2023 Ehliyet Harçları

Sürücü belgesi ya da ehliyet, motorlu veya motorsuz araçları kullanabilme yetkisini veren resmî bir belgedir. Ehliyet almaya hak kazanmak için öncelikle sürücü eğitimi alabileceğiniz bir kursa kaydolmanız gerekir. Ehliyet kursları; trafik kuralları, araç ve yol bilgisi, ilk yardım gibi birçok konuda dersler sunar. Bu derslerde trafik kurallarına uygun şekilde araç kullanımı, araç bakımı, trafik işaret ve levhaları hakkında bilgiler verilir.

 

Eğitmenler, öğrencilerin sorularına yanıt verir ve pratik dersleri yaparak öğrencilerin sürüş becerilerini geliştirmelerine yardımcı olurlar. Eğitmenler, ayrıca sınavlara hazırlık yapmak için pratik çalışmalar da yapabilirler. Ehliyet sınavı, yazılı ve direksiyon sınavı olmak üzere iki aşamalıdır. Sınavları başarıyla geçen öğrencilere sürücü belgesi verilir. Ancak sürücü belgesi sahibi olmak, sorumluluk gerektiren bir durumdur. Trafik kurallarına uymak, diğer sürücülere saygı göstermek ve güvenli bir sürüş yapmak her sürücünün sorumluluğudur. 

 

Ehliyet parası, kurs ve ehliyet alma ücretlerinin tamamını temsil eder. Yeni yılda beş haneli sayılara çıkan bu ücret, kurs aldığınız kuruma göre değişkenlik gösterebilir. Ancak bu hususta ilgili kanun maddesine göre belirlenen fiyatları referans almanız kötü niyetli kurs merkezlerinden korunmanıza yardımcı olur. Ehliyet sınıflarına göre farklı aralıklarda eğitim veren kurumlar, Millî Eğitim Bakanlığınca denetlenir ve yasal düzenlemelere göre eğitim vermek zorundadır. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak kurs ücretlerini isterseniz gelin beraber inceleyelim.

 

A SINIFI

●    Sürücü kursu: 7048 TL
●    Teorik ders saat ücreti: 50 TL
●    Ders ücreti: 1700 TL
●    Direksiyon ders saat ücreti: 382 TL
●    Ders ücreti: 5,348 TL

 

A1 SINIFI

●    Sürücü kursu: 5074 TL
●    Teorik ders saat ücreti: 50 TL
●    Ders ücreti: 1700 TL
●    Direksiyon ders saat ücreti: 241 TL
●    Ders ücreti: 3,374 TL

 

A2 SINIFI

●    Sürücü kursu: 5900 TL
●    Teorik ders saat ücreti: 50 TL
●    Ders ücreti: 1700 TL
●    Direksiyon ders saat ücreti: 300 TL
●    Ders ücreti: 4,200 TL

 

B SINIFI

●    Sürücü kursu: 2900 TL
●    Teorik ders saat ücreti: 50 TL
●    Ders ücreti: 1700 TL
●    Direksiyon ders saat ücreti: 335 TL
●    Ders ücreti: 5,360 TL

 

B1 SINIFI

●    Sürücü kursu: 7048 TL
●    Teorik ders saat ücreti: 50 TL
●    Ders ücreti: 1700 TL
●    Direksiyon ders saat ücreti: 382 TL
●    Ders ücreti: 5,348 TL

 

1 Ocak 2023 itibarıyla bu fiyatlar üzerinden işlem yapılmaya başlanmıştır. Ayrıca daha önce ehliyet almamış kişiler ilk başvurularında 120 TL teorik sınava giriş ücreti öder. Direksiyon sınav harcı ise 160 TL olmuştur. Ehliyet yükseltme direksiyon sınavı ücreti de zamlanarak 160 TL seviyesine çıkmıştır. Stajyer ehliyet sahibi veya stajyer ehliyeti almayı düşünen sürücü adayları da ehliyet harç düzenlemelerine dâhildir. Stajyer ehliyet hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Stajyer Ehliyet Nedir? yazımızı okumalarını tavsiye ederiz.


Ehliyet Harcı Ne Kadar Oldu?


Ehliyet alma ücreti 2023 senesinde güncellenmiştir. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursları 2023 Ücret Tablosu'na göre A ve B1 sınıfı ehliyet ücreti 7 bin 48 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücretin içinde teorik ders saat ücreti 50 TL, ders ücreti 1700 TL ve özel direksiyon ders saat ücreti 382 TL, ders ücreti 5 bin 384 TL olarak hesaplanmıştır.

 

Ayrıca ehliyet harç ücretleri de yeniden düzenlenmiştir. Böylelikle ehliyet harcı ne kadar B Sınıfı ehliyet sahibi sürücülerin aklına gelen ilk sorulardan biri olarak olarak karşımıza çıkar. B Sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 TL'den 2.489 TL'ye yükseltilmiştir. B Sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar diğer vergilerle berber toplamda 10.000 TL'den fazla bir tutarı ödemek zorunda kalacaklardır. Ayrıca bu fiyatlar; BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G,M sınıfı için de geçerlidir. A Sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye yükseltilmiştir. Bu zam oranları vergi usul kanunu genel tebliği kapsamında yapılmıştır. Halk arasında ehliyet kart ücreti de olarak bilinen bu fiyatlar, ilgili kanun maddelerince yeni bir karar alınana kadar değişmeyecektir.


Ehliyet Harcı Nasıl Yatırılır?


Ehliyet harcı nasıl ödenir sorusunun pek çok alternatif cevabı bulunur. Güncellenen fiyatların ardından yeni yılda ehliyet harcını nasıl yatırabilirim diye soranlara karşılık ilk cevap devlet bankalarıdır. Devletle anlaşmalı özel bankalara da ehliyet harç parası yatırılabilir. Sürücü belgesi harcı ödeme işlemi için bu bankaların mobil şubelerini kullanabilirsiniz.


Ehliyet Harcı Hangi Bankalara Yatırılıyor?


Ehliyet harcı hangi bankalara yatırılıyor sorusunun cevabına gelin beraber bakalım. Ehliyet harcı ve değerli kağıt bedelinin yatırılacağı bankalar şunlardır:

 

●    Akbank
●    Aktifbank
●    ING Bank
●    Şekerbank
●    Türkiye Vakıflar Bankası
●    Kuveyt Türk Katılım Bankası
●    Albaraka Türk Katılım Bankası
●    T.C. Ziraat Bankası
●    Türk Ekonomi Bankası
●    Garanti Bankası
●    Denizbank
●    PTT Bank

 

Sürücü belgesi harç yatırma işlemleri bu bankalardan herhangi birinde yapılabilir. Kendinize en yakın şubeye giderek harç bedelini nakit olarak yatırabilirsiniz. Ayrıca bu bankaların internet sitelerinden de online olarak ödeme yapabilirsiniz. Ehliyet devlet harcı ödenirken hem kredi hem de banka kartınızı kullanabilir, eğer bankanız olanak veriyorsa ödemeyi yaptıktan sonra taksitlendirme işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca bazı bankaların müşterilerine sunduğu erteleme özelliğinden de yararlanarak ödemenizi bankanızın izin verdiği ölçüde ileri tarihlere aktarabilirsiniz.

 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz.

Paylaş

Öne Çıkanlar