Arabada Bebek Güvenliği için Yapılması Gerekenler

Günümüzün büyük sorunlarından biri trafiktir. Araç kazaları, uzayan yollar, gergin insanlar oldukça yıpratıcı olabiliyor. Özellikle her gün araç kullanan kişiler için bu durum çekilmez bir hal alıyor. Ebeveynseniz bu zorlu şartların yanında sorumluluğunuz ikiye katlanıyor. Hal böyle olunca önlem almak zorunluluk oluyor. Arabada bebek güvenliğini sağlamak için alabileceğiniz pek çok önlem bulunuyor. Bunlara dikkat ederek hem kendiniz hem de bebeğiniz için yolculuklarınızı güvenli hale getirebilirsiniz.


Mutlaka Çocuk Koltuğu Kullanın.


Ülkemizde 2010 yılından itibaren boyu 135 santimetrenin, ağırlığı 36 kilogramın altında olan çocukların araçlarda seyahat edebilmeleri için çocuk koltuğu bulundurma zorunluluğu vardır. Çocuklu araçlarda mutlaka bu yasaya dikkat edilmelidir. Yalnızca cezai yükümlülüğü olduğu için değil hayati bir ihtiyaç olduğu için kullanılmalıdır. Çocuk koltuğu seçerken şunlara dikkat edilmelidir:


●    Avrupa standartlarında test edilmiş bebek koltukları tercih edilmelidir. En güvenebileceğiniz test kuruluşlarından bazıları ADAC, TCS, Autobild, Plus Test’tir.


●    Bebeğinizin kilosuna ve boyuna uygun bebek koltuğu almalısınız. Yenidoğan bebekler için anne kucağına benzer araç koltukları mevcuttur. Kullanım için oldukça idealdir. Yolculuk esnasında kullanabileceğiniz gibi sonrasında bebeğinizi taşımak için de kullanabilirsiniz. Son zamanlarda bebekler için set halinde anne kucağı, araç koltuğu ve bebek arabası olabilen ürünler vardır. Tek bir ürün satın alarak bu işlevlerin hepsini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.


●    Bebek koltuğunu alırken kumaşının nefes alan, terletmeyen, alerji yapmayacak bir doku olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle %100 organik pamuk kumaşlar oldukça sağlıklıdır. Bebek koltuğunda istediğiniz kumaşı bulamama gibi bir durumla karşılaşırsanız bebek örtüsü sererek kullanabilirsiniz. Bu durumda bebek örtüsünün %100 organik pamuk olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle bebeğiniz yolculuk boyunca terlemez ve bunalmaz. Pamuk dokusu ile yumuşacık bir yolculuk yapar.


●    Bebek koltuğunun dokusu kadar fonksiyonları da önemlidir. Koltuğunuzun en az beş noktadan çıkan emniyet kemeri bulunmalıdır. Ani bir frende bebeğinizin ağırlık merkezini dengeleyerek savrulmasını önlemelidir. Buna ek olarak ekstra boyun koruması olan bir model tercih etmelisiniz. Özellikle uzun yolculuklarda soluksuz bir uyku için bebek koltuğunun konforlu olması gerekmektedir. 


●    Bebek koltuğunun kılıflarının mutlaka çıkarılabilir olması gerekmektedir. Hassas ayarda yıkanılarak tekrar kullanılması daha doğrudur.


Bebeğinizi kucağınızda taşımayın.


Araç içerisinde bebekleriniz ağlayabilir ve kucak isteyebilir. Fakat  bebeğinizi bebek koltuğundan çıkarmamalısınız. Kazalar aniden olur ve bebeğinizi araç koltuğundan daha iyi koruyabilecek bir şey yoktur. Ön koltukta oturuyorsanız bebeğinizi kucağınıza almak gibi riskli bir eylemi gerçekleştirmeyin. Yapabileceğiniz en uygun şey bebeğinizin yanında oturmak ve sakinleştirmeye çalışmak ve dikkatini dağıtacak oyunlar oynamaktır.


Çocuklarınızı Araç İçerisinde Yalnız Bırakmayın.


Yolculuklarda kimi zaman kısa süreli olarak araçlardan inebilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken şey bebeğinizle birlikte inmektir. Her ne kadar kısa süreli olsa dahi kapı ve camlar kilitlenebilir, anahtar içeride kalabilir. Özellikle yaz aylarında bebeğiniz araç içinde mahsur kalırsa bu durum hayati tehlikelere yol açabilir. Yalnızca araç kilitlenmeleri değil bir anlık ihmal çalınmasına da neden olabilir. Bu sebeple her ne koşulda olursa olsun bebeklerinizi araç içerisinde yalnız bırakmamalısınız.


Oyuncak Seçimine Dikkat Etmelisiniz.


Yolculuklarda bebekleri sakinleştirmenin en kolay yolu elbette oyuncaklardır. Fakat oyuncaklar bazı durumlarda tehlikelere yol açabilir. Özellikle atma, fırlatma gibi normal bebek davranışları sürücünün dikkatini dağıtabilir. Oyuncak seçiminde şunlara dikkat edilmelidir.


●    Sert, kenarlı oyuncaklar tercih edilmemelidir. Atma gibi bir davranışta can acıtmamalıdır.


●    Çıngırak, davul, düdük gibi çok gürültülü oyuncaklar tercih edilmemelidir.  Sürücünün dikkatini dağıtabilir ve odaklanmasını zorlaştırır.


●    Oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise oyuncağın boyutudur. Küçük ve parçalara ayrılabilen oyuncaklar tercih etmemelisiniz. Bu tür küçük parçaları yutabilir ve boğulma tehlikesi yaşayabilir.


Bebek Koltuk Kemerini Her Zaman Bağlı Tutun.


Daha önce de açıklandığı gibi araçlarda bebek koltuğu bulundurma zorunluluğu vardır.  Bu koltukları yalnızca bulundurmak değil gerektiği gibi kullanmak da önemlidir. Özellikle kazalarda büyük oranda koruyuculuğu olan bebek koltuklarının kemerleri her zaman bağlı olmalıdır. En az beş kemerli seçmeniz gereken bebek koltukları bebek kilosuna ve boyuna göre en uygun şekilde seçilmelidir. Araç içerisinde bebek, koltuğundan çıkarılmamalıdır. Mümkün oldukça mola vererek bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması daha doğru olacaktır.


Araçlar için Güneşlik Kullanmalısınız.


Sıcak havalarda araç içerisindeki ısı oldukça artmaktadır. Cama yansıyan güneş ışınları bebeğinizi rahatsız edebilir. Güneş çarpması, cilt rahatsızlıkları gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle bebeklerinizi güneş ışınlarından korumalısınız. En etkili yöntem ise güneşlik kullanmaktır. Bu sayede bebeğiniz huzur içinde uyuyabilir.


Araç Kapı Camlarına Dikkat Edin.


Bebekler oldukça hareketlidir. Çevreyi anlamanın ilk yolu da onlar için dokunmaktır. Bu sebeple araç kapılarına ve camlarına ellerini ayaklarını dokundurmaya çalışmaları çok mümkündür. Araç koltuğundan çıkarmayarak bu tehlikeyi yok edebilirsiniz. Araç koltuğu kullanmayan çocuklar için ise cam ve kapı kilidi kullanabilirsiniz.

 

İlk Yardım Çantası Mutlaka Bulundurmalısınız.


İlk yardım çantasını mutlaka araçlarınızda bulundurmalısınız. Trafikte yaşayacağınız herhangi bir kazada hayati önem taşımaktadır. İlk yardım çantasında bulunması gerekenler şunlardır;

 


●    Pamuk,
●    Yara bandı,
●    Soğuk kompres torbası,
●    Yapışkan rulo bant,
●    Sargı bezi,
●    Makas (çelik ve paslanmaz olmalı),
●    Maske,
●    Ateş ölçer, 
●    Mendil,
●    Göz için yıkama solüsyonu,
●    İlk yardım bilgilerinin bulunduğu kitapçık,
●    Salin solüsyonu,
●    Atıklar için poşet,
●    Şırınga,
●    İlaç koymak için kap veya kaşık ve tüm bunlara ek olarak bebeğinizin düzenli olarak kullandığı ilaçları da mutlaka yanınıza almalısınız.


Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaptırmayı Unutmamalısınız. 


Her ne kadar iyi bi sürücü olsanız da trafikte kaza yaşamanızın önüne geçemeyebilirsiniz.  Dikkatsiz bir araç sahibi, yola atlayan bir kedi gibi hiç beklenmeyen ani durumlar kazaya sebebiyet verebilir. Böyle bir durum yaşanma ihtimalini kimse aklına getirmek istemez. Fakat böyle bir ihtimal her zaman vardır. Sizin yapabileceğiniz en doğru şey ise önlem almaktır. Tamamlayıcı sağlık sigortası bu önlemlerin başında gelmektedir..


Tamamlayıcı sağlık sigortası ile ekstra hiçbir ücret ödemeden SGK anlaşmalı olan özel hastanelerden sağlık hizmeti alabilirsiniz. Tahlil ve tedavi hizmetlerine ücret ödemezsiniz.   Tamamlayıcı sağlık hizmeti özel hastanelerin hepsinde geçerli değildir. SGK anlaşması olması gerekmektedir. Böylelikle olası bir durumda özel hastanede göreceğiniz yatakta veya ayakta tedavi hizmetlerinin SGK tarafından karşılanan bedelin üstünü tamamlamaktadır.  Tamamlayıcı ismini buradan alır. Aksi durumda SGK özel hastane tedavisinin büyük bir kısmını tamamlamaz ve yüksek miktarda bir ücret çıkarılabilir. Bu sebeple aileniz için tamamlayıcı sağlık sigortası hizmetinden mutlaka yararlanmalısınız.


Dijipol.com’un sunduğu tamamlayıcı sağlık sigortası hizmetlerini site üzerinden kolaylıkla inceleyebilirsiniz. 

Paylaş

Öne Çıkanlar