Egzoz Muayene Ücreti

Egzoz gazı, çevreye ve insan sağlığına zarar veren zararlı kimyasallar içerir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu amaçla bir dizi önlem planı uygular. Bu tedbirler arasında egzoz gazı emisyon denetimi de yer alır. Bu denetimler sayesinde, araçların çevreye daha az zarar vermesi hedeflenir. Eğer araçlardan belirli bir miktarın üzerinde egzoz gazı salınımı gerçekleşirse bununla ilgili yaptırım uygulanır. Bu nedenle araçlarımızın egzoz muayenesini düzenli olarak yaptırmak, çevreyi ve insan sağlığını korumak için önemli bir adımdır.

 

Egzoz emisyon ölçümü için TÜVTÜRK, yetkili kuruluş olarak yasarlarca atanmıştır. Ölçüm işlemi için yapmanız gerekenler ise oldukça basittir. Öncelikle randevunuzu almalısınız. Sonrasında ise size en yakın ölçüm yapma yetkisine sahip bir merkeze gitmeniz gerekir. Ayrıca TÜVTÜRK internet sitesi üzerinden muayene randevusu alarak ilgili istasyondan da egzoz muayene ölçümünüzü de yaptırabilirsiniz.

 

Bu noktada her sürücünün aklına doğal olarak egzoz muayenesi kaç para sorusu gelir. Yeni yılda yapılan düzenlemelerle 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren egzoz muayene ücreti KDV dâhil 177 TL’dir. TÜVTÜRK egzoz muayene ücreti belirlenirken ve muayene işlemleri sırasında devlet denetimine tabi olduğunu akılda tutmakta fayda var. Çünkü bu muayene, hem çevre sağlığı hem de araç sağlığı için yasal bir zorunluluk olarak getirilmiştir. Ayrıca muayene trafiğin genel akışı için de olmazsa olmaz bir zorunluluktur.


Egzoz Emisyon Ücreti


Egzoz gazı emisyon ölçümü, motorlu taşıtların atmosfere yaydığı gaz miktarının belirlenmesi amacıyla yapılan bir işlemdir. Bu ölçümün amacı trafikteki araçların egzozlarından çıkan karbonmonoksit, karbondioksit, azotoksit, hidrokarbon gazları, kurşun gibi ağır metallerin yarattığı hava kirliliğinin azaltılmasıdır. Egzoz gazındaki ağır metaller, insan sağlığına ve çevreye oldukça zarar verir. Ne yazık ki egzoz emisyon ölçümü yeterli bir önlem değildir. 

 

Egzoz gazı emisyon ölçümü sonrasında kirletici gaz salınımı miktarı belirlenmiş sınırlar içerisinde kalmışsa araç sahibine “Egzoz Gazı Emisyon Raporu” verilir. Bu belgenin araçta saklanması gerekir. Ancak 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren egzoz gazı emisyon ölçümü sonrası verilen ruhsat ve pul kaldırıldı. Egzoz muayene ücreti geçen seneye kıyasla diğer cezalarla hemen hemen aynı oranda zamlanmıştır. 1 Ocak 2023 itibarıyla da egzoz emisyon ücreti KDV dâhil 180 TL olarak belirlenmiştir.


Egzoz Emisyon Ölçümü Fiyatı


Egzoz emisyon ölçümü, farklı motorlu araç türleri için farklı sıklıklarla yapılması gereken bir işlem. Ayrıca egzoz ölçüm ücreti de her sene diğer fiyatlara paralel olarak güncellenir. Binek ve resmî motorlu araçlar (otomobiller) için egzoz emisyon ölçümü sıklığı, ilk üç yaş sonrasında her iki yılda bir yapılması gerekir. Diğer motorlu taşıtlar için ise bu sıklık, bir yaş sonrasında senede bir kez olacak şekilde belirlenir. Bazı araçlar ise egzoz emisyon ölçümünden muaf. Bu araçları şu şekilde sıralayabiliriz:


●    Motosikletler
●    Elektrikli ve hibrit araçlar
●    Hidrojen yakıtlı araçlar
●    1979 yılından önce üretilmiş dizel motorlu taşıtlar
●    Tarım ve orman traktörleri
●    Mopedler


Bu listede belirtilen araçlar, egzoz emisyon ölçümü uygulamasına girme zorunluluğu bulunmayan araçlardır. Ancak bu araçların egzozlarının bakımının yapılması gerekliliğini ortadan kaldırmaz. Bu hususta yasal bir düzenleme olmasa da araç sağlığı için muhakkak egzoz bakım yapmanızı tavsiye ederiz. 

 

Araç egzoz muayene ücreti sorgulama ve ödeme işlemlerini www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Kiralık araçlarda da sorumlu olan kişi arabanın sahibi olarak tanınır. Egzoz muayene ve araç muayene işlemlerini aracı kiralayan kişi tarafından yapılması gerekmez. Bu nedenle herhangi bir kural dışı davranış olduğunda cezayı aracın sahibi öder.

 

Egzoz muayene süreleri, araç tipine göre farklılık gösterir. Standart ve resmî araçlar için bu muayene 3 yılda bir yapılır. Ticari araçlar için ise her sene egzoz muayene işlemi yapılması gerekir.

 

Egzoz emisyon ölçümü yaptırmak isteyen kişilerin, araçlarının egzozunda herhangi bir sorun olmaması önemlidir. Eğer bir problem varsa tamir edildikten sonra muayeneye sokulmalıdır. Trafik ekipleri, aracın egzoz muayenesi olması gerektiğine karar verirse, muayene süresinin dolup dolmadığına bakılmaksızın araç, tekrar egzoz muayene işlemine sokulmalıdır.

 

Egzoz emisyon ölçümü yapmadan önce, aracın egzozunda herhangi bir sorun olmaması gerektiği için, gerekirse tamir edilmelidir. Egzoz emisyon ölçümü sonucunda, yeterli olmayan bazı araçlar için pul ve ruhsat verilmez. Bunun yerine, egzoz gazı ölçüm raporu verilir. Bu rapor, araçta sürekli olarak bulunmak zorundadır. Egzoz emisyon ölçümünü e-devlet aracılığıyla takip edebilirsiniz. Egzoz muayenesi yaptırmadan önce, aracın standart muayenesinin yapılmış olması faydalı olacaktır. Egzoz emisyon ölçümü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının emriyle zorunlu hâle getirilir.


Egzoz Muayene Gecikme Ücreti


Egzoz muayenesi yaptırmamak çevre ve insan sağlığına zarar veren gazlarının yayılmasına sebep olabilir. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı egzoz gazı emisyon denetimi ve egzoz muayene sistemi geliştirilmiştir. Egzoz emisyon gecikme cezası da bu işlemin önemini temsil eden uygulamalardan biridir. Egzoz muayenesi zamanında yapılmazsa, 2023 yılı itibariyle 6.227 TL para cezası verilecektir. Ancak, egzoz muayene cezası ilk 15 gün içinde ödenirse %25 indirimden yararlanılabilir. Ayrıca, egzoz emisyon ölçümünün standartların dışında çıkması durumunda, 12.561 TL para cezası kesilecektir. Bu nedenle, egzoz muayenesini düzenli olarak yaptırmak hem çevrenin korunması hem de sağlıklı bir trafik akışı için önemlidir. 
 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi için "Araç Muayenesi Nedir? Zorunlu mudur?" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

Paylaş

Öne Çıkanlar