Trafik Kuralları ve Cezaları

Öncelikle yazımıza ‘’Trafik Nedir?’’ sorusuna cevap vererek başlayalım. 
Trafik, ulaşım yolları üzerinde insanların, araçların ve hayvanların harekette bulunması haline denilir. Trafiğin düzgün ilerlemesi ve kazaların engellenmesi amacıyla bazı kurallar belirlenmiştir. Bu kurallara uymayanlar için para cezası işlemi yapılmaktadır. 

 

Yapılan araştırmalara göre yaşanan kazaların büyük çoğunluğu sürücülerin trafik kurallarına uymamaları sonucunda yaşanmaktadır. 

 

Trafik cezaları Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği ücretler kapsamında değişiklik göstermektedir. Yine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği zam oranlarına göre her sene fiyatlarda artış olmaktadır. 2023 yılına göre 2024 yılında trafik cezaları %58,46 oranıyla artmıştır. 

 

Birçok trafik kuralı bulunmaktadır. Araç sahiplerinin muhakkak bilmesi ve uyması gereken trafik kurallarından biri de ‘’Standart Dışı Plaka Kullanımı’’dır. 

 

Standart Dışı Plaka Nedir?  

 

Genel olarak APP plaka ismi ile bilinen standart dışı plakalar, aracına farklı bir görünüm vermek isteyenler tarafından kullanılmaktadır. 


Plaka üzerinde, yazı tipi, fontu, farklı renk kullanımı gibi değişiklikler yapılır ve kişiselleştirilir. Fakat bu kullanım şekli yasaktır ve kullanan kişilere cezai yaptırım uygulanır. Ayrıca standart dışı plakalı araç sahipleri TÜVTÜRK araç muayenesinden geçemez. Kullandığınız plaka aşağıdaki maddelere uygun olmak zorundadır. 


1. Yazı tipi ve büyüklüğü standartlara uygun olmalıdır.
2. Mühürsüz plakalar standart dışıdır. Mührün olması yetkili kurumlar tarafından plakanın üretildiğini göstermektedir. 
3. Plakada mavi zemin üzerine beyaz renkle yazılmış TR yazısı olmalıdır. 
4. Özel plakalar hariç, beyaz zemin üzerine siyah yazı ile yazılmış olmalıdır.
**2024 yılında belirlenen yeni zam oranlarına göre tescil plakası dışında takılan plakaların cezası 2.648 TL’dir. 

 

2024 Trafik Cezaları Listesi


Yeni yıl ile birlikte trafik cezaları 2024 yılında güncellenmiştir. Güncel cezalardan bazıları aşağıdaki listede sıralanmıştır.

 

●    Emniyet şeridini ihlal etmek  6.440 TL,
●    Hatalı park cezası  690 TL
●    Taşıma kapasitesinin üzerinde yolcu almak  540 TL,
●    Seyir halinde cep telefonu  kullanmak  1.507 TL,
●    Muayenesiz araçla trafiğe çıkmak  1.507 TL,
●    Engelliler için ayrılan alana park etmek  1.383 TL,
●    Alkollü araç kullanma cezası ilk yakalanışta 6.440 TL, ikinci yakalanışta 5.075 TL, üçüncü ve daha fazla yakalanmada 12.978 TL,
●    Kırmızı ışıkta geçmek  1.507 TL, 
●    Yasak olan yerde sollama yapmak  1.507 TL,
●    Hatalı şerit değiştirmek  1.507 TL,
●    Ehliyetsiz araç kullanma cezası  12.978 TL,
●    Emniyet kemeri kullanmamak  690 TL,
●    Süresi dolmuş ehliyetle araç kullanmak  2.610 TL

 

Ayrıca trafik sigortası yaptırmamak, ışık donanımının çalışmaması ve hız sınırını aşmak gibi cezalar da 2024 yılında güncellenmiştir.


Trafik Kuralları İhlallerinde Uygulanan Yaptırımlar Nelerdir?


Trafik kuralları ihlallerine karşı uygulanan yaptırımlar, sürücülerin güvenliği ve trafik düzeninin korunması amacıyla belirlenen kurallara uymamaktan kaynaklanan cezaları içerir. Bu cezalar arasında ceza puanları ve potansiyel ehliyet iptali, para cezaları, ehliyet eğitimi veya trafik güvenliği seminerleri alma, hapis cezaları ve sigorta primlerinde artış gibi yaptırımlar bulunabilir. 

 

Trafik Cezanız Olup Olmadığını Nasıl Öğrenirsiniz?

 

Trafik cezalarını sorgulama işlemini yapmayı ihmal etmeyiniz. Trafik cezaları sorgulama işlemi üç farklı şekilde yapılabilir.


Emniyet Genel Müdürlüğü’nün www.egm.gov.tr adresi üzerinden ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ sekmesinden yapabilirsiniz. Bu alandan edineceğiniz bilgi ve cezalar son bir yıla ait olacaktır. 


www.turkiye.gov.tr adresinden ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ ya da ‘’Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Cezaları Sorgulama’’ sekmeleri üzerinden öğrenebilirsiniz. 
SMS yoluyla ise 1189’a TPC PLAKA NO - TESCIL TARIHI - TCK NO bilgilerinizi yollayarak cezalarınızı sorgulayabilirsiniz. 

 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online kasko hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilir, fırsatlardan faydalanabilirsiniz. 

Paylaş

Öne Çıkanlar