Ev Alırken Sizi Neler Bekliyor?

Artık bir ev satın almak için hazır hissediyorsanız kendinize soracağınız muhtemel soru “Ne kadar harcama yapabilirim?” olacaktır. Bu sorunun cevabı için birden fazla etkeni hesaba katmak gerekir. Kendi bütçeniz dâhilinde finansal olarak karşılayabileceğiniz miktarı düşünün ve karşılaşabileceğiniz ihtimalleri iyice tartın.


Bir ev sahibi olmadan önce yaşam ihtiyaçlarınızı, bugününüzü ve yarınınızı önceden tasarlamak zorundasınız. Satın alınacak mülkün fiyatının dışında diğer finansal bedelleri de göz önünde bulundurmanız son derece önemlidir. Yerel emlak piyasasını, ekonomik görünümü ve satın alacağınız evde ne kadar süre kalmayı planladığınızı değerlendirin. En önemlisi ise bu masrafların arasına konut sigortası gerçeğini eklemeyi unutmayın. 


Konut Sigortası Nedir?


Ev sahibi olmak, belki de kendinize yapabileceğiniz en büyük yatırımlardan birisidir. O nedenle bu yatırımı nasıl koruyacağınızı bilmek istemeniz normaldir. Tam da bu noktada konut sigortası devreye girer. Konut sigortası, mülkiyetinizi ve eşyalarınızı güvence altına almak için satın aldığınız bir mülkiyet sigorta çeşididir. Bu sigorta türü, her daim aklınıza gelmeyebilir ancak evinizin başına beklenmedik bir hadise her an gelebilir. Bu, konutunuzu sigortalamanın ne kadar önemli olduğunun teorikte küçük bir kanıtıdır.


İpotek ettirilen bir konuta sahibi olmak üzereyseniz veya hâlihazırda sahipseniz borç veren banka, her şeyden önce bir konut sigortası yaptırmanızı talep edebilir. Evinizi sigortalamak, evinize veya evinizde bir hasar olması durumunda zararı onarmak için harcayacağınız yüksek miktardaki paralardan sizi kurtarır. Konut sigortasına bir zorunluluk diyemeyiz fakat en büyük mal varlıklarınızdan birisi olan evinizi güvenceye almada kritik bir rol üstlendiği de inkâr edilemez.
Konut sigortası, insanlar için hep var olan bir seçenek değildi. Eviniz için geniş bir sigorta imkânı sunulmadan önce “yangın sigortası” denilen bir poliçe sistemi vardı. Adından da anlaşılacağı üzere yangın sigortası, yangın kaynaklı oluşan zararları karşılamak için satın alınırdı. Zamanla bu sigorta, günümüzde bildiğimiz konut sigortasına evrildi ve bir yangın hasarından çok daha fazlasını kapsamına almaya başladı. 


Konut Sigortası Neleri Kapsar?


Konut sigortası, evinizin veya eşyalarınızın başına beklenmedik bir şey geldiğinde ortaya çıkan masrafları kapsar. Bu; hırsızlık, yangın, rüzgâr hasarı ve birçok nedenden kaynaklanan kayıplara karşı mali koruma alacağınız anlamına gelir. Evinize bir şey olursa standart poliçeniz evinizin yapısını, kişisel eşyalarınızı ve ek yaşam giderlerini karşılayabilir. Konut sigortası ise evinizden daha fazlasını içerir. 


Konut sigortası, birisi sizin mülkünüz üzerinde kendini yaralarsa veya bir başkasının mülküne zarar verirseniz ya da kazayla birini yaralarsanız kurtarmaya gelebilir. Konut sigortasının kapsama alanları:


●    Hırsızlık: Diyelim evinize bir hırsız girdi ve çok değerli olan kişisel eşyalarınızı çaldı. Poliçenizin nasıl düzenlendiğine bağlı olarak konut sigortası, vergiden düşerek çalınan eşyalarınızın yenileme maliyetini veya bugünkü peşin fiyatını size verecektir. 


●    Yangın: Evde çıkan yangınlar, sigortada en çok karşılaşılan hasarlardan birisidir ve neredeyse her konut sigortası, yangına karşı binayı ve eşyaları koruma altına alır. Bir konut yangından dolayı tamamen yıkıldıysa çoğu standart poliçe; otel, kiralama, yemek ve restoran faturalarınız gibi ek yaşam giderlerini de karşılar.


●    Doğal afet: Bir konut poliçesi, tüm doğal afetleri kapsamasa da birçoğunu sigortanıza dâhil eder. Bunlardan en yaygın olanları ise yıldırım, fırtına ve doludur. Bunların yanı sıra sigortanız duman, düşen bir eşya veya şiddetli rüzgâr kaynaklı felaketleri de bünyesinde bulundurabilir.


●    Su baskını: Boru sızdırması veya tuvalet taşması gibi içten gelen bir su baskını, genellikle konut sigortası kapsamındadır. Dış etkenlerden dolayı oluşan su baskınları ise deprem ile aynı kategoridedir. 


Temel poliçeler, doğal veya insan nedenli meydana gelmesi fark etmeksizin çoğunlukla su baskını masraflarını ödemez. Özellikle su taşkını ihtimali yüksek olan bir bölgede yaşıyorsanız ayrı bir su baskını sigortası yaptırmanız gerekebilir. Bunun için poliçenize ekstra bir teminat eklemesi için sigorta şirketinize danışabilirsiniz.


●    Vandalizm: Belirgin bir şekilde hariç tutulmadığı sürece vandalizm, ana hatlarıyla “tüm riskler poliçesinde” sigortalanır. Bu teminat türü, oturulmayan evlerde uygulanabilse de ev uzun süredir boşsa uygulanması mümkün olmayabilir. Oturulmayan ev, en basit tanımıyla mal sahibi evde olmasa bile poliçe sahibinin kişisel eşyalarının bulunduğu evdir. 


●    Kişisel yaralanma: Konut sigortalarının büyük bir kısmı, yükümlü bulunduğunuz mülkte maruz kalınan yaralanmaları da teminata ekler. Bu, evinizin önünde bulunan buz parçasından dolayı birinin kayması veya verandanızdaki kırık basamaktan düşmesi olabilir. 


Konut Sigortası Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?


Doğru konut sigortası seçmek, ihtiyacınız olan teminata mümkün olan en iyi fiyatta sahip olmanız için çok önemlidir. Her bir poliçenin sunduğu korumayı, karşılanacak tutarı ve sigortacı tarafından belirtilen istisnaları karşılaştırmak da mühimdir. 


En ucuz poliçenin her zaman en iyi seçenek olmadığını unutmayın. Ev sigortası seçerken ihtiyacınız olan her şeyi sunan bir anlaşma aramak daha iyidir. Böylece ihtiyaçlarınızı karşılayan uygun poliçeleri daha sağlıklı bir şekilde görebilirsiniz.


Konut poliçesi seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç adım şöyledir:


1. Sigortanın ne olduğunu kavramak
Kulağa şaşırtıcı gelse de çoğu insan ev sigortasından pek anlamaz. Doğru poliçeyi seçebilmek için poliçeyi ve kapsamını anlamanız gerekir. Bunu anladığınızda gereksinimlerinizi değerlendirebilecek ve daha iyi şartlar için pazarlık yapabilecek bir konumda olacaksınız.

 

2. Teminat türleri
Kapsama nelerin dâhil olduğunu dikkatlice okuyun ve en çok ihtiyacınız olan noktaları içerip içermediğini kontrol edin. Örneğin eviniz yüksek riskli bir sel bölgesindeyse sel sigortası sunan bir konut sigortası seçmeniz gerekebilir.

 

3. Sigortalanacak miktar 
Mülkünüzde yapılan tadilatları da göz önünde bulundurarak konutun uygun miktarda sigortalanmasını sağlamalısınız. Lütfen sigorta tutarının yeterli olduğundan emin olun, aksi takdirde zararın makul bir kısmını buna göre karşılamanız gerekir.

 

4. İhtiyaçlarınızı değerlendirin
Sigorta satın alıyorsanız alışverişe başlamadan önce gereksinimlerinizin ne olduğunu bildiğinizden emin olmalısınız. İhtiyaç duyacağınız teminat hakkında bir fikir edinmek için çevrim içi bilgi toplayabilirsiniz. Aynı şekilde bir veya birden fazla sigorta şirketinde bulunan acentelerle görüşebilirsiniz. Her ne kadar gözden kaçsa da durum tespiti, sigorta satın almanın önemli bir parçasıdır.

 

5. Fikir edinmek için farklı yerlerin listesini çıkarın
Gereksinimlerinizi anladıktan sonra en iyi seçim için alışverişe başlamanız gerekir. Tanınmış sigorta sağlayıcılarını aramaya başlayın ve ardından ihtiyaçlarınızı karşılayan poliçelerin bir listesini yapın. Ardından poliçeleri teminat, limitler, indirimler, istisnalar ve fiyat bazında karşılaştırın.

 

6. Başvurunuzu doğru ve eksiksiz doldurun
En sonunda ise başvuru aşamanızda tüm soruları doğru cevaplayın. Size evinizin farklı özellikleri sorulacaktır. Tahmin oyununun burada işe yaramadığını unutmayın. Doğru cevap vermeniz, ihtiyaçlarınıza göre doğru politikayı almanızı sağlayacaktır. Yanlış bilgi vermek, taleplerinizin geri çevrilmesine neden olabilir.


Konut sigortası teklifinizi hemen Dijipol.com’dan alarak indirimli fiyatlardan yararlanabilirsiniz. 

 

Daha fazla bilgi için "Bunları Bilmeden Ev Almayın!" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

Paylaş

Öne Çıkanlar