Ehliyet Yenileme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sürücüler, 1 Ocak 2016 tarihinde yeni tip çipli ehliyetlerle tanıştı. Bu tarihten beri sürücü belgesini yeni alanlara ya da yeniletmek isteyenlere çipli ehliyetler verilmeye başlandı. Şimdilerde ise son tarihinin yaklaşmasına bağlı olarak ehliyet yenilemeye dair detaylar merak konusu olur. Zira Karayolları Trafik Kanunu gereğince sürücülerin eski ehliyet yenileme işlemlerini tamamlanması için bir son gün belirlenmiştir. Eğer hâlâ eski tip ehliyet kullanıyorsanız sizin için hazırladığımız bu rehberi dikkatle okumanızda fayda vardır. Ehliyet yenileme nasıl yapılır ve gerekli belgeler nelerdir gibi sorulara bu yazıdan cevap bulabilirsiniz. 


Ehliyet Yenileme Ücretleri


Ehliyetini yenilemek isteyenlerin öncelikle harç, Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ücreti, ve değerli kâğıt bedelini ödemesi gerekir. Bu bedeller, ehliyetin alındığı tarihe göre değişiklik gösterir. Ehliyetinizi 2016’dan önce aldıysanız 2,00 TL vakıf hizmet bedeli; 13,00 TL değerli kâğıt bedeli ödemeniz gerekir. Söz konusu tarihten sonra alınan ehliyetlerde ise bu rakamlar sırasıyla 230,00 TL ve 900,00 TL olarak değişir. Sınıf ekleme ve ilk defa ehliyet çıkarma ücretinde de 2016’dan sonraki fiyat tarifesi geçerlidir. 

 

Sürücü belgesi yenileme ücretindeki harç ise ilgili resmî makamlar tarafından her yıl yeniden belirlenir. Ehliyet harç ücreti tutarında sürücü belgesi sınıfı belirleyici olur. Aşağıdaki tabloda yer aldığınız sınıfa göre ödemeniz gereken 2024 ehliyet harçlarını görebilirsiniz.

 

Ehliyet Sınıfları Harç Ücreti
A, A1, A2 ve F Sınıfı 1.308,40 ₺
B Sınıfı 3.945,40 ₺
B1, BE, C, CE, C1, C1E, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfı 6.583,50 ₺

 

Harç ücreti, ilk defa ehliyet alacaklar için de geçerlidir. Yani bu rakamlar aynı zamanda 2024 ehliyet çıkarma ücreti tarifesini de gösterir. Güncel harç tutarlarına sürücü belgesini aldığınız yıla göre değişen vakıf ve değerli kâğıt ödemelerini de ekleyerek yeni ehliyet ücretine ulaşabilirsiniz. Bu bedelleri, başvuru sürecinden önce ödemeniz gerekir. Söz konusu ücretleri anlaşmalı bankalar üzerinden ödeyebilirsiniz.


Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?


Resmî işlemlerde kullanılan kartlarda çipli sisteme geçilmesiyle kimlik ve ehliyet yenileme prosedürleri merak konusu olur. Bu sürece bir adım atmadan önce kimlik kartı ve ehliyet değiştirme işlemlerinin nasıl yapılacağını öğrenmenizde yarar vardır. Bunun için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü internet sitesinden online randevu alarak ya da ALO 199 hattını arayarak sürece başlayabilirsiniz. Belgeleri teslim ettikten sonra da kimlik ve ehliyet değiştirme işlemlerini kısa sürede yapmanız mümkün olur. Peki ehliyet randevusu nasıl alınır? 


Ehliyet Yenileme Randevu


Ehliyet ve kimlik yenileme randevuları, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğünün iletişim kanalları üzerinden alınır. Böylece yerinizden kalkmadan yeni kimlik randevusu alabilir, eski tip ehliyetinizi kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Tabii bunun için bazı detayları es geçmemeniz önemlidir. Bu sayede her iki işlemi de ek prosedürlerle uğraşmadan yapabilirsiniz. Online Nüfus Müdürlüğü ehliyet randevusu için sırasıyla izleyeceğiniz adımlar şöyledir:

 

●    Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü web sitesindeki “Randevu Al” sayfasına girilir.
●    Ardından “Sürücü Belgesi” seçeneği işaretlenir.
●    Açılan bilgi sayfasındaki “Kabul Ediyorum” butonuna tıklanır.
●    Ad, soyad, T.C. kimlik numarası, doğum tarihi, telefon numarası ve güvenlik kodu yazılır.
●    “Devam Et” butonuna tıkladıktan sonra il ve ilçe seçimi yapılır.
●    “İleri” butonuna tıklanır ve randevunun kimin adına yapılacağı seçilir.
●    Randevu tarihinin ve saatinin belirlenmesinin ardından işleme onay verilir. 

 

İşte ehliyet değiştirme randevusu almak için gereken tüm adımlar bu kadardır. Yeni kimlik kartı randevusunu da ilgili kurumun web sitesi üzerinden dakikalar içerisinde alabilirsiniz. Bu işlemlerden sonra geriye, ehliyet yenileme için gerekli evrakları hazırlamaya gelir. O hâlde sözü fazla uzatmadan bu belgelere birlikte göz atalım. 


Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler


Artık bir ehliyet değiştirme randevunuz olduğu göre hız kesmeden evrak sürecine başlayabilirsiniz. Yeni sürücü belgesi çıkarma ve kayıp ehliyet yenileme gibi işlemler için istenen bazı temel belgeler bulunur. Aşağıda yeni ehliyet için gerekli belgeleri görebilirsiniz. 

 

●    Sağlık raporu: Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kuruluşlardan alınan “Sürücü olur” raporunu teslim etmeniz gerekir.

●    Nüfus cüzdanı ya da pasaport: Pasaportun süresinin dolmamış olmaması ve nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarasının açıkça yer alması önemlidir. 

●    Adli sicil belgesi: Adli sicil belgesini e-Devlet üzerinden edinmeniz mümkündür. 

 

Yeni ehliyet için gerekli evraklar arasında 1 adet biyometrik fotoğraf ve kan grubu kartı da yer alır. Biyometrik fotoğrafın son 6 ay içerisinde çekilmiş olmasına dikkat etmeniz mühimdir. Söz konusu detayları göz önünde bulundurarak ehliyet çıkarma ve değiştirme gibi işlemleri rahatlıkla yapabilirsiniz. 


Ehliyet Yenilemek İçin Son Tarih Nedir?


Ehliyet yenilemek için gerekli evrakları, randevu tarihinde eksiksiz olarak teslim etmeniz önemlidir. Böylece süreci sorunsuz tamamlayabilir, son günlere kalmadan ehliyetinizi yenileyebilirsiniz. Bu noktada aklınıza son tarihin ne zaman olduğu sorusu gelebilir. Bunun için daha önce 31 Aralık 2022’nin ehliyet değiştirme son tarihi olduğu belirtilmiştir. Lakin ardından ehliyet değiştirme tarihi 2 yıl daha uzatılmıştır. 31 Aralık 2024, mevcut düzenlemeye göre ehliyet yenileme son tarihidir. 

 

Hazır ehliyet işlemlerini yapmışken aracınızı seyir ya da park hâlindeyken yaşanması muhtemel sorunlara karşı koruyacak adımları da atabilirsiniz. TR GO sertifikasına sahip hibrit platformumuz üzerinden kişiye özel sigorta hizmetlerine kolaylıkla ulaşmanız mümkün olur. Üstelik 7/24 irtibata geçebileceğiniz sigorta uzmanları sayesinde ihtiyaçlarınız derhal karşılanır. Fark yaratan çözümler sunan Dijipol ile avantajlı poliçe tekliflerine hızlıca ulaşabilir, 30’u aşkın sigorta şirketinin teklifleri arasından seçiminizi yapabilirsiniz. 

 

Daha fazla bilgi için "Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır?" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

Paylaş

Öne Çıkanlar