Trafik Sigortası Yönetmeliğinde Değişiklik

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Bu doğrultuda zorunlu trafik sigortası yönetmeliğine göre 2024 yılının ocak, şubat, mart ve nisan aylarında zorunlu trafik sigortasının aylık azami prim artış oranı yüzde 5 olarak belirlendi. Ancak, Mayıs 2024'ten itibaren söz konusu artış oranı, hasar maliyet endeksine dayanarak belirlenecek.

 

Trafik Sigortasında Yeni Dönem

 

Mayıs 2024'ten itibaren uygulanacak olan hasar maliyet endeksi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan asgari ücret artış oranına yüzde 45 ağırlık, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan harcama endeksi içindeki kişisel ulaştırma araçlarının yedek parça ve aksesuarları fiyat artış oranına yüzde 30 ağırlık, motorlu araçlar fiyat artış oranına yüzde 15 ağırlık ve TÜİK tarafından açıklanan harcama endeksi içindeki kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarımı fiyat artış oranına yüzde 10 ağırlık verilerek hesaplanacaktır.

 

SEDDK, 2024 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için belirlenen artış oranını ve 2024 yılı Mayıs ayından itibaren hasar maliyet endeksi ile belirlenecek oranı göz önünde bulundurarak, hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer faktörleri izleyip düzeltme faktörü belirleme yetkisine sahiptir. Bu yetki çerçevesinde, belirlenen oranı sıfıra indirme veya iki katına kadar artırabilir.

 

Hasarsızlık Prim İndirim Oranlarında Yeni Düzenleme


En az 5 sigorta dönemi boyunca 7. basamakta kalan sigortalılar, sözleşme süresince tazminat ödemesi gereken bir kazaya karışmadıkları takdirde %50 olan 8. basamak indirim oranından faydalanabilecekler. 1. basamakta olan sigortalılar için, sigorta süresi içinde 3 veya daha fazla tazminat ödemesi gereken kazaya karışmaları durumunda 0. basamak uygulanacak. 

 

Hasarsızlık Prim İndirim Oranları Düşürüldü mü?


Yeni düzenlemeye göre 5. basamak için geçerli olan %10’luk indirim oranı %5’e, 6. basamak için geçerli olan %22’lik indirim oranı %20’ye, 7. basamak için geçerli olan %42’lik indirim oranı ise %40’a düşürüldü. 

 

Trafiğe Yeni Çıkan Sürücüler Etkilenecek mi?


Trafiğe yeni çıkan sürücülerin başladığı 4. basamak indirim oranında %10 prim artırımı öngörülüyor.  1 Mayıs’tan itibaren uygulanacak azami primler, 15 Nisan’dan itibaren 4. Basamak azami primine %5 eklenerek uygulanmaya başlanacak.


Zorunlu Trafik Sigortası poliçenizi yaptırırken birçok indirim ve avantajdan faydalanabilirsiniz. Anlaşmalı olduğumuz 35’ten fazla sigorta şirketinin fiyatlarını ve teminatlarını karşılaştırarak size en uygun Zorunlu Trafik Sigortası poliçesini hemen yaptırabilirsiniz.

Paylaş

Öne Çıkanlar