Evde Çiçek Bakımı Nasıl Yapılır?

 

Evlerimiz en çok zaman geçirdiğimiz yaşam alanlarımızdır. Evimizi güzelleştirmek, dekorasyonda değişiklikler yapmak bizi motive eder. Zaman zaman yaptığımız ufak değişiklikler ve edindiğimiz canlı bitkiler sayesinde de evler bambaşka alanlara dönüşebilir.

 

Peki evde çiçek bakımı nasıl olur? Evde çiçek bakımının püf noktaları nelerdir? Evde çiçek bakımı nedir? Gelin yazımızda evde bitki bakımının detaylarını beraber öğrenelim. 

 

Evde birçok bitki türüne bakılabilmektedir. Saksı bitkileri, dış mekân bitkileri veya mevsim çiçeklerinin ne kadar uzun süreli bakılabileceği tamamen kişinin özenine kalmış bir durumdur. Evde bakılmaya en uygun olan saksı bitkilerinin bakımında önemli kriterler bulunmaktadır.

 


Diğer bitkilere göre saksı bitkilerinin bakımı farklılık göstermekle beraber, genel itibari ile dikkat edilmesi gereken kurallar diğer bitkilerle benzerlik göstermektedir.

 

Saksı Bitkilerinin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler


1.    Saksı içerisinde yetişen bitkilerin toprakları muhakkak nemli olmalı ve nemli tutulmalıdır.


2. Çiçeksiz saksı bitkilerinin toprağından sulama yapılmalıdır. Çiçekli saksı bitkileri toprağının üstünden sulanırken, yapraklı saksı bitkileri ise bir fısfıs yardımıyla püskürtme yöntemi ile üstten sulanmalıdır.


3. Saksı bitkileri mevsim geçişlerinden etkilenebilecekleri için mutlak suretle ilkbaharın başından başlayarak sonbaharın başına kadar vitamin takviyesinde bulunulmalıdır.


4. Bu bitkiler; direkt gelen güneş ışıklarından uzak tutulmalı, bitki cinsine göre en fazla 1.5 saat direkt güneş ışığı alacakları gölge bir alanda muhafaza edilmelidir.


5. Yaz mevsiminde 16 ile 27 derece aralığında, kış aylarında ise 11 ile 22 derece arasındaki ortamlarda bulundurulmaları gerekmektedir.


6. Genç ve yeni yetişen bitkilerin yaşlı bitkilere kıyasla daha çok ısıya ihtiyacı vardır. Yaşlı bitkiler ise genç bitkilere göre daha serin bir ortamda bulundurulmalıdır.


7. Tropikal saksı bitkileri için bir hayli sıcak bir ortam gerekmektedir.


8. Saksı bitkilerinin bulunduğu ortamda bulunan sıcaklıkla orantılı olarak nem oranı yüksek olmalıdır.


9. Gübre, saksı bitkileri için oldukça önemlidir. Bitkiler yukarıda da belirttiğimiz gibi hem ilkbahar mevsiminde vitamin takviyesi almalı hem de gübrelenmelidir.


10. Her bitki türüne göre farklı besin maddeleri kullanılmaktadır.


11. Saksı bitkilerinde kış aylarında bitki besini ve gübre kullanmamalıdır.


12. Bitkilerin saksı değişimi de oldukça önemli bir konudur. Saksı değişimleri ilkbaharın ortalarında yapılmalı, salon bitkilerinin saksılarını her sene bir boy
daha büyütmek gerekmektedir.


13. Saksı değişimleri esnasında toprak değişimleri ihmal edilmemeli ve mutlaka yapılmalıdır. 


14. Saksı değişimi sırasında bitkiyi eski topraktan arındırmak gereklidir. Bunu da ılık suyla yapmakta fayda vardır.


Saksı Bitkileri Nasıl Sulanmalıdır?


1.    Doğru sulama teknikleri ile çiçeğinizin ve saksı bitkinizin daha sağlıklı ve uzun süre yaşamasını sağlayabilirsiniz.


2. Her sulamadan önce mutlaka parmağınızı toprağa 2 cm derinliğe kadar batırın eğer toprak kuruysa bitkinizin sulama zamanı gelmiş demektir. Eğer ıslak bir toprak varsa çok fazla sulanmış demektir  ve böyle bir durumda bitkinizi en az birkaç gün sulamamalısınız. 


3. Bitkinizi sabah saatlerinde ya da akşam geç vakitlerde sulamaya özen gösterin. Güneş ışığının direkt geldiği zamanlarda sulama yapılması
bitkinin toprağında buharlaşma yapacağı için kısa bir zaman sonra bitkiniz tekrar susuz kalacaktır.


4. Bitkinizin altında muhakkak saksı tabağı olmasına dikkat edin. Bu sayede yaptığınız sulama direkt çiçeğin köklerine gidecektir.


5. Çiçeği mevsimine göre sulamanız önemli bir husustur. Yaz aylarında daha fazla, kış aylarında ise daha az sulama yapmanız çiçeğinizin ömrünü uzatacaktır.


6. Kireç ve klor bitkilerinize zarar vereceği için musluk suyu yerine dinlenmiş su ile sulama yapmanız tavsiye edilir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi dekorasyon açısından oldukça önemli bir yere sahip olan ve evlerimizin havasını değiştiren bitkilere bakmanın birçok önemli noktası bulunmaktadır. Evinizin dekorasyonu yanı sıra güvenliğine de önem göstermeniz gerekmektedir.  Evinizin güvenliği için konut sigortası yaptırmanızı tavsiye ederiz. Konut sigortası konutunuzu olası hasarlara ve zararlara karşı maddi güvence altına alacaktır. 


Konut sigortasının ne anlama geldiğine bakacak olursak; yangın, hırsızlık, sel ve su baskını gibi birçok olumsuz duruma karşı maddi güvence sunan bir sigorta türüdür. Ayrıca poliçeye eklettirebileceğiniz ek teminatlar sayesinde cam kırılmasından, tesisatlarda yaşanabilecek problemlerin karşılanması, hatta ücretsiz asistans hizmetlerine kadar pek çok avantaja sahip olabilirsiniz. 


Eviniz için hemen konut sigortası yaptırmak istiyorsanız Dijipol.com'dan Konut Sigortası sayfamızı ziyaret edin! 30’dan fazla sigorta şirketinin size özel sunduğu teklifleri alın, anında karşılaştırın ve poliçenizi satın alın. Evinizde ömür boyu huzurla yaşayın… 

Paylaş

Öne Çıkanlar