Hangi Binalar DASK Kapsamı Dışındadır?

Zorunlu Deprem Sigortası yani kısaca DASK belediye sınırları içerisinde yer alan yapıları deprem ve deprem nedeniyle oluşabilecek diğer zararlara karşı teminat altına almaktadır.

 

1. Kullanılmaya uygun olmayan, yıkılmasına karar verilmiş metruk yapılar.


2. İnşaatı tamamlanmamış ya da yarım kalmış yapılar.


3. Kamuya hizmet eden binalar.


4. Köy nüfusuna kayıtlı ve köyde yaşayan insanların ikamet ettiği yapılar.


5. Ticari amaca hizmet eden; iş hanı, idari hizmet, iş merkezi ve eğitim merkezi binaları.


6. Projelendirilmeden yapılan ve malzemeden çalınan binalar.


7. Taşıyıcı sistemi olumsuz etkileyen binalar.


8. Yıkım kararı olan binalar.


9. 1999’dan sonra inşa edilmiş ve inşaat ruhsatı bulunmayan binalar.

 

DASK Teminatları Arasında Ortak Alan Var mı?

 

DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası, evler için yapılmakta ve ortak alanları kapsamamaktadır. Ortak alanların sigorta kapsamına dahil edilebilmesi için site ya da apartman yönetiminin DASK yaptırması gerekmektedir.

 

DASK ile teminat altına alınan alanlar;


1. Ana duvarlar


2. Temeller


3. Bağımsız alanları ayıran ortak duvarlar


4. İstinat ve bahçe duvarları


5. Tavanlar


6. Tabanlar


7. Merdivenler


8. Asansörler


9. Koridorlar


10. Çatı ve bacalardır.

 

İş Yerine DASK Yaptırılır mı?

 

DASK’ta ‘’Tamamı ticari ve sınai amaçlarla kullanılan binalar zorunlu deprem sigortası kapsamı dışındadır.’’ diye şart bulunmaktadır. Fakat mesken olarak inşa edilen ve içerisinde büro, dükkân gibi ticarethanelerin bulunduğu yerler için DASK yaptırılabilir.

 

DASK’ta Cins Tahsisi Nedir?

 

Oturulmak üzere kullanılan daireler tapu üzerinde ticarethane olarak gözüküyorsa yukarıda da belirttiğimiz gibi bu binalara DASK yapılamamaktadır. İşte cins tahsisi bu noktada devreye girmektedir; bu yapılara cins tahsis yaptırılmalı ve tapu üzerindeki cinsi değiştirilmelidir. Bu işlemler Tapu Kadastro Müdürlüğü’nde yaptırılmaktadır.

 

DASK bir yıl geçerli olan bir sigortadır. Her yıl yenilenmesi gereklidir ve zorunlu bir sigortadır. Kiracılar DASK’ı sadece ev sahibi adına yaptırabilir ve ödemeler ev sahibine yapılır. Uygulama içerisindeki yapı tarzları; çelik betonarme, kerpiç, ahşap ve yığma kağıttır. Belediye denetiminde olmadığı için köy yerleşimleri DASK’a tabi değildir.

 

Dijipol ile 30’un üzerinde sigorta şirketinden DASK teklifleri alabilir, aynı ekran üzerine teklifleri karşılaştırabilir ve size en uygun poliçeyi satın alabilirsiniz. Dilerseniz bizi 0850 433 0850 no’lu hattımızdan arayabilir ve ürünlerin detayları ile ilgili sigorta danışmanımızla görüşebilirsiniz. 

 

Paylaş

Öne Çıkanlar