Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı?

Yaşanılabilecek bir hasar sonrasında, ekspertiz raporu sonucunda oluşan masrafların aracın kendi değerine yaklaşması veya geçmesi durumuna ağır hasar kaydı denilmektedir. Ağır hasarlı araçların servis masrafları aracın piyasa değerinin %70’ine yaklaşıyorsa bu hem ekonomik açıdan hem de güvenlik açısından uygun değildir. %70 oranı hemen hemen tüm sigorta şirketleri tarafından kabul gören bir orandır.

 

Eğer hasarı yaşayan aracın kasko sigortası bulunuyorsa ekspertiz raporunda ise onarım kabul edilemiyorsa sigorta şirketi, araç sahibine aracın piyasadaki değeri kadar ödeme yapar. Böyle bir durumda ödeme gerçekleştikten sonra aracın tüm hakları sigorta şirketine geçmektedir. Bu araçların sigorta şirketlerince satışları gerçekleştirilir.

 

Ayrıca sigortalı eğer pert olan aracın kendisinde kalmasını isterse, hasarlı olan aracın satış bedeli tespit edilir ve asıl değerinden düşülerek ödeme gerçekleştirilir.

 

Ağır Hasarlı Araç Almadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?


Ülkemizde sıfır araçların fiyatlarının çok yüksek olması sebebiyle araç sahibi olmak isteyen kişiler ikinci el veya hasar kaydı olan araçları talep ediyor. İkinci el araçların satın alma işlemlerinde en çok dikkat edilen husus ise hasarının olup olmamasıdır. Hasarlı araçlar genel olarak yukarıda da belirttiğimiz gibi fiyat uygunluğundan dolayı tercih ediliyor.


Eğer hasarlı bir araç tercih edecekseniz satıcının söylediklerinden ziyade bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Güvendiğiniz bir tamirciye aracı götürebilir ve detaylarını incelettirebilirsiniz.

 

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?


Araç hasar kaydı sorgulama işlemleri 2.el araç sahibi olmak isteyen kişilerin sıklıkla kullandığı işlemlerdir. Aracın hasarının olup olmadığı, hangi kazalara karıştığı bu işlem sayesinde öğrenilebilmektedir.

 

Araç sorgulama işlemleri online olarak e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresine tıklayıp bilgilerinizi girerek e-hizmetler sekmesinden araç sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebiliriz. Bunun dışında tramerden de sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Tramerden nasıl sorgulamayı nasıl yapacağınızı detaylı olarak öğrenmek için lütfen Tramerden Sorgulama Nasıl Yapılır? yazımızı ziyaret edin.

 

Hasar Kaydı ve Ağır Hasar Kaydı Kavramları Nedir?


Araçta oluşabilecek hasarların tümüne hasar kaydı denilmektedir. Aracın görüntüsünü bozmayan hasarlar dahi hasar kaydına işlenmektedir. Ayrıca hasarı fazla olan araçların sigorta bedelinin de yükseldiğini bir kez daha hatırlatalım.

 

Daha ağır hasarlar almış araçlara ise ağır hasar kayıtlı denilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ağır hasarlı araçların %70’inin ve daha fazlasının zarara uğraması durumuna ağır hasar kaydı denilmektedir.

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz.

 

Paylaş

Öne Çıkanlar