Yanlış Yakıt Dolumu


Yanlış yakıtın araca doldurulması basit bir hata değildir. Çünkü ortaya çıkabilecek büyük zararlara sebebiyet verebilmektedir. Hatalı dolum işlemi sonrasında araç tamamen bozulabilir bu yüzden aracın cinsine göre yakıt dolumu yapılmalıdır.

 

Hangi Araçlara Hangi Yakıt Türleri Doldurulmalıdır?


Araçlardaki yakıt türü çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Trafikte en çok kullanılan dört farklı yakıt türü bulunmaktadır. Bunlar; LPG, benzin, dizel ve hibrittir. En fazla benzinli ve dizel araçlar kullanılmaktadır. Hibrit ise gazın sıvılaştırılmış halinden elde edilen bir yakıt türüdür. 

 

Yakıt Türlerinin Birbirinden Farkı Nedir?

 

Benzinli Araçlar; En iyi performansı sergileyen yakıt türüdür. Fakat benzin fiyatları ülkemizde yüksek olduğu için diğerlerine göre daha az tercih edilmektedir.

 

Dizel Araçlar; Tork üretimi daha fazla olan bu yakıt türünde çekiş gücü de aynı oranda yüksektir. Ayrıca yakıt tasarruf özelliği vardır.

 

LPG’li Araçlar; Araca sonradan eklenen bir yakıt türüdür. Diğer yakıt türlerine göre yakıt tüketimi ve performansı daha düşüktür. Bu yüzden daha az tercih edilmektedir.

 

Hibrit Araçlar; Elektrik ile beraber aracı çalıştırır. Yakıt maliyeti düşüktür.

 

Yanlış Yakıt Dolumu Sonucunda Ne Olur?


Yanlış yakıt dolumu araçlarda birçok hasara neden olabilmektedir. Örneğin; dizel bir araca benzin doldurulmuşsa ve çalıştırılmışsa araç parçalarında hasarlar oluşur ve patlamalara neden olur. Bu tarz bir durum başınıza geldiyse, aracınızı servise götürmeli ve deponuzu temizlettirmelisiniz. Bir örnekle daha açıklayacak olursak, benzinli bir araca dizel yakıt doldurulursa; aracın çalışma konusunda zorlanmasına sebep olur. Bu durumda motoru yoracağı için bir süreden sonra motor kendini çalıştırmayı durdurur.

 

Yanlış Yakıt Dolumun da Ne Yapılmalıdır?


Bu durumun önlenmesi için araçlar fabrikada üretim aşamasındayken yakıt giriş yerleri farklılaştırılır. Bu sayede dolumu gerçekleştiren kişi bunu fark eder. Fakat ne yazık ki bazen bu durumun önüne geçilemez. Eğer bu konu yüzünden aracınız hasara uğrarsa mahkemeye başvurmanız gerekmektedir. Eğer yanlış yakıt dolumu gerçekleştirilen aracın Kasko Sigortası bulunuyorsa sigorta şirketi tarafından hasar ödemesi gerçekleştirilir.

 

Bu tarz durumlar ile karşılaşmamak için bazı bireysel önlemler alınabilir. Yakıt doldurttuktan sonra muhakkak fişinizde yazan yakıt türünü kontrol etmelisiniz. Bu sayede hangi yakıtın doldurulduğunu görebilirsiniz. Ayrıca bu tarz durumlar başınıza geldiğinde yaşanabilecek maddi zararlar için Kasko Sigortası yaptırmanızı tavsiye ederiz. 

 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online kasko hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilir, fırsatlardan faydalanabilirsiniz. 

Paylaş

Öne Çıkanlar