2024 FSM Köprü Ücreti

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçiş ücreti devlet kontrolündeki diğer tüm köprü ve ulaşım olanakları gibi yeni yılda güncellenmiştir. FSM geçiş ücreti değişiklikleri köprüden geçmeye müsait olan tüm araç tipleri için geçerlidir. İlgili düzenlemeye göre önce köprüden geçişi yasak araç tiplerine bakalım:


●    Araç Sınıfı 3: AKS adedi-dingil sayısı 3 tane olan her türlü araç, 3. sınıf araç sınıfındadır. Yolcu otobüsleri 3. sınıf araç kategorisi sayılır.


●    Araç Sınıfı 4: AKS adedi-dingil sayısı 4 ve 5 adet olan her türlü araç 4.sınıf araç sınıfı sayılır. Kamyonlar 4. sınıf araçlar arasında yer alır.


●    5. Sınıf Araç: AKS adedi-dingil sayısı, altı ve daha fazla olan araçlar, 5. sınıf araç grubuna dâhil edilir. Tır ve dingil sayısı 6'dan fazla olan araçlara örnek olarak kamyonlar, treylerler verilebilir. Belirtilen 3 araç tipi FSM köprüsünden geçiş için uygun değildir. Geçiş yapıldığı veya çalışıldığı takdirde idari para cezası uygulanır. Yukarıda söz edilenlerin haricinde kalan araç sınıfı 1, 2 ve 6 ise köprüden geçiş için uygundur. FSM köprüsü geçiş ücreti 2024 senesinde ücret güncellemelerinin yanında birtakım idari düzenlemeler de getirildi. 

 

Bu düzenlemeye göre iki yönlü ücretlendirme ile işlem yapılır. Yani köprü eğer gidiş-dönüş şeklinde kullanılırsa ücretlendirmelerinde de farklılıklar olur. Yeni yıl ile gelen fiyat güncellemesine göre çift yönlü bir kullanım söz konusu olduğunda sürücülerin ödeyeceği fiyat araç tiplerine göre değişkenlik gösterir. Araç tiplerine göre FSM köprü ücretleriyle ilgili detaylara yazının devamında ulaşabilirsiniz.


FSM Otomobil Geçiş Ücreti


Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ücreti araba türlerine göre otomatik sistem tarafından ayarlanır. Yeni yıla göre otomobiller için Fatih Sultan Mehmet Köprüsü fiyatı 15 TL olarak belirlenmiştir. Fatih Sultan Köprüsü ücreti ters yönde 2. geçiş için de aynı ücreti alır.

 

Hafif ticari araçlar , köprüyü kullandığı sıra 19 TL ücret ödenmesi gerekir. Motosiklet ücretleri ise 6 TL olarak belirlenmiş olup hem hafif araçlar hem de motosikletler zıt yönde 2. geçiş için de aynı ücrete tabiidir. 


FSM Kamyonet Geçiş Ücreti


FSM Köprü ücreti değişiklikleri kamyonetler için de geçerli. Bu hususta devlet kurumları kamyonet tiplerini araçlarda bulunan akseye göre sınıflandırır. Fatih Sultan Mehmet köprüsü yol ücreti, aks sayısına göre düzenlenmiştir. Bu doğrultuda FSM kamyonet geçiş ücreti 2024 yılında yapılan düzenlemeler şu şekildedir:

 

●    3 Akslı Ticari Araçlar: 38 TL
●    4 ve 5 Akslı Araçlar: 74 TL
●    6 ve Üstü Akslı Araçlar: 99 TL

 

FSM köprü ücreti 2024 senesinde zamlanarak ve idari değişikliklerle bahsettiğimiz gibi olmuştur. Bu sene başlayan gidiş ve dönüş için aynı fiyat üzerinden düzenlenen sistem 2 kıta arası seyahatinizi daha kârlı hâle getirir. 


FSM Köprüsü Geçiş Ücreti Ödemesi Nasıl Yapılır?


Otoyol ve köprü geçiş ücreti sorgulaması iki farklı kategoride ele alınabilir. İlk kategori, güncel köprü geçiş ücretlerinin nereden ve nasıl sorgulanabileceğiyle ilgilidir. ÇETAŞ blogu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kara yolları Genel Müdürlüğü sitesi, bu konuda güncel bilgileri yayımlar. Aynı zamanda FSM Köprü ücreti 2024 güncellemeleri de bu sayfada kolaylıkla bulabilirsiniz. 

 

İkinci kategori ise, geçiş ihlali sorgulamasıdır. Gişelerde ödeme yapılmayan veya sorun yaşanan araçlar için plaka numarası üzerinden ücretlendirme yapılır. Bu bilgilere ulaşmak için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kara yolları Genel Müdürlüğü sitesindeki "Web İhlal Takip" bölümü kullanılabilir. Burada, sadece plaka numarası ile ihlal geçmişi ve ödenmesi gereken tutarlar takip edilebilir. Fatih Sultan Mehmet geçiş ücreti ödeme işlemleri de aynı bu kadar kolaydır.

 

Köprü geçiş ücretleri genellikle gişelerden veya araçta yer alan FSM HGS geçiş ücreti, HGS etiketi ile ödenilir. Ancak bu yöntemler dışında kalan ve genellikle ihlal sonrasında yapılan ödemeler için ilgili otoyolun işletme sitesinden, kara yolları sayfasından ve e-devlet üzerinden kredi kartı kullanılarak ödeme yapılabilir. FSM geçiş ücreti ödeme için pek çok alternatif bulunur. HGS etiketi sayesinde otomatik ödeme yöntemini de kullanabilirsiniz.

 

Ödemenin ihlalden itibaren 15 gün içerisinde yapılmaması durumunda, ilgili ücret 1 kat artırılarak ödenmesi gerekmektedir. Örneğin; 8 TL olan bir geçiş ücreti, 16. gün itibarıyla 16 TL olarak yansıtılır. Bu nedenle özellikle ticari ve yüksek ücretli gişeler için ücretleri geciktirmeden ödemek oldukça önemli. 

 

Otoyol ve köprülerden geçiş yaparken OGS veya HGS cihazlarınızda bakiye yeterli değilse veya ücret ödemeden yolculuğunuza devam ettiyseniz aracınıza ait bir “İhlalli Geçiş Bildirimi” düzenlenir. Bu gibi durumlarda süreç, aşağıdaki gibi işler.

 

İhlali geçiş bildirimi almak için aracınızı park sahasına bırakarak gişe istasyonu binasına doğru gidin. Görevli personelden ödemeyle ilgili İhlalli Geçiş Bildirimini alın. Ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini ve hangi banka aracılığı ile ne zamana kadar ödenebileceğini bu bildiri üzerinden öğrenebilirsiniz.

 

Otoyoldan çıkış yaptığınız tarihi takip eden 15 gün içinde ihlalli geçiş bildiriminde belirtilen banka şubelerine ödemenizi yapmanız gerekir. FSM Köprü ücreti ödemesi yapılmazsa geçiş ücretinin 4 katı kadar para cezası, geçiş ücreti ile birlikte eğer yasal takip işlemi yapıldıysa tebligat, avukatlık ve diğer masrafları gibi ücretleri de ödemeniz gerekir.

 

FSM geçiş ücreti 2024 yılında yapılan tüm düzenlemeler ve yeniliklerle doğrultusunda yapmanız gereken tüm işlemler detaylarıyla metinde ele alınmıştır. Bu doğrultuda platformumuz üzerinden yeni sisteme ait tüm özelliklere ulaşabilir ve ilgili fırsatları inceleyebilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası ve kasko için sigorta uzmanlarımızla kolaylıkla iletişime geçebilirsiniz. Tüm sigorta türlerimiz TR Go güven damgasına sahip olup bütün süreç hassasiyetle yürütülür.

Paylaş

Öne Çıkanlar