2024 Ehliyet Harçları

Sürücü belgesi ya da ehliyet, motorlu veya motorsuz araçları kullanabilme yetkisini veren resmî bir belgedir. Ehliyet almaya hak kazanmak için öncelikle sürücü eğitimi alabileceğiniz bir kursa kaydolmanız gerekir. Ehliyet kursları; trafik kuralları, araç ve yol bilgisi, ilk yardım gibi birçok konuda dersler sunar. Bu derslerde trafik kurallarına uygun şekilde araç kullanımı, araç bakımı, trafik işaret ve levhaları hakkında bilgiler verilir.

 

Eğitmenler, öğrencilerin sorularına yanıt verir ve pratik dersleri yaparak öğrencilerin sürüş becerilerini geliştirmelerine yardımcı olurlar. Eğitmenler, ayrıca sınavlara hazırlık yapmak için pratik çalışmalar da yapabilirler. Ehliyet sınavı, yazılı ve direksiyon sınavı olmak üzere iki aşamalıdır. Sınavları başarıyla geçen öğrencilere sürücü belgesi verilir. Ancak sürücü belgesi sahibi olmak, sorumluluk gerektiren bir durumdur. Trafik kurallarına uymak, diğer sürücülere saygı göstermek ve güvenli bir sürüş yapmak her sürücünün sorumluluğudur. 


 
Ehliyet parası ya da diğer bir ifadeyle 2024 ehliyet ücretleri, kurs ve ehliyet alma ücretlerinin tamamını temsil eder. Yeni yılda beş haneli sayılara çıkan bu ücret, kurs aldığınız kuruma göre değişkenlik gösterebilir. Ancak bu hususta ilgili kanun maddesine göre belirlenen fiyatları referans almanız kötü niyetli kurs merkezlerinden korunmanıza yardımcı olur. Ehliyet sınıflarına göre farklı aralıklarda eğitim veren kurumlar, Millî Eğitim Bakanlığı’nca denetlenir ve yasal düzenlemelere göre eğitim vermek zorundadır. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak kurs ücretlerini isterseniz gelin beraber inceleyelim.


A SINIFI
●    Sürücü kursu: 13750
●    Sınav giriş ücreti: 1150


A1 SINIFI
●    Sürücü kursu: 9800
●    Sınav giriş ücreti: 1150


A2 SINIFI
●    Sürücü kursu: 11500
●    Sınav giriş ücreti: 1150


B SINIFI
●    Sürücü kursu: 13800
●    Sınav giriş ücreti: 1150


B1 SINIFI
●    Sürücü kursu: 13750
●    Sınav giriş ücreti: 1150


1 Ocak 2024 itibarıyla bu fiyatlar üzerinden işlem yapılmaya başlanmıştır. İlk defa ehliyet alacaklar için teorik sınav ücreti 400 TL olmuştur. Ehliyet yükseltme direksiyon sınavı ücreti de zamlanarak 750 TL seviyesine çıkmıştır. Stajyer ehliyet sahibi veya stajyer ehliyeti almayı düşünen sürücü adayları da ehliyet harç düzenlemelerine dâhildir. Stajyer ehliyet hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Stajyer Ehliyet Nedir? yazımızı okumalarını tavsiye ederiz.


Ehliyet Harcı Ne Kadar Oldu?


Ehliyet alma ücreti 2024 senesinde güncellenmiştir. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursları 2024 Ücret Tablosu'na göre A ve B1 sınıfı ehliyet ücreti de değişiklik göstermiştir. Ayrıca ehliyet çıkarma ücretleri yapılan zamlarla birlikte 1.960 TL’den başlayacak.


 
Ayrıca ehliyet harç ücretleri de yeniden düzenlenmiştir. Böylelikle ehliyet harcı ne kadar B Sınıfı ehliyet sahibi sürücülerin aklına gelen ilk sorulardan biri olarak olarak karşımıza çıkar. 2024 ehliyet harçları 825 TL’den başlıyor. A, A1, A2 ve F sınıfı ehliyetleri, en düşük ehliyet harçları kapsamında yer alıyor. Sınıfına göre 2024 ehliyet ücretleri şu şekilde sıralanabilir:

 

A, A1, A2, F SINIFI:
 
●    Ehliyet harcı: 825,70 TL
●    Değerli kağıt bedeli: 990 TL
●    Vakıf Payı: 230 TL
●    Toplam ehliyet ücreti: 2045,70 TL

 

B SINIFI:

●    Ehliyet harcı: 2489,90 TL
●    Değerli kağıt bedeli: 990 TL
●    Vakıf Payı: 230 TL
●    Toplam ehliyet ücreti: 3709,90 TL

 

B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G, M SINIFI:

●    Ehliyet harcı: 4154,70 TL
●    Değerli kağıt bedeli: 990 TL
●    Vakıf Payı: 230 TL
●    Toplam ehliyet ücreti: 5374,70 TL

 

Belirtilen rakamların her biri 2024 ehliyet ücretleri kapsamında yer alır. 


Ehliyet Harcı Nasıl Yatırılır?


2024 ehliyet ücretleri ya da ehliyet harcı nasıl ödenir sorusunun pek çok alternatif cevabı bulunur. Güncellenen fiyatların ardından yeni yılda ehliyet harcını nasıl yatırabilirim diye soranlara karşılık ilk cevap devlet bankalarıdır. Devletle anlaşmalı özel bankalara da ehliyet harç parası yatırılabilir. 2024 ehliyet ücretleri ve sürücü belgesi harcı ödeme işlemi için bu bankaların mobil şubelerini kullanabilirsiniz. 


Ehliyet Harcı Hangi Bankalara Yatırılır?


Ehliyet harcı hangi bankalara yatırılıyor sorusunun cevabına gelin beraber bakalım. 2024 ehliyet ücretleri, harç ve değerli kağıt bedelinin yatırılacağı bankalar şunlardır:


 
●    Akbank
●    Aktifbank
●    ING Bank
●    Şekerbank
●    Türkiye Vakıflar Bankası
●    Kuveyt Türk Katılım Bankası
●    Albaraka Türk Katılım Bankası
●    T.C. Ziraat Bankası
●    Türk Ekonomi Bankası
●    Garanti Bankası
●    Denizbank
●    PTT Bank


 
Sürücü belgesi harç yatırma işlemleri bu bankalardan herhangi birinde yapılabilir. Kendinize en yakın şubeye giderek 2024 ehliyet ücretlerini nakit olarak yatırabilirsiniz. Ayrıca bu bankaların internet sitelerinden de online olarak ödeme yapabilirsiniz. Ehliyet devlet harcı ödenirken hem kredi hem de banka kartınızı kullanabilir, eğer bankanız olanak veriyorsa ödemeyi yaptıktan sonra taksitlendirme işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca bazı bankaların müşterilerine sunduğu erteleme özelliğinden de yararlanarak ödemenizi bankanızın izin verdiği ölçüde ileri tarihlere aktarabilirsiniz.


 
Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz.

 

Paylaş

Öne Çıkanlar