Sigorta
Dijipol
Paylaş

İhtiyari Mali Mesuliyet Nedir?

Dijipol Editör
Güncellenme Tarihi:28 Mart 2022
Okuma Süresi:1 dakika

 

 

Yaşanan talihsiz bir trafik kazası ardından karşı tarafın hasarını ödeme aşamasında trafik veya araç sigorta limitinin yetersiz kaldığı durumlar olabilir.  İşte tam da bu noktada İhtiyari Mali Mesuliyet poliçesi yardıma koşuyor.

 

Çetin hava koşulları, dikkatsiz sürücüler, hız limiti aşımı… Ülkemizde her gün maddi hasar veya can kaybı yaşanan yüzlerce kaza yaşanmakta. Her ne kadar kazadan kaçınmaya çalışsak da trafiğe çıkan her sürücü potansiyel bir trafik kazası mağdurudur. Bu sebeple önce aracımızı dikkatli kullanmalı, trafik kurallarına uyarak bir kazaya sebebiyet vermemeye çalışmalı ardından trafik ve kasko sigortamızı ihmal etmeyerek kendimizi güvenceye almalıyız. Tüm bu önlemleri aldıktan sonra trafiğe çıktıktan sonra ise herhangi üzücü bir kaza yaşanmaması her ne kadar sürücünün mahareti gibi düşünülse de şans faktörünü de unutmamak gerekir. Tüm sürücülerin başına her gün ‘görünmez kaza’lar gelebilmektedir. Bu noktada ise yardımımıza kasko ve trafik sigortalarımız koşar.

 

Sigortalarımızı yaptırdık, aracımızı dikkatli ve kurallara uyarak kullanıyoruz fakat yine de talihsiz bir kaza yaşadık. Tabi ki önceliğimiz can kaybı ve yaralanma yaşanmaması. Kişilere zarar gelmediği ve kimsenin yaralanmadığı, yalnızca maddi hasarın yaşandığı bir kaza yaşanması durumunda önceden yaptırdığımız sigortalarımızın bizi koruyacağını ve maddi hasarı karşılayacağını düşünürüz. Bu düşünce belli bir noktaya kadar doğrudur. Sürücülerin çoğunlukla unuttuğu veya bilmediği durum ise; sigortaların hasarı belli bir limite kadar karşıladığıdır. Örneğin, sizin sebep olduğunuz maddi hasarlı bir kaza yaşandığında, eğer yalnızca zorunlu trafik sigortası sahibi iseniz, karşı tarafın hasarı araç başına 50 bin lira, kaza başına ise 100 bin lira limitine kadar ödenir. Eğer yaşadığınız kazanın karşı tarafa verdiği hasar bu limitleri aşıyorsa, limit üstü tüm hasarın ücreti sizin cebinizden çıkar. Günümüzdeki ekonomik koşulları, araç parça fiyatlarını ve tamirat ücretlerini düşününce, bu rakamın bir hayli yüksek olacağını tahmin etmek hiç güç değil. Şehir içi trafiğinde yaşanan ve az hasarlı olarak nitelendirilen bir kaza dahi yaşansa, araç marka ve modeline göre değişiklik gösteren parça fiyatları bütçenizi son derece zorlayabilir.

 

İşte tam da bu noktada sizlerin yardımına koşabilecek ve hasarın limit üstü kısmını da ödeyebilecek olan İhtiyari Mali Mesuliyet Poliçesi (İMM) imdada yetişiyor. İhtiyari Mali Mesuliyet Poliçesi yaşanan bu kazalarda karşı tarafın hasarının trafik sigortası veya kaskonun kapsama limitini aşması halinde devreye girer. Ek poliçe olarak sigortalara eklenebilen İMM, karşı tarafta oluşan hem maddi hem manevi hasarı karşılamaktadır. Kazanın sonucunda en üzücü durum olan herhangi bir yaralanma hatta can kaybı yaşanması söz konusu olduğunda dahi İMM tüm bu masrafları karşılayabilmektedir. Ek poliçe olarak trafik veya kasko sigortanıza ekleteceğiniz İMM poliçesi, karşı tarafın tüm hasar ödemelerinde trafik sigortanızın hasar ödeme limitinin yetmediği durumlarda, limit üstü ödemeler konusunda sizin yanınızda olacaktır.

 

İhtiyari Mali Mesuliyet poliçesinin kaza ödemelerinde devreye girebilmesi için birkaç şart bulunmaktadır. Bunlardan ilki, ihtiyari mali mesuliyet poliçesinin yalnızca Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde geçerli olması ve ülke sınırları içinde yaşanan kazalarda geçerli sayılmasıdır. Bununla beraber, kazanın faili sürücü 5 iş günü içerisinde yaşadığı kazayı sigorta şirketine bildirmelidir. Bu şartlar sağlandıktan sonra, İMM poliçesi devreye girmektedir. Trafikte kendimizi ne kadar güvenceye alırsak o kadar sağlıklı ve huzurlu bir sürüş keyfi yaşarız. Bu sebeple tüm sigortalarımızı ve ek poliçeleri yaptırmayı ertelememeliyiz. Siz de kişinin ihtiyaçlarına en uygun sigorta poliçesini ve ek poliçeleri öğrenmek ve hemen kendinizi güvenceye almak için dijipol.com’dan "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" tıklayarak yaptırabilirsiniz.

Öne Çıkanlar