Seyahatlerinizi Güvenli Bir Şekilde Geçirmek için 5 Öneri

Yurt içi ve yurt dışında gezip görülebilecek birçok yer var. Kimi zaman tarihi bir bina kimi zamansa eşsiz bir manzara karşısında büyülenebilirsiniz. Günümüzde insanların çoğu hayal ettikleri seyahatlerine gidebilmek için bayram tatillerini ve hafta sonu tatillerini bekler. Bu kadar uzun bir bekleyişin ardından ise heyecanlı bir seyahate adım atarlar. Huzur, neşe, eğlence insanların seyahatlerinden bekledikleri ortak paydalardır. Fakat bu konuda dikkat edilmesi gereken bir husus var. Seyahatler kimi zaman tehlikeli olabilir. Giderken, dönerken veya seyahat ederken istenmeyen sorunlarla karşılaşabilmek mümkün. Daha güvenli ve endişelerden arınmış bir seyahat geçirebilmeniz için faydalanabileceğiniz öneriler bulunur.


1)    Paranızı Güvenceye Alın 


Seyahatlerinizde temel ihtiyaçlarınızın başında para gelir. Araç yakıtından alacağınız suya kadar her şey para demektir. Bu nedenden ötürü paralarınızın güvende olduğundan emin olmalısınız. Bunun için alabileceğiniz pek çok önlem bulunur.


●    Yanınızda yüklü miktarda para taşımamalısınız. Yalnızca çalınma ihtimaline karşı değil düşürme ihtimaline karşı da önemli bir detaydır. Özellikle seyahat esnasında paranızı düşürürseniz bulmanız imkansıza yakındır.


●    Diğer bir dikkat edilmesi gereken detay ise paranızı nereye koyacağınızdır. Olası bir kapkaç, hırsızlık durumuna karşı boyna asılan minik cüzdanlar kullanabilir ve nakit paralarınızı bu şekilde saklayabilirsiniz.


●    Nakit paralar için giysilerinizin iç kısmına özel bir cep diktirebilirsiniz. Pek çok kişi bu yöntemi kullanır.


●    Yurt dışı seyahatlerinde gittiğiniz ülkenin para birimini kullanacağınız için yanınızda mutlaka o ülkenin para birimi ne ise bulundurmalısınız. Acil bir durum halinde döviz bürosu bulmakta zorlanabilirsiniz. Gitmeden önce döviz bozdurmak en uygun seçenektir.


●    Paralarınızı tek bir yerde saklamamaya özen gösterin. Düşürme, çalınma gibi ihtimallere karşı her zaman birden fazla saklama yöntemi geliştirin. Nakit paranın yanı sıra kredi kartı için de önlem almak gerekir. Özellikle günümüzde artan kredi kartı dolandırıcılığı yalnızca bölgesel değil küresel bir sorundur. Bu sebeple kartlarınızı güvende tutmak için şunları yapmaya dikkat etmelisiniz:


●    İlk olarak saklama şekline dikkat etmek gerekir. Kartlarınızı, nakit paralarınızı sakladığınız gibi özel cep diktirerek ya da boynunuza asabileceğiniz cüzdanlarda saklayabilirsiniz. Böylesi çantanızda taşımaktan çok daha güvenlidir.


●    Kartlarınızın kopyalanma ihtimaline karşı mutlaka alışveriş yaptığınızda veya bir restoranda ödeme yaptığınızda fişinizi kontrol edin. Fazla çekilip çekilmediğini böylelikle anlayabilirsiniz.


●    Kredi kartı ile ödeme yaparken mutlaka yanınızda çekim yapılmasını isteyin. Kartınızı kopyalama riskine karşı önlem almış olursunuz.


●    Buna ek olarak sürekli kart ile işlem yapmak yerine mobil ödeme yöntemini de kullanabilirsiniz. Böylelikle kart kopyalama, düşürme veya çaldırma gibi riskleri de ortadan kaldırmış olursunuz.


●    Kayıp veya çalıntı gibi bir sorun ile karşılaştığınızda soğuk kanlı olmalısınız. Önemli olan hızlı bir şekilde kartınızın bağlı olduğu bankayı aramaktır. Yurt dışından arama yapmak zor olacağı için bu işleminizi mobil bankacılık uygulamasından hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Buna ek olarak yetkililere haber vermeyi de unutmayın.

 

2)    Önemli Belgelerinizi Yedekleyin ve Güvenceye Alın


Özellikle yurt dışı seyahatlerinde yanınızda birçok belge götürmeniz gerekir. Bu belgeler o ülkede belirlenen sürede kalmak ve sorunsuz bir şekilde dönmenin teminatlarıdır. Önemli belgeleri korumaya almak için yapmanız gerekenler aşağıdaki gibi listelenebilir:


●    Seyahatlerinize çıkmadan önce mutlaka bir yakınınıza nereye gideceğiniz hakkında bilgi verin. Bu kişi olası bir kaybolma durumunda konsolosluk gibi yerleri arayabilecek durumda olmalıdır. Fotoğrafınızı ve kimlik bilgilerinizin bir fotokopisini alıp yakınınıza vermelisiniz. Böylelikle hızlı bir şekilde bulunabilirsiniz. 


●    Yakınınıza vereceğiniz belgelerden biri de pasaportunuzun kopyası olmalıdır. Kaybetme durumunda kolaylıkla taratıp çıktısını alabilirsiniz.


●    Eğer çocuklarınızla birlikte seyahate çıktıysanız yanınızda mutlaka fotoğraflarını bulundurun. Kaybolma gibi istenmeyen durumlarda harekete geçmenizi kolaylaştırır. 

 

3)    Yerel Olun


Yerel olmak, yerel halk gibi giyinmek ve gittiğiniz bölgenin yerel insanlarını dinlemek sizi pek çok konuda güvenceye alacaktır.


●    Yurt dışı seyahatlerinizde gittiğiniz ülkenin kıyafetlerini giymek sizi olası bir tacizden büyük oranda koruyacaktır. Hatta gitmeden önce seyahat edeceğiniz ülkenin kıyafet ile ilgili bir yasası var mı diye kontrol etmelisiniz.


●    Restoran veya kafe gibi yerleri gittiğiniz bölgenin yerel halkından öğrenebilirsiniz. O bölgeyi en iyi tanıyan onlardır. Örneğin, karnınız acıktı fakat uygun fiyatlı bir yerde yemek istiyorsunuz. Bu konuda yerel halktan fikir alabilir ve size sürpriz olacak bir fahiş fiyatla karşılaşmamış olursunuz.


●    Elbette yerel halkı dinlemeli ve fikir edinmelisiniz. Fakat size her ikram edileni yememeli ve içmemelisiniz. Unutmayın ki kötü insanlar evrenseldir. Güvende hissetmediğiniz yerde iseniz açık olan değil ambalajlı ürünleri tercih etmelisiniz.


●    Yerel giyim tarzını kullanmanın birkaç nedeni var. Öncelikle turist olduğunuzda çoğu yerde bir birim olan bir şey size 5 birim olarak söylenebilir. Yerel insanlar gibi giyindiğinizde size fahiş miktarlar söylenmeyecektir. Arabistan ve Hindistan gibi ülkelere giderken mutlaka bunlara dikkat etmelisiniz. 

 

4)    Değerli Eşyalar Taşımayın


Seyahat ederken göz alıcı ve değerli olan takı, aksesuar gibi eşyalarınızı üzerinizde taşımamanız önerilir. Bu sizi olası hırsızlık olaylarından uzak tutacak bir yöntemdir. 


5)    Seyahat Sigortası Önlemi Almayı Unutmayın


Seyahat sigortası gittiğiniz bölgede yaşadığınız herhangi bir sorunda zararını karşılar. Yurt içi veya yurt dışı farketmeksizin bu sigortadan faydalanabilirsiniz. Sağlık teminatından bagaj kaybolmasına kadar size pek çok konuda teminat verir. 


Bir plan yapıldığında genellikle sorun çıkma ihtimali göz ardı edilebilir. Fakat ilk düşünmeniz gereken şey budur. Örneğin, yurt dışı seyahatiniz sırasında hastalandınız. İlk işiniz hastaneye gitmek ve sağlık hizmetlerinden faydalanmak olur. Fakat her ülkenin sağlık koşulları ve ücretleri farklıdır. Özellikle Amerika, İngiltere gibi ülkelerde karşınıza çok yüksek bir fatura çıkarılabilir. Böyle bir durumda seyahat sigortası sizin bu sağlık hizmetinizin bedelini öder.


Sağlık hizmetlerinin yanı sıra oluşabilecek bagaj kayıplarında, uçağınızın gecikme durumunda, seyahatinizin iptali durumunda size teminat vererek ekonomik açıdan zarara uğramamanızı temin eder. Yurt dışı ve yurt içi olmak üzere iki tür seyahat sigortası bulunmaktadır. Seyahatinizi en güvenli hale getirmek için Dijipol.com’dan size en uygun paketleri ve teminatları inceleyerek karar verebilirsiniz. 

Paylaş

Öne Çıkanlar