Sigorta
Dijipol
Paylaş

İMEİ Kayıt Ücreti

Dijipol Editör
Güncellenme Tarihi:24 Mayıs 2023
Okuma Süresi:1 dakika

Yurtdışı cihaz kayıt ücreti için öncelikle IMEI kavramının bilinmesi gerekir. IMEI numarası, her mobil cihazın üretim aşamasında atanan ve o cihazın benzersiz bir şekilde tanınmasını sağlayan bir seri numaradır. GSM ve UMTS ağlarında kullanılan cihazların IMEI numaraları uluslararası bir standarta sahip. Bu numaralar, 15 haneli bir sayı dizisinden oluşur. Bu numara, cihazın çalınması veya kaybolması durumunda bulunması için kullanılabilir ve aynı zamanda operatörler tarafından kaydedilerek kayıp veya çalıntı cihazların ağa bağlanması engellenebilir. IMEI numarasının değiştirilmesi, çalıntı cihazların yeniden kullanılmasını engellemek için kullanılan bir yöntemdir.

 

Yurt dışından getirilen ve Türkiye'de kaydı yapılmayan bir telefonun IMEI kaydı yapılmazsa, telefonun şebeke erişimi 120 gün sonra kapatılır. Bu durumda telefonun sadece mobil ağ bağlantısı kesilir, diğer özellikleri kullanılabilir. Ancak, yasal olarak kaydettirilmemiş bir telefon kullanmak suç teşkil edebilir. IMEI kaydı yapmak için, Türkiye'deki operatörlerin web sitelerinden veya e-Devlet üzerinden kayıt yaptırılabilir. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra telefonun şebeke erişimi tekrar aktif hale gelir.

 

IMEI kayıt ücreti ödeme tutarı yeni yılla tekrar düzenlenmiştir. Yurtdışı telefon kayıt ücreti veya halk arasında telefon işletme ücreti olarak da bilinen IMEI kayıt ücreti 2024 senesinde Cumhurbaşkanı onayı ve TÜİK açıklaması ile resmileşmiştir. Telefon açtırma ücreti geçen seneye göre %58,46 oranında zamlanmıştır.

 

Bu yeni düzenlemeyle iphone telefonu pasaporta işletme ücreti nedir sorusu herkesin aklına gelmiştir. 2024 itibarıyla iphone kayıt ücreti, az önce belirtilen resmi düzenlemeyle ve telefonun modeline göre değişkenlik göstermekle beraber en az 70.000 TL gibi bir rakamdan başlar. Döviz kuru ve ekonominin genel durumuna göre değişiklik gösteren telefon fiyatlarıyla bu ortalama fiyatın da değişeceği unutulmamalıdır. Telefon pasaport kayıt ücreti sorusunun yanında başka isme telefon kayıt yapılabilir mi sorusu da akıllara gelir. Ancak yasalar gereği bir kişinin kendisinden başka herhangi birinin adına imei kaydı yapabilmesi mümkün değildir.


TÜİK Resmi Açıklaması


TÜİK'in açıkladığı Yeniden Değerleme Oranı, çeşitli vergi, harç ve cezaların hesaplanmasında kullanılmaktadır. Buna IMEI kayıt ücreti de dâhildir. Ülkemize yurt dışından yolcu beraberinde getirilen akıllı telefonlar, kullanılabilmeleri için IMEI kaydı yapmak zorunludur ve kaydı yapılmayan cihazlar kullanılamazlar. IMEI kayıt ücreti, Yeniden Değerleme Oranına göre hesaplanır ve 2023 için 20.000 TL olarak belirlenmiştir. Ancak 2024 yılı için bu ücret, 31.692 TL olarak tespit edilmiştir.


İMEİ Kaydı Nasıl Yapılır?


IMEI kaydı yaparak yurtdışından getirilen veya kapanmış olan telefonların tekrar kullanılabilir hale getirilmesi mümkündür. Ancak IMEI kaydı yapmak için belirli bir süre vardır ve bu süre 120 gün ile sınırlıdır. Bu süre içerisinde pasaport veya kimlik ile yurtdışından Türkiye'ye giriş yapılmadığı takdirde IMEI kaydı yapılamaz ve telefon kullanılamaz hale gelir. IMEI kaydı yapmak için E-Devlet sistemi kullanılabileceği gibi, mobil operatörlerin müşteri hizmetleri de destek sağlayabilir. Şimdi gelin e-Devlet üzerinden nasıl İMEİ kaydı yapabileceğinize bakalım.


●    IMEI kayıt için yapacağınız ilk iş 120 gün içerisinde E-Devlet sitesine girmektir.


●    e-Devlet şifrenizle giriş yapın ve Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama sayfasına gidin. Burada “Kayıt Yaptırabilirsiniz” uyarısı karşınıza çıkacak.


●    Kayıt yaptırabilirsiniz uyarısını gördükten “IMEI Kaydet” sayfasına gitmeniz gerekir. IMEI Kaydet sayfasında ekrandaki bilgileri okuduktan sonra “DEVAM ET” butonuna tıklayın.


●    Gelen sayfada kendi isminize kayıt yapacaksanız “Kendi bilgilerim ile başvuru yapacağım” sekmesini seçerek IMEI kısmını doldurun. Telefonun hakkında veya ayarlar sekmesinde IMEI numarasını bulabileceğiniz gibi *#06#’yi tuşlayarak da öğrenebilirsiniz. 


●    Bazı telefonlar E-SIM özelliğinden fiziksel veya E-SIM kısımlarını doğru bir şekilde seçmeniz gerekir. Ayrıca bu işlemde mutlaka IMEI numaralarını doğru yazın. Yanlış girdiğiniz numarayı işlem tamamlandığında düzeltmeniz maalesef mümkün değildir. Bu durumda ödediğiniz vergi de ziyan olur. 


●    “Yurda Giriş Yapılan Belge Türüne” T.C Pasaportu ve Nüfus Cüzdanı-ID Kart seçmeniz gerekir. Eğer kimlikle yurt dışına giriş çıkış yaptıysanız Nüfus Cüzdanı-ID Kart seçeneğini seçili hâle getirmeniz gerekir. “Belgenin Ait Olduğu Ülke” bölümünde Türkiye seçeneğini seçerek “Giriş Yapılan Belge No” kısmına “Yurda Giriş Yaptığınız Belge Numarasını” yazın. Eğer kimliğiniz ile yurtdışına giriş-çıkış yaptıysanız 9 haneli olan “Kimlik Seri Numarası” yazın. Son olarak “Yurda Giriş Tarihi” bölümünü doğru bir şekilde girdikten sonra “DEVAM ET” butonuna tıklayın.


●    Karşımıza “Kayıt Bilgileri Onay Ekranı” gelecektir. Sonrasında kredi kartıyla ödeme yapmak için “MALİYE BAKANLIĞI İNTERNET VERGİ DAİRESİNİ” seçin. Ekrandaki bankalardan ya da mobil bankacılıktan çevrimiçi ödeme yapabilirsiniz.


●    Maliye bakanlığı internet vergi dairesini seçtiğinizde karşınıza bilgi ekranı gelecek ve bu alanda: TC Kimlik Numarasınız, Adınız, Soyadınız, Bulunduğunuz İl ve İlin İlçe Vergi Dairesi Müdürlüğü, Telefonun IMEI Numarası gibi bilgiler sizden istenecek. Tüm bilgileri eksiksiz doldurduktan sonra “ÖDE” butonuna tıklayın.


●    “ÖDE” dedikten sonra ödeme ekranındaki alana kart bilgilerinizi girerek ödeme yapın.


●    Ödeme işlemini bittikten sonra tekrar e-Devlet sayfasına dönün ve “Ödememi Kontrol Et” butonunu tıklayın.


●    Başvuru numaranızın içerisinde 01234567 şeklinde bir bilgi varsa kayıt işleminiz tamamlanmış demektir.


●    Telefonumuzda kaç tane IMEI varsa her biri için e-Devlet üzerinden IMEI sorgulaması yapın. e-Devlet IMEI Sorgulama sayfasında 15 haneli IMEI numarasını girin.


●    Sorgulama yaptığımız IMEI numara kayıdı başarılıysa ekranda gibi “IMEI NUMARASI KAYITLI” ibaresinin bulunması gerekir.


●    Son olarak E-Devlet sitesinde Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama sayfasına gidin. Eğer yeni bir hattınız varsa telefon şebeke erişimine kapalıysa “HAT EŞLEŞTİR” butonuna tıklayın. 


Son adımdaki eşleştirme işlemi de tamamlandıktan sonra tüm süreç sonlanmış olacaktır. Ancak burada her bilginin doğru girilmesi ve hata yapılmaması gerektiğini unutmayın. Aksi takdirde işlemlere tekrar başlamanız veya yanlış vergi ödemesi yapabilirsiniz.


İMEİ Kayıt Ücretlerinin Yıllar İçerisinde Değişimi 


Cumhurbaşkanı tarafından aksi yönde bir karar alınmadığı sürece 2023 yılında imei kayıt ücreti 6.091 TL üzerinden işlem yapacaktır. İmei kayıt ücreti ülkemizde her yıl düzenli olarak zamlanmıştır. İmei kayıt ücretinin seneler içerisindeki değişkenliği ise şu şekilde:


●    2012: 100 TL
●    2013: 115 TL
●    2014: 119 TL
●    2015: 131 TL
●    2016: 138 TL
●    2017: 149 TL
●    2018: 500 TL
●    2019: 1.500 TL
●    2020: 1,838 TL
●    2021: 2.006 TL
●    2022: 2.732 TL
●    2023 ilk yarı: 6.091 TL
●    2023 ikinci yarı: 20.000 TL


Yasaya göre Cumhurbaşkanı’nın yeniden değerleme oranını değiştirme yetkisi bulunuyor. 2024 yılında belirtilen güncel tutar ilerleyen zamanlarda değişkenlik gösterebilir. Ancak şu anda güncel IMEI kayıt ücreti 2024 yılı için 31 bin 692 TL’dir.

Öne Çıkanlar