DASK Yaptırma Sırasında İhtiyacınız Olan Belgeler

Dünyada yaşanan tektonik hareketler; deprem ve zemin kaymalarına sebep olarak büyük can ve mal kayıpları oluşturur. Türkiye’nin de yüksek deprem riski kuşağında yer alması ve geçmişten bu yana ülkemizde büyük kayıpların verildiği depremlerin yaşanması, ileride yaşanabilecek deprem risklerine karşı önlem alma mecburiyetini getirdi.

 

İleride yaşanabilecek olası bir deprem riskine karşı alınabilecek en güvenilir çözüm yolu ise bilindiği gibi Deprem Sigortası yaptırmaktır. Türkiye’de 17 Ağustos depreminden önce mecburi tutulmayan DASK sigortası; çağımızda her meskenin yaptırması mecburi hale gelen bir sigorta çeşididir. DASK zorunlu mu sorusunun yanıtı evettir. Bununla beraber ülkemizde hala Deprem Sigortası yaptırmayan kişiler maalesef bulunmaktadır. DASK sigortası; muhtemel bir deprem neticesinde meydana gelebilecek maddi zararları teminat kapsamında karşılayan ve maddi varlığınızı güvence altına alan bir sigortadır.

 

DASK hakkında yanlış bilinen bilgilerden birisi de muhtemel bir deprem sonrasında DASK’ın; sigortalının uğradığı zararı karşılaması için konutun bütünüyle zarar görmüş olması gerektiğidir. Halbuki DASK güvencesi altında olan konut; ister kısmi ister bütünüyle zarar görmüş olsun, sigortalıya gerekli ödemeler gerçekleştirilir. Çünkü DASK güvencesi altında olan konutun; ana duvarları, bahçe duvarları, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarları, sahanlıkları, çatısı, bacaları, istinat duvarları, koridorları, tavan ve tabanları, merdivenleri, asansörleri ve bunlara benzer nitelikteki tamamlayıcı tüm bölümleri bir arada veya ayrı ayrı dahil olmak üzere garanti altına alınır.

 

DASK prim tutarları belirlenirken ise bazı kriterler göz önünde bulundurulur. Bu kriterler; 


•Binanın bulunduğu bölgenin deprem riski, 
•Binanın yapı çeşidi, 
•Meskenin brüt yüz ölçümü gibi kriterlerdir. 

 

Bu kriterler göz önüne alınıp yapılan değerlendirmeler neticesinde o yıl için belirlenen maksimum teminat tutarı çerçevesinde DASK primi hesaplama işlemi gerçekleştirilir.

 

DASK için Gerekli Belgeler Nelerdir?

 

Deprem Sigortası yaptırılırken temin edilen bilgiler bütünüyle sigortalının beyanına göre yapılır. Bu sebeple bilgi teyidi esnasında doğacak sorumlulukların sigortalıya ait olduğu kabul edilir. Deprem Sigortası yaptırırken bilgilerinizin doğru olduğuna emin olmanız, ileride herhangi bir sorun yaşamamanız için önemlidir. DASK yaptırmak için ise aşağıdaki bilgileri sigorta şirketinizle paylaşmanız gerekecektir. 

 

Bunlar;
Sigortalıya Ait Bilgiler:


1.Sigortalının adı,
2.Sigortalının ikamet ettiği adres,
3.Sigortalının ikamet ettiği adresin telefon numarası,
4.Sigortalının cep telefon numarası,
5.Sigortalının vergi kimlik numarası (tüzel kişiler için),
6. Sigortalının T.C. kimlik numarası,

 

Sigortalanacak Binaya Ait Bilgiler:


1. Tapu bilgileri (parsel, ada, pafta, sayfa no ve mesken tapusu veya arsa tapusu),
2.Sigortalanacak yerin açık adresi,
3.Binanın inşa yılı,
4. Binanın yapı tarzı (betonarme, çelik, betonarme karkas, yığma kagir ve diğer),
5.Binanın toplam kat sayısı,
6. Binanın hasar durumu (hasarsız, hafif hasarlı, orta hasarlı),

 

Sigortalanacak Meskene (Daire) Ait Bilgiler:


1.Metrekare cinsinden konutun brüt yüz ölçümü
2. Konutun kullanım biçimi ve çeşidi (mesken, ticarethane, büro ve diğer)

 

DASK Nasıl Yapılır?

 

DASK yani Deprem Sigortası ülkemizde birçok yerden yapılabilmektedir. Bankalardan, sigorta şirketlerinden, acentelerden veya online olarak Deprem Sigortanızı yaptırmanız mümkündür. Dilediğiniz yerde istediğiniz zaman DASK yaptırmak için dijipol.com ‘’DASK’’ sayfamızı ziyaret edebilir ve 30’dan fazla sigorta şirketinden teklif alabilirsiniz. Aldığınız teklifleri tek ekran üzerinde kolayca karşılaştırıp, poliçenizi kolayca satın alabilirsiniz. Dilerseniz 0850 433 0850 numaralı hattan sigorta danışmanımız ile iletişime geçebilir Dijipol.com üzerinden kolayca DASK poliçenizi edinebilirsiniz.

Paylaş

Öne Çıkanlar