme risklerine karşı korumak ve güvence altına almak istemeniz son derece doğaldır. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Tam da bu noktada sizin için konut sigortası devreye girer. “Konut sigortası nedir?”, “Konut sigortası neleri kapsar?” gibi konut sigortası hakkında merak edilen soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz. 


Konut Sigortası Nedir?


Konut sigortası evinizi ve evinizin içindeki eşyalarınızı, su baskını gibi doğal afetlerden yangın ve hırsızlığa kadar birçok riske karşı koruyan oldukça geniş kapsamlı bir sigorta türüdür.
Konut sigortası herhangi bir tehlike durumunda veya konutunuzda meydana gelen bir hasarda sigortalı olan sizleri büyük masraflardan kurtarır. Konut sigortası zorunlu değil, konut sahibinin inisiyatifine kalmış bir sigorta türüdür ve tamamen isteğe bağlı olarak yaptırılır. Tüm bunlara ek olarak sadece ev sahiplerinin değil, kiracıların da konut sigortası yaptırması mümkündür. Evin maliki olmasa da o evde ikamet eden kişiler eşyalarını konut sigortasıyla güvence altına alabilirler.


Konut Sigortası Neleri Kapsar?


Konut sigortası oldukça geniş kapsamlı teminatlar sunar. Bu sigorta türü ev içi risklere ek olarak doğal afetlere karşı da güvence sunar. Konut sigortası kapsamını ana ve ek teminatlar olarak iki başlığa ayırıp anlatmak daha faydalı olacaktır.


Ana Teminatlar


Konut sigortası konutlarda karşılaşılabilecek hemen hemen tüm risk durumlarına karşı koruma sağlamaktadır. Ancak genel şartlar kapsamında konut sigorta poliçesi üzerinden sunulan ana teminat, yangın teminatı olmaktadır. Her sigorta firması konut sigortası kapsamında yangın teminatını sağlar. 


Konut sigortası yaptırılmış olan evde ya da konutta oluşan yangının komşu binalara ve eşyalara zarar vermesi bu teminat güvencesindedir. Ayrıca sigortalının ev sahibi ya da kiracı olmasına bakılmaksızın herhangi bir yangın halinde kişilerin birbirlerine karşı mali sorumluluğu poliçe kapsamında bulunmaktadır. İlave olarak poliçeye eklenen farklı teminat seçenekleri ile sigorta kapsamı genişletilebilir.


Ek Teminatlar


Konut sigortası poliçesine eklenerek dahil edilebilecek teminat türleri sigorta şirketlerine göre değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak ek teminat seçeneklerini şu şekilde maddeleyerek açıklayabilmek mümkündür. 


●    Hırsızlık
Belki de konut sigortasının yaptırılmasının ana nedenlerinden biri hırsızlık konusudur. Hırsızların ev içindeki eşyalara veya bina ve binanın içindeki eşyalara verdiği hasar ek teminatlar arasında bulunur.


●    Grev, kargaşa, terör, lokavt ve halk hareketleri
Bu gibi toplumsal hareketler ve yetkililer tarafından olayları önlemek sebebiyle yapılan müdahaleler sonucu meydana gelen her hasar için hasarın belli bir oranında muafiyet uygulanır. 


●    Cam kırılması
Dik konumda sabit duran cam ve aynaların kırılması durumunda zarar gören eşyalar teminat altına alınmış olur.


●    Ferdi kaza sigortası
Konut sigortası yaptırılmış olan adreste bulunan sigortalının kaza sebebiyle sakat kalması durumunda sigortalıya poliçe şartlarına göre tazminat ödenir. Ayrıca bu kişinin vefat etmesi durumunda ise lehtarına yine poliçe şartlarına göre tazminat ödenir.


●    Enflasyondan korunma
Enflasyon koruma teminatı adından da anlaşılabileceği üzere bina ve eşyaların enflasyona karşı değerlerinin korunmasını sağlayan bir ek teminat türüdür. 


●    Dahili su
Konut sigortası yaptırılmış olan bina içinde bulunan su, kazan ya da kalorifer borularının veya tesisatın patlaması ya da kırılması halinde daha önceden sigortalanmış olan eşyalara gelen hasarlar teminat kapsamında bulunur.


●    Araba çarpması
Motorlu ve motorsuz kara ve deniz taşıtlarının çarpması, uçak ve diğer hava taşıtlarının düşmesi veya çarpması halinde sigortalı bina ve eşyalarda meydana gelen hasarlar araba çarpması ek teminatı kapsamında gerçekleştirilir.


●    Gasp ve kapkaç
Sigortalı ve ailesinin konut dışında karşılaştığı gasp ya da kapkaç olaylarının gerçekleşmesi sonucunda kişisel eşyaların zarar görmesi veya nakit paranın çalınması poliçede belirtilen bazı özel şartlar ile güvence altına alınması mümkündür.


●    Duman
Boruyla bacaya bağlı olan pişirme cihazlarının sebep olduğu zararlar ise duman ek teminatı arasında yer almaktadır.


●    Enkaz kaldırma
Enkaz kaldırma ek teminatı; poliçe kapsamında bulunan riskin gerçekleşmesi halinde ortaya çıkan enkazın kaldırılma masraflarını karşılar.


●    Makine kırılması
Konutta yer alan kompresör, hidrofor, jeneratör ve havuz tesisatı gibi en fazla 10 yıllık olan makinelerin kırılması poliçe kapsamında değerlendirilir.


●    Aile reisi sorumluluğu
Sigortalının ve ailesinin konut içinde bulunan üçüncü kişilere kaza nedeniyle verecekleri maddi ve bedeni zararlar aile reisi sorumluluğu kapsamında teminatlar arasında yer almaktadır.


●    Yardım hizmetleri
Elektrik, ambulans, tesisat, anahtar ve cam işleri, uzman güvenlik ve otel hizmeti ile acil mesajların iletilmesi, hemşire ve doktor gönderilmesi, yardım hizmetleri kapsamındaki teminatların arasında yer almaktadır.


Yukarıdaki teminat türlerini konut sigorta poliçenize ek teminat olarak ekletebileceğiniz gibi farklı ihtiyaç ya da risklere karşı da sigorta firmanıza farklı teminat seçenekleri sunabilir ve ekletebilirsiniz. Bu teminatlar sigorta şirketine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, konut sigortası yaptırırken önceden teminat bilgilerini öğrenmeniz işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.


Konut Sigortası Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?


Evinizde meydana gelebilecek deprem, yangın veya hırsızlık gibi durumlara karşı güvence altına alan konut sigortası yanında pek çok avantajı da getirir. Konut sigortası poliçesine sahip olduğunuzdan emin olmak size gönül rahatlığı sunar ve evinizi hasar durumlarında onarmayı temin eder. Konut sigortası, hasarlı veya çalınan eşyalara karşı finansal durumunuzu güvence altına almanızı sağlar.
Konut sigortası özellikle yeni ev alacak kişilere sonrasında yaşanabilecek hasarlar veya gelecek yatırımlar için destek olur. Konut sigortasının belli başlı avantajları şöyle sıralanabilir:


●    Evinizi ve eşyalarınızı yangın, sel ve deprem gibi büyük felaketlere karşı korur. 
●    Evinizin yaşanmaya elverişli olmadığı durumlar söz konusu olduğunda dahi onarım sürecinde gerekli masraflar sigorta tarafından karşılanır.   
●    Olası tesisat sorunlarının çözümünde size destek olur. 
●    Evinizde siz oturmuyor olsanız dahi kiracılarınızın verebileceği zararlara dair poliçe oluşturup hasar riskini azaltabilirsiniz. 
●    Konut sigortası evinizin maddi değerini enflasyonun etkilerine karşı da korur. 
●    Tüm bunların dışında evde yaşanabilecek kazalara dair de teminat oluşturabilir ve görünmez kazalar sonunda yaşanan olumsuzlukların önüne bir nebze de olsa geçmiş olursunuz.


Konut Sigortası Kapsam Dışı Durumlar Nelerdir?


Konut sigortasının oldukça kapsamlı olduğundan bahsetmiştik ancak bazı özel durumlar için konut sigortası üzerinden hizmet alınması mümkün değildir. Daha önce de bahsedildiği üzere konut sigortası kapsamları sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Ancak genel şartlarına göre belirlenen ve hemen hemen her sigorta şirketi için aynı olan kapsam dışı durumlar aşağıdaki gibi listelenebilir:


●    Nükleer yakıt kaynaklı ya da patlama kaynaklı oluşan hasarlar
●    Sigortalının kendi hatası halinde çıkan veya kasten çıkarılan yangınlar
●    Askeri hareketler sonucu oluşan hasar durumları 
●    Savaş, isyan, düşman hareketleri ve istila gibi durumlar sebebiyle oluşan zararlar
●    Elektrikli ev aletlerinin bozulması veya zarar görmesi durumunda konuta verdiği hasarlar


Konut sigortası hakkında merak edilenleri detayları ile inceledikten sonra sigorta yaptırmak isteyebilirsiniz. Bunun için Dijipol.com’un sizlere sunduğu konut sigortası hizmetlerinden faydalanabilir ve evinizi güvence altına alabilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi için "Konut Sigortası Neleri Kapsar?" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

Paylaş

Öne Çıkanlar