Poliçe Nedir ve Detayları Nelerdir?

Sigorta yaptırırken sıklıkla duyduğumuz poliçe kelimesinin aslında ne anlama geldiğini hemen hemen hepimiz biliyoruz. Poliçe bir kağıdın çok daha ötesinde bir anlama sahip. Gelin şimdi poliçenin detayları neler, poliçenizde nelere dikkat etmelisiniz sorularının cevaplarını beraber inceleyelim.

 

Poliçe Nedir?

 

Poliçe, sigortacılıkta sigorta şirketi ile müşterilerinin arasında imzalanan bir anlaşma çeşididir. Poliçe, sigorta yapılacak ürüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Taraflar belirli konularda mutabık kaldığı zaman poliçe oluşturulmaktadır. Poliçe ile beraber sigorta şirketi tarafından sigortalıya şartname sunulur. Şartnameler genel ve özel şartlar olarak iki grupta incelenir.


 
Genel Koşul Nedir?

 

Her sigorta şirketinde aynı olan ve farklılık göstermeyen şartlara genel koşullar denilmektedir. Bu bölümde tarafların sorumlulukları, teminat durumları, hakları, teminat altında olmayan durumları ve kaza durumlarında nasıl bir süreç işleneceği gibi bilgiler yer almaktadır. 

 

Özel Koşul Nedir?

 

Sigorta türüne göre sigortalının kendi öz durumları düşünülerek hazırlanan şartlardır. 

 

Poliçenin Önemi

 

Sigortacılık sektöründe poliçenin önemi son derece büyüktür. Poliçe, iki tarafında haklarını en doğru şekilde korur ve maddeler ile bu hakların hiçbir şekilde ucu açık bırakılmaz. Anlaşmanın doğru şekilde hazırlanması, tarafların kendi aralarında mutabık kalmaları, tarihlerin doğru şekilde yazılması ve iki tarafında karşılıklı imza atmış olması sigorta süresi içerisinde oluşabilecek sorunlarında önüne geçmeyi ve mağduriyet yaşanmamasını sağlar. 


Poliçelerde Yer Alan Bilgiler,


1. Temel bilgiler,
2. Branşın ne olduğu,
3. Neden yapıldığı,
4. Teminat kapsamları,
5. Başlangıç ve bitiş tarihi,
6. Ödeme koşulları,
7. Prim ücreti.


Tüm işlemlerin neticesinde sürenin başlaması için ilk adım; sigorta şirketinin belirlediği koşullarda müşteriye poliçeyi iletmesidir.

 

Nasıl Poliçe Kesilir?

 

Sigorta şirketi tarafından hazırlanan poliçe ilgili alanların müşteri tarafından doldurulması sonucunda kesilir. Sigorta şirketi tarafından kesilen poliçe 24 saat içerisinde müşteriye iletilir. Zamanında iletilmeyen ve kesilmeyen poliçelerden sigorta şirketi yükümlüdür. Poliçenin zamanında teslim edilmesi kanuni zorunluluktur. 

 

Bulunduğumuz dijital dönem itibariyle artık poliçeler online şekilde de kesilebilmektedir. Bu poliçe şekline e-poliçe denilmektedir. 

 

E-Poliçe Nedir?

 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi internet üzerinden kesilen poliçelere e-poliçe adı verilmektedir. Sigorta yaptırmak isteyen kişiler cep telefonlarından, bilgisayarlarından veya tabletlerinden rahatça bu yöntemle poliçe oluşturabilirler. E-poliçe sistemi sayesinde hem kağıt israfının önüne geçilmekte hem de fiziki arşiv, maliyet gibi alanlarda kolaylıklar sağlanmaktadır.

 

Poliçe Oluştururken Bunlara Dikkat Edin

 

1. Sigorta genel şartlarını inceleyin, 


2. Bilgilerin doğruluğunu kontrol edin,


3. Teminat kapsamlarını bilin,


4. Sigorta özel şartlarını öğrenin ve inceleyin,


5. Muafiyet ve müşterek sigortaları bilin,


6. Prim tutarınızı ödemeyi unutmayın.

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede aracınızın  Dijipol.com üzerinden  "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz.

Paylaş

Öne Çıkanlar