Sigorta
Dijipol
Paylaş

Güvenli Bir Sürüş için Alabileceğiniz Önlemler Nelerdir?

Dijipol Editör
Güncellenme Tarihi:20 Şubat 2023
Okuma Süresi:1 dakika

Araç kullanmak oldukça dikkat gerektiren bir beceridir.  Özellikle trafiğe çıkmadan ve trafikte sürüş esnasında önlem alınması gerekir. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2021 yılında 1 milyon 186 bin 353 kaza meydana gelmiştir. Bu kazaların maalesef ki 187 bin 963’ü ölüm sonuçları ile kayıtlara geçmiştir. Bu sayıların her biri aslında bir hayat demektir. Bu sebeple güvenli bir sürüş aslında güvenli bir yaşamdır. Güvenli sürüş için alabileceğiniz önlemler aşağıdaki gibi listelenmiştir:


1) Sürüş Öncesi Kontrol 


Kontrol önlem almanın ilk adımıdır. Aracınızı çalıştırmadan önce gerekli araç muayenelerinin yapıldığından emin olmalısınız. Bunlar her sürücünün anlamayacağı fakat uzmanların mutlaka anlayacağı motor, direksiyon, pedal, lastik ve klima muayeneleridir. Bir sonraki adımda sizin görebileceğiniz kontroller gelmektedir.  Silecek, koltuk, ısı gibi sizin fark edebileceğiniz detayları da en uygun şekilde düzenlemelisiniz. Buna ek olarak özellikle kış günlerinde araç içine girmeye çalışan kedilere karşı mutlaka aracı dinlemeli daha sonra motoru çalıştırmalısınız.


2) Odaklanmak


TÜİK verilerine göre 2021 yılında  kazaya neden olan kusurlar içinde sürücülerin payı %87,1 olmuştur. Bu sebeple sürücüler en büyük tehlikedir. Yolda iken odağınızın kaymasına müsaade etmemelisiniz. Trafik işaretlerine, sinyallere mutlaka uymalısınız. Dikkatinizi dağıtacak şeylerden uzak durmalısınız. Araç içinde yemek yemek, bir şeyler içmek, telefonla konuşmak gibi faaliyetlerde bulunmamalısınız. Özellikle trafikte bir anlık dikkatsizlik çok ağır sonuçlara neden olabilir.  Özellikle aracınızda çocuklar varsa odaklanmak çok daha zor olabilir. Böyle bir durumda çocuğunuzu sakinleştirmek için oyuncaklarla oynamasını sağlayabilir, kitap okutabilir veya film izletebilirsiniz. 

 

3) Diğer Araçları Kontrol Etmek 


Trafikte hiçbir zaman yalnız olmazsınız. Siz ne kadar iyi bir sürücü olursanız olun dikkatsiz veya uykusuz bir sürücünün yapacağı kazaya karışabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşma ihtimalini en aza indirmek için mutlaka kontrol mesafenizi ayarlamalısınız. İdeal kontrol mesafesi hızınızın en az yarısı kadar olmalıdır. 100 km/7 saat hızla aracınızı kullanıyorsanız kontrol mesafeniz en az 50 metre olmalıdır.  Bu mesafeyi çok aşmamaya dikkat etmelisiniz.


4) Ani Olaylara Hazırlıklı Olma


Trafikte kazalar çok ani gelişmektedir. Önünüzdeki araç aniden durabilir, aniden bir yaya önünüze çıkabilir hatta yabani bir hayvan bile fırlayabilir. Bu gibi durumlarda zihninizin tamamen açık olması gerekmektedir. Zihniniz ne kadar açık olursa doğru ve hızlı karar almanız o kadar fazla olacaktır.


5) Agresif Sürücülerden Uzak Durun


Maalesef ki trafikte rastlanabilecek bir diğer sorun agresif trafik sürücüleridir. Sürüş esnasında tehlikeli hareketler yapan, sizi rahatsız eden bu gibi sürücülerden mümkün olduğunca uzaklaşmalısınız. Bu tür insanlar kendi hayatlarını tehlikeye attıkları gibi başkalarının hayatlarını da önemsemezler.


6) Lastik Patlaması Durumunda Yardım Alın


Trafikte en sık rastlanan sorunların başında lastik patlamaları gelmektedir. Çivi, cam kırıkları, teller lastiğin patlamasına ve aracın ilerlememesine neden olur. Böyle bir durumda ilk yapmanız gereken şey lastiği değiştirmektir. Aracınızda yedek lastik bulundurmak bu sebeple çok önemlidir. Eğer yedek lastiğiniz yoksa veya değiştirmeyi bilmiyorsanız yardım çağırabilirsiniz.


7) Yakıtın Bitmesi Durumuna Karşı Sık Sık Konrol Edin


Yakıtın bitmesi trafikte çok sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle uzun yollarda bu durum can sıkıcı olabilir. İlk defa gittiğiniz ve bilmediğiniz bir yer ise yakıt bulmak oldukça zordur. Böyle bir durumla karşılaşmamak için sürüş öncesinde ve sürüş sırasında akaryakıt kontrolü yapmalısınız. Eğer yolunuz uzun ise akaryakıt azalmadan takviye alabilirsiniz. 


8) Aracın Bozulması


Trafikte aracın bozulması her sürücünün korkulu rüyasıdır. Aniden nerede başınıza geleceği belli olmadan aracınız durabilir ve nedenini bile anlayamayabilirsiniz. Böyle bir durumda hızlı bir şekilde yardım almalısınız. Araç tamir bilginiz yoksa müdahale etmemelisiniz.


9) Her Mevsime Hazırlıklı Olun


Özellikle kış aylarında yol kayganlığı sebebiyle kaza oranları oldukça artmaktadır. Böyle bir durumda sizin alabileceğiniz en büyük önlem mevsime uygun lastik kullanmaktır. Bunun yanı sıra kış aylarında yanınızda kar zinciri bulundurmalısınız. Yaz aylarında aracınızı güneş ışınlarından korumalısınız. Özellikle sıcak havalarda aracınızda telefon, bilgisayar gibi cihazlar bulundurmamalısınız. Bunun sebebi ise güneş ışınlarının doğrudan temas etmesi ile elektronik cihazların patlama olasılığıdır.


10) Emniyet Kemeri Takın


Emniyet kemeri takmak sürüşlerinizi güvenli hale getirmenin en önemli yoludur. Gideceğiniz mesafe kısa olsa dahi emniyet kemerinizi asla çıkarmamalısınız. Olası bir kaza anında sizi ilk koruyacak olan odur. Günümüzde trafik kazalarında yaşanan can kayıplarının büyük bir kısmı maalesef ki emniyet kemeri takılmamasından kaynaklanmaktadır. Kendi güvenliğiniz ve ailenizinin güvenliği için emniyet kemeri  takmaya her zaman özen göstermelisiniz. “Unutuyorum”, “Aklıma gelmiyor”, “Rahat edemiyorum” gibi bahanelerle hem kendi hayatınızı hem de trafikteki insanların hayatını riske atmamalısınız.


11) Hız Limitine Uyun


Şehir içi ve şehir dışı sürüşlerinizde birçok hız limitiyle karşılaşacaksınız. Sürücülüğünüze ne kadar güvenirseniz güvenin hız limitlerine mutlaka uyun. Kazaların büyük bir çoğunluğunun aşırı hız sebebiyle yaşandığını unutmamak gerekir. 


12) Çocuklu Sürüşlerde Dikkatli Olun


Çocuklar yetişkinler gibi bir bilince sahip değildir. Bu sebeple çok dikkatli olmalısınız. Bebeğiniz var ise araç koltuğu kullanmalısınız. Atma, vurma, dökme ihtimaline karşı eline verdiğiniz oyuncaklara ve yiyeceklere dikkat etmelisiniz. Dikkatinizin dağılmaması için özen göstermelisiniz. 


13) İyi Bir Uyku Almaya Dikkat Edin


Yolda olmanın ilk kuralı iyi bir şekilde uyumuş olmaktır. Özellikle uzun yolda araç kullanıyorsanız uykusuz bir şekilde araç kullanmak büyük tehlikelere zemin hazırlayabilir. Bu sebeple yolculuğa çıkmadan önce uykunuzu iyi bir şekilde almış olmaya dikkat edin. Sürüş esnasında uykunuz geldiyse mutlaka uygun bir yere çekin ve dinlenin. Eğer dinlenme gibi bir seçeneğiniz yoksa uykunuzu açacak gıdalar tüketin.


14) Rahat Kıyafetler Tercih Edin


Sürüş esnasında kıyafetlerinizin sizi rahatsız etmeyeceğine emin olmalısınız. Mevsime uygun olarak sıcak tutan veya terletmeyen kumaşlardan üretilen giysiler ile bunalmadan yolculuk edebilirsiniz. 


15) Ufak Molalar Verin


Kısa sürüşler için olmasa da uzun yolculuklarda mutlaka kısa molalar verilmelidir. Hem zihnin hem de bedenin dinlenmesi için 2 saatte bir kısa bir ara oldukça iyi gelecektir.


16) Kendinizi Güvenceye Alın


Bir yola çıkmadan önce kendinizi ve aracınızı güvenceye almalısınız. Bunu yapmanın en uygun yolu ise kaskodur. Elbette hiçbir zaman hiç kimse bir kaza yaşamak istemez. Fakat her ihtimale karşı önlem almayı ihmal etmemelisiniz. 


Kasko Nedir?


Kasko bir sigorta türüdür. Olası bir kazada sigorta sahibini ve aracını güvenceye alır. Trafik kazaları, aracın yanması, aracın çalınması, feri kayıplar gibi pek çok kapsama alanı bulunmaktadır. Çoğunlukla trafik sigortası ile karıştırılan kasko zorunlu değil isteğe bağlı yapılmaktadır. Trafik sigortası yaptırılmaması cezaya tabii iken kaskoda böyle bir durum yoktur. Buna ek olarak kapsamı daha geniştir. Kaskonun size teminat olarak sunduğu imkanlar şunlardır: 


●    Bir cisme veya canlıya çarpma
●    Bir veya birden fazla aracın karıştığı çarpışma
●    Herhangi bir sebepten çıkan yanma 
●    Hırsızlık, hırsızlığa teşebbüs
●    Herhangi bir sebepten araç anahtarının kaybı
●    Terör olayları sonucunda hasar
●    Doğal afetlerden oluşan hasarlar 
●    Tütün ürünleri ve buna benzer maddelerden oluşan hasarlar
●    Kemirgen canlıların verdiği hasarlar
●    Koltuk ferdi kaza
●    Acil ambulans hizmeti
●    Yolda kalındığında yardım hizmeti
●    Hukuksal koruma hizmeti 

gibi pek çok konuda kasko hizmeti faaliyet göstermektedir. Siz de sürüşlerinizi daha güvenli hale getirmek için mutlaka kasko sigortası yaptırmalısınız. Kasko sigortası teklifinizi hemen Dijipol.com’dan alabilirsiniz. 

 

Öne Çıkanlar