KASKO Kusur Oranları Nedir?

Kasko Sigortasına sahip bir aracın kazaya karışması, yanması ya da çalınması gibi durumlarda aracın sahibinin bir kusuru bulunuyorsa, kusurun neden derecesine göre hasar bedelinde karşılanma tutarı da o derece düşecektir. Yaşayabileceğiniz kazalarda kusur oranlarının nasıl belirlendiğini sizin için aşağımızdaki yazımızda anlattık.

 

Kazalarda Kusur Oranları Nedir?


Tramer sayesinde kazalarda kusur oranları belirlenmektedir. Tramer yani Trafik Sigorta Bilgi Merkezi, Hazine Müsteşarlığına bağlı bir kurumdur. Tramer’in kurulma amacı; trafikte yer alan araçların sigortalarını tek yerde toplamak ve sağlıklı bir şekilde sigortacılık faaliyetlerinin sürdürülmesini sağlamaktır. Tramer sayesinde sigortaya olan güvenin artması da hedeflenmiştir.

 

Hazine Müsteşarlığı maddi hasarlar ile sonuçlanan kazalarda ‘’Kaza Tespit Tutanağı’’nın düzenlenmesini uygun görmektedir. Tutanak sayesinde kazaya karışan araç sahiplerinin kusur oranları da gözlemlenmektedir.

 

Kazalarda Kusur Oranları Nasıl Belirlenir?

 

Kazalarda kusur oranlarının belirlenme adımları aşağıdaki şekilde yapılmaktadır;


1. İki tarafın beraber doldurmuş olduğu Kaza Tespit Tutanağı ve kazanın çekilmiş fotoğrafları sigorta şirketine ulaşır. Sigorta şirketi tarafından 3 iş günü içersinde değerlendirme yapılır ve değerlendirme Tramer’e iletilir.


2. Kazaya karışan taraflardan biri eğer kusur oranına itiraz etmek isterse, 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine başvuruda bulunması gerekmektedir. 5 iş günü içerisinde itiraz edilmeyen kusur oranları kişiler tarafında kabul edilmiş sayılmaktadır.


3. Tramer, kusur oranında sigorta şirketiyle aynı fikirdeyse sigorta şirketlerini bu durumda bilgilendirir. Sigorta şirketlerinin kendi içlerinde uzlaşamaması durumunda ise Tramer’de işleyen Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na başvuru yapılmaktadır.


4. Son kez Tutanak Değerlendirme Komisyonu değerlendirmesini yapar ve kararı sonuca bağlayarak sigorta şirketine bildirme yapar.


5. 2014 yılından bu yana Hazine Müsteşarlığının yeni genelgesine göre maddi hasarla sonuçlanmış kazalar için doldurulması zorunlu olan Kaza Tespit Tutanağı gitmiştir. Yeni düzenlemeye göre, sigortalı 2 iş günü içerisinde orana itiraz etme hakkını kullanmadıysa ya da itirazı kabul edilmediyse; kusur oranına ilişkin itirazını Sigorta Tahkim Komisyon’una da yapabileceklerdir. 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online kasko hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz. 

 

Daha fazla bilgi için "TRAMER Kaydı Nedir?" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

 

Paylaş

Öne Çıkanlar