Sigorta
Dijipol
Paylaş

İskan Belgesi Ne Demek?

Dijipol Editör
Güncellenme Tarihi:25 Eylül 2024
Okuma Süresi:1 dakika

Yapımı tamamlanan bir inşaat, yasalara uygun olarak kullanıma hazır olduğunu ifade etmesi için iskan belgesi alır. İskan belgesi tanımı kısaca, belediyeler tarafından verilen ve yapının oturuma uygun olduğunu belirten resmi bir belgedir. İnşaatın onaylı projeye ve imar planına uygun şekilde tamamlandığını belgeler. İskan belgesi nedir diye sorulduğunda, binanın inşaat sonrası kullanımının yasallığını güvenliğini sağlayan belge olduğu ifade edilir. İskan belgesi olmadan, bir yapı resmi olarak tamamlanmış sayılmaz ve çeşitli yasal ve finansal zorluklarla karşılaşabilir.


İskan Belgesi Nasıl Alınır?


İskan belgesi alma süreci, yapı sahiplerinin belediyelere başvurmasıyla başlar. İskan belgesi nasıl alınır adım adım bakalım.


1. İskan belgesi başvuru için gerekli olan tüm evraklar hazırlanır. Yapı ruhsatı, denetim raporları ve kullanma izni gibi formlar doldurulur.


2. Yapı sahibi ya da yetkilendirilen kişiler, binanın bağlı olduğu belediyenin "İmar ve Şehircilik Müdürlüğü" birimine müracaat eder. 


3. Yapılan başvuru sonrasında, yetkili kişiler yapıyı yerinde inceler ve projenin imar planına uygun olup olmadığını değerlendirir. Ayrıca güvenlik standartları da mercek altına alınır ve oturuma uygunluğu belirtilir.


4. Yapılan denetimler sonucunda herhangi bir eksiklik ya da hata bulunmaması durumunda belediyeler iskan belgesini düzenler ve yapı sahibine teslim edilir.


İskan Belgesi Olmazsa Ne Olur?


Bir yapının iskan belgesi alınmazsa, yapı resmi olarak oturuma açılmış sayılmaz. İsyan belgesinin olmadığı durumlarda, yapı çeşitli finansal sorunlarla karşı karşıya kalabilir ve sahibine maddi cezai işlemler uygulanır. Konut ve ticari yapıların satışı ya da abonelikleri için iskan belgesi zorunluluğu vardır.


Hangi Durumlarda İskan Verilmez?


Yapının imar planına uygun olmaması ya da onaylı projesinin bulunmaması durumunda iskan verilmez. İskan engelleri arasında, yapının güvenlik standartlarını karşılamaması, çeşitli inşaat hatalarının bulunması, yapısal eksiklikler, yanlış inşaat teknikeri ve yetersiz malzeme kullanımı gibi çeşitli nedenler ön plana çıkar. İmar planına aykırı değişiklikler ya da eklemeler de iskan reddi sebeplerinden biridir. Başvuru esnasında sunulan belgelerin eksik ya da yanlış bilgiler içermesi de belgenin alınmasını engeller.


İskan Alınması İçin Gerekli Belgeler


İskan için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir.


●    İnşaatın başlaması için verilen yapı ruhsatının bir kopyası,


●    Belediye tarafından sağlanan yapı kullanım izni formu,


●    Yapının inşaat sürecinde denetim yapan firma tarafında hazırlanan raporlar,


●    Yapının statik ve mekanik durumunu gösteren evraklar,


●    Yapının bulunduğu arsaya ait tapu belgeleri,


●    Bölgenin imar durumu hakkında bilgi veren evrak.


İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne yapılan iskan başvuru evrakları, eksiksiz ve doğru bilgiler içermelidir. İskan belgesi belgeler kontrol edildikten sonra, onay verilmedi durumunda çıkar. 


İskan Sorgulama Nasıl Yapılır?


İskan belgesi sorgulama işlemleri E-Devlet portalı üzerinden ya da belediyelerin ilgili birimlerinden yapılır. E-Devlet iskan sorgulama aşamaları şunlardır:


●    T.C. kimlik numarası ve şifresiyle E-devlet girişi yapılır.


●    Sistem arama butonuna "İskan Belgesi Sorgulama" yazılır ve sonuç ekranında ilgi birime girilir.


●    Tapunun bulunduğu il, ilçe, mahalle, ada, parsel numarası gibi bilgiler eksiksiz bir şekilde belirtilir.


●    Bilgilerden sonra sorgulama ekranındaki onay butonuna tıklanarak sonuç öğrenilir.


Belediyelerden iskan sorgulama yapılacağı zaman, İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne gidilerek tapu ve kimlik bilgileriyle sorgulama yapılır.


İskan Belgesi Almak İçin Gerekli Şartlar


İskan belgesi almak için belirlenen yasal ve teknik şartları yerine getirmiş olmalısınız. İskan şartları arasında inşaat süreci ve sonrasında öne çıkan bazı kriterler bulunur. Bu kriterler;


●    Yapının yerel belediyelerden alınan yapı ruhsatı ve onayı proje doğrultusunda inşa edilmiş olması gerekir. Ruhsatsız ve projeye aykırı yapılan değişiklikler, iskan belgesinin alınmasını engeller.


●    Yapının bağlı olduğu bölgenin imar planına ve yönetmeliklere uygun olması şarttır. 


●    Yapı denetim firmasının yetkilileri tarafından kontrol edilen inşaatın, güvenliği ve sağlıklı olup olmadığı kontrol edilerek, tüm yapı elemanlarının ve tesisatların uygun olup olmadığının raporu sunulur.


●    Arsanın, elektrik, su ve kanalizasyon gibi altyapı hizmetlerine uygunluğu ölçülür. Yapının çevre düzenlemesi de tamamlanmış olmalıdır.


●    İskan belgesi kriterleri içerisinde eksik evrakın bulunmaması da önemlidir. Eksik ya da hatalı belgeler, iskanın alınmasını engeller.


İskan Belgesi Alınmazsa Karşılaşılabilecek Cezalar ve Yaptırımlar


Birçok yapı sahibinin merak ettiği iskan belgesi alınmazsa ne olur sorusuna yanıt olarak; iskan eksikliğinin çeşitli yasal ve mali yükümlülükleri olduğu söylenir. İskan belgesi olmadan bina oturumuna izin verilmez ve konutlar satışa sunulamaz. İskan belgesi yaptırımları için çeşitli para cezaları uygulanabilir. Bu cezalar, yapı sahiplerinin yasaya aykırı davranışlar sergilediği gerekçeleriyle farklı miktarlarda kesilir.


İmar Kanununa aykırı kabul edilen binalara uygulanan iskan cezası, yapının mühürlenmesi ya da yıkım kararı verilmesi olabilir. Bu gibi durumlar ciddi finansal zorlukları da beraberinde getirdiği için hem yapı sahibini hem de diğer kişileri mağdur eder. İskan belgesi alınmadan hiçbir yapısının satışı yapılamaz ya da ipotek gösterilemez. Ev kredisi için başvuru yapıldığı esnada iskan belgesinin ibrazı zorunlu tutulur.


İskan belgesinin olmaması, elektrik, su, doğalgaz gibi temel yaşam hizmetlerinin eksikliğini de beraberinde getirir. Abonelik işlemlerinin yapılması için gereken olan iskan belgesi alınmazsa, yapı kullanıma elverişsiz hale gelir.


İskan Belgesi Hangi Kurumdan Alınır?


Yapının tamamlanması için gerekli olan iskan belgesi hangi kurum tarafından düzenlenir? İskan başvuru yeri, yapının bulunduğu bölgeyle ilgili olan "İmar ve Şehircilik Müdürlüğü"dür. Şehir merkezleri dışında yer alan ve belediye sınırları kapsamına dahil olmayan bölgelerdeki yapıların iskan başvuruları, "İl Özel İdaresi”ne yapılır. 


Özel durumlarda ya da büyük kapsamlı projelerde iskan başvurusu yaparken doğrudan ilin bağlı olduğu "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı"na müracaat edilir. İskan belgesi nereden alınır sorularının cevapları çeşitlilik gösterse de, ilgili kurumlara ya da E-Devlet portalına başvuru yapılabilir.


İskan Belgesi Alırken Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Yolları


Bir yapı için iskan alırken karşılaşılan zorluklar vardır. İskan sorunları, belge sürecinin uzamasına ya da başvurunun reddedilmesine neden olabilir. İskan başvurusunda beyan edilen evrakların eksik ya da hata olması bu sorunların en temelidir. Yapının imar planına ve projeye aykırı tamamlanması ve denetim esnasında eksiklikler görülmesi de iskan belgesinin alınmasını zorlaştırır.

 

İskan belgesi problemleri ile karşılaşmamak için, yapı denetim yetkilileri ile birlikte hareket edilir. Eksiklikleri gidermek ve raporları eksiksiz bir şekilde tamamlamak için düzenli iletişim kurulur ve başvuru tüm hazırlıklardan sonra gerçekleşir.


İskan Belgesi Alınmış Gayrimenkuller İçin Konut Sigortaları


İskan belgesi alınmış gayrimenkuller için olan çeşitli teminatları Dijipol aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Hem güvenilir olması hem de risk oranının düşük değerlendirilmesi için iskanlı konut sigortası yapılır. Dijipol konut sigortası ile doğal afetler, yangın, hırsızlık gibi çeşitli olumsuz durumlar için maddi güvenceye sahip olmanıza imkan tanır. Uygun prim oranları ve kolay ödeme seçenekleri de sunan Dijipol, 7/24 online müşteri desteği sayesinde avantajlar sunar. Konut sigortası avantajları arasında, banka ve finans kurumlarındaki ipotek işlemleri için kolaylık sunması ve risk oranının minimum düzeyde tutulması öne çıkar. Siz de, gayrimenkulleriniz için iskan belgesi sigortası oluşturmak için Dijipol ile iletişime geçebilirsiniz. 

Öne Çıkanlar