Kırmızı Işık Cezası

Kırmızı ışık ihlali, trafik kurallarına uymamanın özellikle diğer sürücülerin ve yayaların güvenliğini de tehlikeye atabileceğini unutmamak gerek. Kırmızı ışık ihlali yaptığınız takdirde trafik cezası almanın yanı sıra küçük veya büyük kazalara neden olabilirsiniz. 

 

Kırmızı ışıkta geçme cezası genel olarak sürücülere maddi sorumluluklar yükleyen bir yaptırımdır. Ancak söz konusu yaptırımlar her zaman idari para cezasıyla sınırlı kalmaz. Genel trafik kanunları içerisinde ceza puanlarına da dikkat etmeniz gerekir. Kırmızıda geçmenin cezası, trafik kanunlarında "ağır suç" kategorisinde yer aldığı için ceza puanı da yazılır.

 

Bir yıl içinde üç kez kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin ehliyetlerine 30 gün süreyle el konulur. Aynı ihlalinin bir yıl içinde tekrarlanması hâlinde ceza süreleri uzar. Bu noktada hesaplama şöyle yapılır: 

 

●    İkinci 3 ihlalde 45 gün
●    Üçüncü 3 ihlalde 90 gün

 

Söz konusu ihlali iki kez tekrar eden sürücülerin ehliyetlerine 45 gün süreyle el konulur. Bu cezaların ardından, sürücülerin psikoteknik değerlendirmeye tabi tutulur. Eğer bu değerlendirmede bir engel görülmezse sürücüler ehliyetlerini geri alabilirler.

 

Bu nedenle, sürücülerin kırmızı ışık ihlalleri yapmamaları, trafik kurallarına uymaları ve diğer trafik kullanıcılarının güvenliğini korumaları son derece önemlidir. Ceza puanları ve ehliyete el koyma gibi yaptırımlar, sürücülerin trafik kurallarına uyumu açısından önemli bir gösterge olup, sürücülerin trafikte daha dikkatli ve kurallara uygun davranmaları gerektiğini vurgular.


Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası Nedir?


Her geçen yıl yollardaki araç miktarında artış gözlemleniyor. Bu yüzden trafik kurallarına uymak büyük önem taşıyor. Her ne kadar dikkat edilmesi gerekirse de sürücüler zaman zaman kural ihlalleri yapabiliyor. Bu trafik kuralları ve cezalarının başında kırmızı ışık geçme cezası geliyor. Eskiden trafik polisleri tarafından tespit edilen bu ihlaller, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle kamera sistemleri sayesinde kayıt altına alınabilir hâlde. Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) adı verilen bu teknoloji ile ışık ihlalleri kolaylıkla tespit edilerek araç sahiplerine cezai işlemi uygulanır. Kırmızı ışık cezası 2024 yılında %58,46 oranında zamlanarak 1.506,00 TL olarak belirlendi.

 

Kırmızı ışık cezası ne zaman gelir sorusuna kesin bir yanıt verilememekle beraber Emniyet Müdürlüğünün standart prosedürüne göre bir gönderim süresi uygulanıyor. Bu süre yaklaşık 1 ila 10 gün arasında olup araç sahibinin ikametgâh adresine fotoğraflı delillerle birlikte gönderilir. Eğer evde bulunmama ya da ceza tebligatının kaybolması gibi bir durumla karşılaşılırsa online kanallar aracılığıyla sorgulama yapmak mümkün. Kırmızı ışık cezası sisteme düştükten yaklaşık 3 iş günü sonra e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılabilir.


Kırmızı Işık Cezası Nasıl Sorgulanır?


Kırmızı ışık ihlali yaptıktan sonra tarafınıza bir ceza bulunup bulunmadığını kontrol etmek için online kanalları kullanabilirsiniz. Kırmızı ışık cezası sorgulamak için üç farklı alternatifi sizin için derledik:

 

●    E-Devlet ile sorgulama
●    Gelir İdaresi Başkanlığı ile sorgulama
●    PttAVM ile sorgulama

 

E-Devlet sistemine giriş yaparak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” sorgu hizmetini seçerek adınıza yazılmış güncel veya önceden bulunan cezaları görebilirsiniz.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden sorgulama yapmak isterseniz İnteraktif Vergi Dairesi’nin sitesine girebilirsiniz. Bu internet sayfasından birkaç basit adımla işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. İlk olarak ana sayfada bulunan “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” butonuna tıklayarak ilgili sayfaya gidin. Araç plakanızı ve T.C. kimlik numaranızı girdikten sonra kırmızı ışık ihlali cezası ve diğer trafik cezalarını sorgulayabilirsiniz. İhlal yaptığınız kesinleşmiş ve para cezası sisteme senkronize olmuşsa ödeme işleminizi, online olarak kredi veya banka kartınızla gerçekleştirebilirsiniz.

 

Kırmızı ışıkta geçme cezası sorgulama ve ödeme işlemlerini PTT kurumuna bağlı PttAVM’nin internet sitesi üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirebilirsiniz. Siteye giriş yaptıktan sonra ana sayfanın sol en alt kısmında yer alan Trafik Cezası Ödeme bağlantısına tıklamanız yeterli olur. Açılan sayfada araç plaka numaranızı ve T.C. kimlik numaranızı bilgilerini girerek ceza tutarınızı sorgulayabilir ve varsa ceza ödeme işlemini hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.


Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Erken Ödeme Nasıl Yapılır?


Kırmızı ışıkta geçmenin cezası tarafınıza iletildikten sonra yasal olarak cezayı ödeme zorunluluğunuz bulunuyor. Buna ek olarak kırmızı ışıkta geçme cezası erken ödeme avantajına sahip trafik cezaları arasında yer alır. İlgili cezayı ödemek için e-Devlet sisteminden ceza sorgulama işlemini gerçekleştirerek ödemenizi online ortamda banka veya kredi kartı ile yapabilirsiniz. Bunun haricinde dilediğiniz takdirde kendinize en yakın vergi dairesini ziyaret ederek nakit ödeme de yapabilirsiniz. 


Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Erken Ödeme Avantajları


Kırmızı ışık cezası erken ödeme 2024 yılında da geçtiğimiz yıl ile aynı düzenlemelerle hizmet verir. Erken ödeme sisteminin pek çok avantajı vardır. Bu avantajların başında ceza alan sürücülerin ilk 15 gün içerisinde ödeme yaptığı takdirde net %25 ceza indiriminden yararlanabilir. 

 

2024 yılında kırmızı ışık cezası alan biriyseniz en geç 10 gün içerisinde size ulaştırılacak ceza tutanağında ödemekle yükümlü olduğunuz 1.506,00 TL, erken ödeme indirim ile beraber 376.5 TL eksilterek 1.129,50 TL’ye düşecektir. Bu sistem, sürücülerin daha az ceza ödeyerek tasarruf etmelerini sağlarken aynı zamanda da sürücülerin ceza ödemesi ve daha bilinçli birer sürücü olması için teşvik edici nitelikte. 

 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi için "Hatalı Park Cezası Ücretleri" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

Paylaş

Öne Çıkanlar