Sigorta
Dijipol
Paylaş

Dizel Otomobil mi, Benzinli Otomobil mi?

Dijipol Editör
Güncellenme Tarihi:17 Aralık 2020
Okuma Süresi:1 dakika

Araba alacak kişiler öncelikle, neye ihtiyacı olduğunu ve ne kadar bütçesi olduğunu belirlemelidir. Belirlenen limit ve ihtiyaçlar dahilinde araç sahibi olmak hem kişileri bütçe olarak sarsmaz hem de ihtiyaçlarına doğru cevap bulabilirler. Araç sahibi olmak isteyenlerin akıllarına takılan bir soru ise aracın dizel mi benzinli mi olması yönündedir.

 

Dizel mi yoksa benzinli otomobilin mi sizin için daha kullanışlı olacağını bilmeniz için öncelikle 1 sene içerisinde ne kadar km yapacağınızı hesaplamanız gerekmektedir. Örneğin; eğer gün içerisinde fazla km yapıyorsanız dizel araç sizin için daha tasarruflu olacaktır.

 

Yapılan araştırmalara göre yıl içerisinde 15.000 km’den daha fazla yolculuk yapan kişilerin dizel araç kullanmalarının daha uygun olabileceği söylenmektedir. 15.000 km’den daha az yolculuk yapanlar içinse benzinli araçlar tavsiye edilmektedir.

 

Aşağıda sizler için dizel ve benzinli araçların olumlu ve olumsuz taraflarını araştırarak bir araya getirdik.

 

Dizel Araçlar

 

Dizel araçları benzinli araçlardan ayıran özellik pistonun içerisinde yer alan havadır. Benzinli araçlarda pistonun içerisinde hem yakıt hem de hava yer almaktadır. Dizel araçlarda, piston içerisinde sıkışan hava, belirli sıcaklığa ve basınca ulaştıktan sonra piston aşağı doğru itilmektedir.

İşte bu özellik dizel ve benzinli aracı birbirinden ayırır. Dizel motorlu araçlar yakıt bakımından benzinli araçlara göre daha avantajlıdır.


Dizel araçlar benzinli araçlara kıyasla motor olarak %20 daha verimli çalışır. Ayrıca %15 daha az emisyon sağlar ve %25 daha az yakıt harcar. Ayrıca dizel araçlar, 2. el araçlar satışında benzinlilere göre daha fazla talep görür.

 

Dizel aracın handikapları arasında fiyat bulunmaktadır. Benzinli araçlara göre daha yüksek fiyatlılardır.

 

Benzinli Araçlar


Benzinle çalışan araçlarda, benzinin havaya karışması sonucunda yanma oluşmaktadır. Yakıt ile karışan hava, silindirin içerisinde kıvılcım olur ve patlama gerçekleştirir. Benzinli aracın çalışmasında 4 faktör etkilidir. Bunlar; sıkıştırma, emme, yanma ve egzozdur.

 

Benzinli araçların avantajları arasında ise aşağıdaki maddeleri sıralayabiliriz.


1. Bakım maliyetleri daha düşüktür.


2. Dizel araçlara göre daha sessizdir.


3. Hızlanma süresi daha fazladır.


4. Performans olarak yüksektir.


5. Dizel otomobillere göre daha uygun fiyatlıdır.


6. Sigorta prim oranları daha düşüktür.

 

Tüm bu bilgiler ışığında size en uygun olan aracı seçebilirsiniz. Unutmayın kendiniz için en uygun aracı siz seçebilirsiniz. Seçtiğiniz araç sizi hem performans hem de maddi açıdan tatmin etmelidir. 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online kasko hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz. 

Öne Çıkanlar