Kazalarda Hasar İhbar Süresi


Kasko veya Trafik sigortası sahibiyseniz, kazalarda yaşanan hasarların karşılanabilmesi için sigorta şirketini hasar ihbarı ile bilgilendirmekle yükümlüsünüzdür. Hasar ödemenizi ve süreci sorunsuz geçirmek için çok önemli bu adımı nasıl ve kaç günde gerçekleştirebileceğinizi aşağıda görebilirsiniz.

 

Hasar İhbarı

 

Hasarlarınızın sigorta şirketi tarafından karşılanabilmesi için hasar ihbarını mümkün olan en kıza zamanda gerçekleştirmelisiniz. Çünkü; hasar ödeme işlemleriniz ihbarınızı gerçekleştirdikten sonra başlamaktadır. Kasko Sigortasının Genel Şartlarında ve Zorunlu Trafik Sigortası maddelerinde hasar gerçekleştikten sonra en fazla 5 iş günü içerisinde sigorta şirketinize ihbarınızı yapmalısınız. Bu süre içerisinde yapılmayan ihbarlarda sigorta şirketinin tazminat ödemesi yükümlülüğü ortadan kalkmaktadır.

 

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

 

Karayolları Trafik Kanunu’nun 2918 sayılı maddesine göre, maddi hasarla sonuçlanmış kazalarda olaya karışan kişiler birbiriyle mutabık kalarak kaza tespit tutanağını doldurabilir ve bu tutanak ile sigorta şirketlerine hasar ödemesi için başvuru yapabilirler.

 

Kaza tespit tutanağına ehliyet, trafik sigortası ve ruhsat fotokopileri eklenmeli ve sigorta şirketine başvuru yapılmalıdır. Evrakların eksiksiz şekilde şirkete iletilmesi oldukça önemlidir. Tutanağınız sigorta şirketlerince incelenir, eğer gerekli bir evrak daha istenirse sigorta şirketi 3 iş günü içerisinde talepte bulunur.

 

Kasko Hasar Ödemesi Kaç Günde Gerçekleşir

 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi belgeler sigorta şirketine ulaştıktan sonra incelenir ve aracınız servise alınır. Sigorta şirketi kendi eksperini, aracı incelemek üzere tayin eder ve rapor hazırlanır. Poliçenize uygunluk koşullarına bakılır ve hasar bedeli sigortalı ve sigorta şirketi tarafından anlaşılarak belirlenir. Anlaşma sağlanamadığı takdirde bilirkişi olaya dahil edilir ve ekspertiz raporu hazırlanır. Bu rapor çerçevesinde tazminat bedeli hesaplanır.

 

Genel olarak hasar ihbar süreçleri tamamlandıktan sonra kasko sigortasında 10 iş günü içerisinde ödeme yapılsa da sigorta şirketinin 45 iş günü içerisinde ödeme yapma hakkı bulunmaktadır. Trafik sigortasında ise 8 iş günü içerisinde sigorta şirketi tarafından ödemeler yapılmaktadır.

 

Kasko ve Trafik sigortanız olmadan trafiğe çıkmayın! Trafik sigortanız olası bir kaza anında karşı tarafın zararını karşılarken Kasko sigortanız ise sizin zararınızı karşılamaktadır. Her iki sigorta da araçlar ve sahipleri için oldukça büyük önem taşımaktadır. 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilir ya da sigorta danışmanımız ile hemen iletişime geçmek için 0850 433 0850 numaradan bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

 

Paylaş

Öne Çıkanlar