Motosikletler Kaskolanabilir mi?

Otomobillere ek olarak motosikletlere de olası hasarlara karşı kasko yapılabiliyor. Motosiklet ve otomobil kaskoları kıyaslandığında teknik açıdan hiçbir fark olmasa dahi; sürücülere sağladıkları teminat bakımından farklılaştıkları noktalar bulunuyor. Kazadan dolayı meydana gelen maddi hasarın zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanmadığı noktalarda devreye giren motosiklet kaskosu sigorta ürünleri içerisinde hem kapsamlı hem de özel yapısıyla dikkat çekiyor. 


Motosiklet sürücülerinin kendilerini ve motosikletlerini sürüş sırasında oluşabilecek kaza durumlarından doğan maddi hasarlara karşı güvence altına almasını sağlıyor. Motosiklet kullanımının otomobile kıyasla daha riskli olduğu göz önüne alındığında sürücülerin can ve mal güvenliği için motosiklet kaskosu yaptırmaya özen göstermeleri gerekiyor. Zorunlu trafik sigortası zorunlu olarak yaptırılması gerekirken; motosiklet kaskosunun yaptırılmasında herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. 


Motosiklet kasko sigortasının kapsamı sürücülerin tercih ettikleri sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösteriyor. Örnek vermek gerekirse sürücülere bütçe dostu kasko seçenekleri sunabilen sigorta şirketleri düzenledikleri poliçede kapsamı dar tutabiliyor. Farklı bir ifade ile motosiklet sürücülerinin yaptırabileceği motosiklet kaskosu yüksek fiyatlı fakat geniş kapsamlı olarak da sunulabiliyor. Bu nedenle motosikletine kasko yaptırmak isteyen sürücülerin sigorta şirketlerinin sundukları hizmet kapsamını ve içeriğini inceleyerek karar vermeleri gerekiyor. 


Motosiklet Kaskosunun İşlevleri Nelerdir?


Motosiklet sürücüleri tarafından isteğe bağlı olarak yapılan bir poliçe olarak öne çıkan Motosiklet kasko sigortası sürücülere birçok avantaj sağlıyor. Motosiklet kaskosu, trafik kazalarından hırsızlık durumlarına kadar birçok olumsuz duruma karşı motosikleti güvence altına alıyor. Motosiklet kaskosuna yönelik düzenlenen poliçenin kapsamında yer alan limit doğrultusunda sürücülerin suçlu olup olmadıklarına bakılmaksızın maddi hasar karşılanıyor. 


Aynı zamanda motosiklet kaskosu yaptıran sürücülerin doğal afet ve hırsızlık olaylarından doğan hasara ilişkin sigorta şirketi tarafından ödeme alması da mümkün oluyor. Motosiklet sürücülerinin tek taraflı yaptıkları kazalarda da motosiklet kaskoları bulunması halinde hasar karşılanıyor. Daha net ifade etmek gerekirse motosiklet sürücülerinin isteğe bağlı olarak yaptırabilecekleri Motosiklet kasko sigortası sayesinde hırsızlık, doğal afet, çift taraflı ya da tek taraflı kazalardan dolayı ortaya çıkan maddi hasarı sürücülerin karşılamasına gerek kalmıyor. 


Motosiklet sürücülerinin gerek tek taraflı gerekse çift taraflı olarak kazaya karışmaları neticesinde motosikletin kullanılamaz hale gelmesi durumunda da araç değeri sigorta şirketi tarafından sürücüye ödeniyor. Otomobile kıyasla motosikletin daha riskli olduğu göz önüne alındığında sürücülerin ilgili kaskoyu yaptırmaları durumunda hem kendilerini hem de motosikletini güvenceye almaları mümkün oluyor. Motosiklet kaskosu, olası kaza durumlarında diğer araçlarda ve üçüncü şahıslarda meydana gelebilen hasarın karşılanmasında da etkin rol oynuyor. Sürücülere birçok açıdan avantaj sağlayan motosiklet kaskosunun, sigorta şirketlerinin sunduğu poliçe içeriği ve kapsamına dikkat edilerek düzenli olarak yaptırılması öneriliyor. 


Motosikletlerin Tamamına Kasko Sigortası Yapılıyor mu?


Şirketlerin yaptıkları sigortalar incelendiğinde bazı sigorta şirketleri tarafından motosikletlere kasko sigortası yapılmadığı görülüyor. Motosiklet kasko sigortasının yaptırılabildiği sigorta şirketleri birçok kriteri göz önünde tutarak sigorta kapsamına alınabilecek motosikletleri belirliyor. Motosiklet sigortasına ilişkin yapılan değerlendirmelerde en önemli kriter motosiklet yaşı olarak biliniyor. Aynı zamanda motosikletin modeline bağlı olarak risk durumu da göz önünde tutularak kasko sigortasının yapılıp yapılamayacağına karar veriliyor. 


Motosiklet Kasko Sigortası Neleri Kapsamaktadır?


Motosiklet kasko sigortası çeşitli sigorta şirketleri tarafından sürücülerin can ve mal güvenliğini teminat altına almak için yapılıyor. Motosiklet sürücülerinin tercih edeceği kasko türü ve sigorta şirketine göre motosiklet kasko poliçesinin detayları farklılaşıyor. Genel itibariyle bakıldığında Motosiklet kasko sigortası kapsamında; doğal afet, devrilme, çarpma ve çarpılma durumları, hırsızlık ve yanma olayları bulunuyor. 


Belirtilen kasko sigortası kapsam ve içeriğinin genel olduğu; sürücülerin tercih ettikleri sigorta şirketlerinin kasko kapsamında farklı içerikleri sunabileceği de biliniyor. Motosiklet kasko sigortası kapsamında sıklıkla çarpma ve çarpılma durumları olduğu görülüyor. Genel olarak bakıldığında kasko sigortası poliçelerinde; motosikletin çalınması sırasında ortaya çıkabilecek maddi hasarın karşılanması da yer alıyor. Motosikletin devrilmesi ya da yanması gibi durumlarda oluşan maddi zarar da sigorta şirketleri tarafından kasko sigortası yaptıran sürücülere ödeniyor. 


Deprem ve sel gibi doğal afetlerden dolayı motosiklette meydana gelen maddi hasar sigorta şirketleri tarafından karşılanıyor. Motosiklet sürücülerinin kontrolü dışında gerçekleşen eylem, grev ve lokavt durumlarından doğabilen maddi hasarlar da genel olarak kasko sigortası kapsamında değerlendiriliyor. Aynı zamanda üçüncü şahısların motosikletinize gerek isteyerek gerekse istem dışı verdiği zararlar da sigorta şirketleri tarafından tarafınıza ödeniyor. Üçüncü kişilerden dolayı ortaya çıkan hem bedensel hem de maddi hasarların teminat altına alınmasında zorunlu trafik sigortasının limitleri de belirleyici oluyor. 


Sürücülerin motosikletlerini teminat altına almasını sağlayan kasko sigortası, kaza durumlarında sürücülerde meydana gelebilen fiziksel zararı da karşılıyor. İlaveten kasko sigortası bulunan motosiklet sürücülerine tek ya da çift taraflı kazalarda yaşanabilecek sakatlık ve ölüm gibi durumlarda da gerekli tazminat ödemeleri yapılıyor. 


Motosiklet Kasko Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenmektedir?


Trafik sigortalarında rastlanan taban ve tavan fiyat uygulamaları motosiklet kasko sigortasında uygulanmıyor. Motosiklet kasko sigortası fiyatları belirlenirken sigorta şirketleri tarafından çeşitli kriterler inceleniyor. Kasko sigortası fiyatlarının belirlenmesinde hem motosiklete hem de sürücüye yönelik birçok bilgi göz önünde tutuluyor. Motosiklet kaskosu fiyatları; sürücünün yaşı, bilgileri, kaza geçmişi, yaşadığı şehir, motosikletin markası ve/veya modeli, hasarsızlık indirimi ve düzenlenecek poliçedeki teminatlar gibi kriterlere göre belirleniyor.  


Motosiklet Kasko Sigortası Hasarsızlık İndirim Oranları Nelerdir?


Motosiklet sürücüleri tarafından hem beden hem de araç güvenliği için yaptırılabilen Motosiklet kasko sigortasının fiyatlarında hasarsızlık indirim oranları belirleyici oluyor. Sürücüler kaza geçmişine bağlı olarak motosiklet kasko sigortasından indirimli olarak faydalanabiliyor. Hasarsızlık indirim oranları sayesinde, belirtilen süre içerisinde sürücülerin herhangi bir kazaya sebep olmaması indirim ile ödüllendirilmiş oluyor. 


Hasarsızlık indirimi ile sürücüler hem motosikleti dikkatli kullanmaya hem de sigortaya özendiriliyor. Motosiklet sürücüleri kasko sigortasını ilk aldıkları zaman sıfırıncı basamakta olmalarından dolayı herhangi bir indirim söz konusu olmuyor. Bir yılın ardından hiç hasara neden olmayan motosiklet sürücüleri birinci basamakta bulunmalarından dolayı kaskolarını %30 indirimli yeniliyor. Motosiklet sürücülerinin ikinci basamakta yer alması için, ikinci yılda da hasara neden olmadan sigortalarını yeniletmeleri gerekiyor. 


Diğer bir ifade ile sürücülerin ikinci yılını da herhangi bir hasara neden olmadan kapatmaları halinde yenileyecekleri sigortaya %40 indirim yansıyor. Sürücülerin motosiklet kaskosunu %50 indirimli satın alabilmeleri için üçüncü basamakta bulunmaları gerekiyor. Sürücüler üçüncü yılı da kazasız bir şekilde bitirmeleri halinde kasko sigortasını yenilediklerinde sigorta fiyatı %50 indirimli oluyor. Motosiklet sürücülerinin dördüncü basamakta bulunması için dördüncü yılı da kazaya neden olmadan sonlandırmaları ve sigortayı yenilemeleri gerekiyor. Daha açık ifade etmek gerekirse, dördüncü yıl sonunda kazasız kasko sigortası yenileyen sürücülere %60 indirim uygulanıyor. Beşinci ve altıncı basamağa yönelik indirim oranları sunan sigorta şirketleri olsa dahi, şirketlerin geneline bakıldığında hasarsızlık indiriminde dört basamak uygulandığı görülüyor. 


Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online kasko hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilir, fırsatlardan faydalanabilirsiniz. 

 

Daha fazla bilgi için "Moto Kaskonuzu Yaptırın, Yolların Tadını Çıkartın…" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

 

 

Paylaş

Öne Çıkanlar