SBM Nedir?

SBM açılımı nedir sorusu birçok kişinin karşısına çıkar. Bu sorunun cevabı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezidir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM), 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 31/B maddesi uyarınca faaliyet gösteren bir kuruluştur. SBM, sigortalılar ve sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayanlar hakkında risk değerlendirmesi yapmak için gereken bilgileri toplayarak bunları; sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleriyle T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın belirlediği kişilerle paylaşır. Bu kapsamda, SBM yanlış sigorta uygulamalarını da içeren hatalı bilgilendirme durumlarını da araştırır.

 

Sigortalara ilişkin poliçe, zeyil, hasar kayıtları, bu alanda çalışan şirketler tarafından elektronik ortamda SBM'ye transfer edilir. SBM, ilgili bakanlık tarafından belirlenen üyeler, sigorta ve emeklilik şirketlerinin genel müdür niteliğini haiz personeli arasından seçilen üyeler ve Merkez Müdürü'nden oluşan bir yönetim komitesi tarafından yönetilir. Sigorta Gözetim Merkezi, İstanbul'da bulunur ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenir. Kurumun amacı, sigortalıların haklarını korumak ve sigorta şirketlerinin doğru bilgi sağlamasını mümkün kılmaktır.


Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Ne Yapar?


Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, sigorta sektöründeki verileri tek bir merkezde toplayarak bu verileri güvenli bir şekilde saklamak ve sektörün sağlıklı fiyatlandırma yapabilmesi için çalışır. Aynı zamanda güvenilir, anlamlı bilgi ve istatistikler sunmayı hedefler. Bunun yanı sıra suistimallerin önlenmesiyle sigorta sistemine olan güveni artırmak ve kamu gözetim ve denetiminin etkinleştirilmesine yardımcı olmak da SBM'nin hedefleri arasındadır.

 

SBM, sigorta sektörüne sunduğu yenilikçi ürün ve hizmetlerle alanında dünya markası olmayı, sigortacılık teknolojilerinin üretiminde ve verimli kullanımında öncü bir kuruluş olmayı amaçlar. Bu sayede, sigortacılık alanında daha etkin ve verimli bir hizmet sunulmasını mümkün kılarak sektöre katma değer sağlar.


SBM'den Kaza Tutanağı Sorgulama Nasıl Yapılır?


Kaza Tespit Tutanağı, en az iki aracın karıştığı, yalnızca maddi hasarın oluştuğu kazalarda, tarafların aralarında anlaşarak sigorta şirketi ya da polis müdürlüğüne başvurmadan hazırladığı belgedir. Bu uygulama, trafikteki beklemelerin ve zaman kayıplarının önüne geçilmesini sağlamış, vatandaşların tutanaklarını online olarak takip etme kolaylığı sağlamıştır. Kaza sonrası, tarafların doldurduğu Kaza Tespit Tutanağı, sigorta şirketlerinin hasar departmanına gönderilir. Sigorta şirketleri, en geç takip eden iş günü sonuna kadar tutanağı ve varsa fotoğrafları, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine elektronik ortamda iletmekle yükümlüdür.

 

Tutanakların SBM sistemine girilmesini takip eden 3 iş günü içinde, her bir sigorta şirketi kendi kusur oranı değerlendirmesini yapar. Kusur oranları, kazaya karışan her araç için %0, %50 ve %100 olarak belirlenir. Tüm şirketlerin aynı kusur oranlarını vermesi durumunda, dosya sonuçlanır. Ancak, 3 iş günü içinde mutabakata varılamazsa (en az bir şirket tarafından farklı kusur oranı verilirse), dosya Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonuna iletilir. Komisyon, 3 iş günü içinde ilgili dosyayı sonuçlandırır.

 

Kaza sorgulama SBM tarafından dosya sonuçlandıktan sonra, sigortalılara dosyanın sonuçlandığına dair cep telefonu ve e-posta yoluyla bilgilendirme yapılır. SBM kaza tutanağı sorgulama, dilendiği takdirde bilgisayardan, iOS ve android cihazlardan da gerçekleştirilebilir. SBM sitesini ziyaret ederek kısa süre içerisinde istediğiniz kayda ulaşabilirsiniz.


SBM Kaydı Nedir?


SBM, sigorta şirketlerinin kaza tutanaklarını, hasar kayıtlarını girdikleri ve sigortalıların tutanaklarını sorgulayabilecekleri bir sistem geliştirerek alt yapısını oluşturmaktan sorumludur. Ayrıca SBM bu kayıtları kendi veritabanında depolama ve koruma görevini üstlenir. Bağımsız bir komisyon olan Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu ise sigorta şirketlerinin kusur değerlendirmesinde mutabakata varamadığı dosyaları sonuçlandırmaktadır. Bu dosyalarla ilgili itirazlar mahkeme yoluyla yapılabilir.

 

Tutanağınızın kayıt durumunu öğrenmek için SBM'nin web sitesindeki "Hizmetler" menüsü altındaki "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımını kullanabilirsiniz. Merkezin bünyesinde toplanan verilere göre 2017 yılında ülkemizde 816 binden fazla kaza gerçekleşti ve günlük ortalama kaza sayısı 2.237'yi olmuş durumdadır.

 

Nisan 2008'den bu yana kağıt form ile düzenlenen kaza tutanakları SBM'nin geliştirdiği Mobil Kaza Tutanağı uygulaması ile akıllı telefonlarla düzenlenebilmektedir. Bu uygulama sayesinde sürücüler tutanağı çok daha hızlı ve kolay bir şekilde doldurabilirler. Artık sürücülerin araçlarında güncel kaza formu ve kalem taşımalarına gerek kalmaz. Kaza tespit tutanağı düzenlemek için sadece bir akıllı telefon yeterli olur. Mobil Kaza Tutanağı uygulaması sayesinde, kaza tutanağı otomatik olarak sigorta şirketlerine iletiliyor ve sonuçlanma süresi kısalır.


Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Adres


Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi adresi İstanbul’dadır. Açık adresi “Merdivenköy Mahallesi Bora Sok. No: 1 Kat: 20-21, 34732 Kadıköy” olan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi hafta içi saat 16.00’a kadar hizmet verir. SBM’ye internetten ulaşmak içinse tarayıcınızın adres satırına “www.sbm.org.tr” yazmanız yeterlidir.

 

Ayrıca vatandaşlar, SBM web ekranları ve mobil cihazlar aracılığıyla "Kimlik Numarası", "Doğum Tarihi" ve "Plaka Numarası" bilgileri ile tüm sigorta şirketlerinin primlerini tek bir ekranda karşılaştırabilirler. Bu sayede en doğru ve en uygun poliçeyi satın alabilirler. Sigorta gözetim merkezi teklif almak için öncelikle e-Devlet üzerinden doğrulama yapmanız gerektiği de unutulmamalıdır. SBM üzerinden alınan trafik sigortası teklifleri, tüm sigorta şirketlerinin teklifleri tek bir ekranda gösterilerek vatandaşların karşılaştırmasına olanak tanır. Teklifler ayrıca e-posta aracılığıyla sigortalılara iletilir. 

Paylaş

Öne Çıkanlar