Dar Kasko Nedir?

Araba satın alırken ve kiralarken harcanan paranın güvenceye alınmasını şüphesiz ki herkes ister. Araç kaskosu yaptırmak; bir kazaya karışmanız, aracınızın çalınması, zarara uğraması veya doğal afetler nedeniyle hasar alması durumunda sizi güvenceye alan birçok olanağı beraberinde getirir. Başınıza gelebilecek bu tür durumlardan zararlı çıkmamak için çeşitli kasko poliçeleri bulunur. Trafik kazalarında kendi cebinizden para çıkarmak yerine bir araç sigorta şirketine yıllık ödeme yaparsınız. Böylelikle söz konusu şirket, trafik kazasından veya herhangi bir araç hasarından dolayı ortaya çıkmış masrafların tamamını veya çoğunu öder.


Sigorta şirketleri size çeşitli seçeneklerle gelir ve bu doğrultuda bir seçim yapmanızı ister. Bazı durumlarda araç sahipleri, standart bir kasko poliçesinde bulunan tüm sigorta teminatlarını istemeyebilir. Böyle bir senaryoda araç sahibi, kendisine özel olarak hazırlanmış ve daraltılmış bir kasko poliçesini tercih eder. İşte bu tercih, mini kasko olarak da bildiğimiz dar kasko seçeneğinin en basit tanımıdır. 


Dar Kasko ve Teminatları


Dar kasko, adından da anlaşılacağı üzere standart kasko ile karşılaştırıldığında biraz daha daraltılmış bir araç sigortasıdır. Bu poliçe türü, standart kaskonun içerisindeki gerekli teminatların birçoğunu kapsamına alır ancak isteğe bağlı olarak aracınızı koruyacak güvencelerin hepsini sağlamaz. İçerisinde yer alan ana teminatlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:


● Aracınızın yanması,
● Araçtan parça çalınması,
● Seyir hâlindeyken motorlu veya motorsuz araçlarla kazaya karışmanız,
● Park hâlinde olan aracınıza çarpılması,
● Doğal afet nedeniyle oluşan zararlar.


Dar kaskonun en büyük artısı, maliyet anlamında çok daha uyguna gelmesidir. Aracınızı korumak için kişiye uygun özelleştirilmiş dar kasko, kendi içerisinde de farklı poliçe seçenekleri sunar. Araç kullanım sıklığınız ile aracınızın modeli, kasko seçimi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken iki basit noktadır. 


Örneğin otomobilinizi sık sık kullanmıyorsanız cebinizden çok yüklü miktarda bir paranın çıkmamasını istemek oldukça mantıklıdır. O nedenle uygun fiyatlı seçenekleri olan dar kasko, tam da aradığınız sigorta çeşidi olarak karşınıza çıkar. Bunun aksine aracınızı çokça kullanıyorsanız ve yeni bir modele sahipseniz kesenin ağzını biraz daha açarak çok daha geniş bir poliçe satın almanız iyi olacaktır. 


Böyle durumlarda aklınıza soruların takılması ve “Kasko seçerken nelere dikkat etmeliyim?” diye kendinize sormanız son derece normaldir. Sanılanın aksine kasko yaptırırken dikkat etmeniz gerekenlerin maddelerce uzamasına hiç gerek yoktur. Birkaç önemli noktaya dikkat etmek yeterli olacaktır.


Kasko Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Kazalar hepimizin başına gelebilir. Onlarla karşılaştığımızda ise paramızın güvence altına aldığından emin olmak isteriz. Küçük veya büyük bir araç çarpışması ister sizin isterseniz de karşı tarafın suçu olsun araç sigortanızın size bu tür durumlarda yardımcı olması ve aklınızdaki sorulara cevap olması gerekir. Bir kaskonun size ne kadar yardım sağlayacağı tamamen size bağlıdır. Bu, sigorta poliçenizi oluşturan seçenekler aracılığıyla belirlenir. O nedenle kaskonuzdaki teminat kapsamını akıllıca seçmeniz gerekir.


Doğru sigorta miktarında karar kılmak, araç satın alırken rastlayacağınız ilk adımıdır. Bir sonraki adım ise iyi bir sigorta şirketi bulmaktır. Bunları seçerken dikkatli davranacağınız üç basit ve kısa madde vardır:


1. Güvenilir ve makul bir şirket seçin: Sigorta şirketleri güvenilir olmalı ve talep ettikleri fiyatlar için makul bir teminat sunmalıdır. 
2. Fiyat araştırmanızı iyi yapın: Dar kasko gibi daraltılmış sigorta seçeneklerinde genişletilmiş bir kasko aralığında fahiş ücretler talep eden şirketlerden uzak durun.
3. Kaskonuzun kaza sonrası masrafları her daim üstlenmesi: Başka şehirlerde karıştığınız bir kaza için size güvence sağlamayacak bir sigorta şirketine üye olmadığınızdan emin olun.


Dar Kasko Avantajları


Dar kaskonun oldukça belirgin ve dikkate alınması gereken bazı avantajları da vardır.


● Uygun fiyatlı oluşu: Esas teminatların hepsini ödemenize gerek olmadığından düşük maliyet imkânı, dar kasko poliçesinin akla gelen ilk bilindik avantajıdır. 
● Mini tamir hizmeti: Aracınızdaki hasarın çok büyük olmaması hâlinde bir tamir hizmeti tarafınıza iletilir. Bu tamir servisi, tamirat bedelini sizin adınıza öder ve evrak işiyle de uğraşmanıza gerek kalmaz.
● Hasarsız indirimi: Eğer dar kasko yaptıracağınız araç herhangi bir hasara sahip değilse hasarsızlık indiriminden yararlanabilirsiniz. 
● Sağlık hizmeti: Sağlıkla ilgili acil hizmetleri de kaskonuza dâhil etme şansınız var. 24 saat sağlanan sağlık danışmanlığı ile birlikte hastanedeki yatak tedaviniz ve tıbbi masraflarınız ödenir. 
Dar kasko avantajları bunlarla sınırlı değildir çünkü kapsama alınmasını istediğiniz herhangi bir hizmeti uygun fiyatlarla bu sigorta çeşidi sayesinde poliçenize ekleyebilirsiniz.


Kasko Seçerken Yapılan 6 Hata


Aracınız için kasko yaptırmamak zaten yapabileceğiniz en büyük hatalardan birisi. Aynı zamanda gördüğünüz ilk araç sigortasını seçmek de bunlar arasındadır. Bu sebeple dikkat etmeniz ve uzak durmanız gereken belli başlı hatalar vardır. 


Kasko ve dar kasko seçiminde sıkça yapılan hatalardan bazıları:


1. İhtiyacınız olan kaskoyu bilmemek:


Her aracın ve araç sahibinin farklı ihtiyaçları vardır. Bu gereksinimler, birçok etkene bağlı olarak gelişir. 


Kullanıcının dar kasko seçiminde hesaba katılması gereken etkenler şöyledir:


● Araç tipi ve modeli,
● Aracın bedeli,
● Sürücünün deneyimi,
● Aracın ne sıklıkla kullanıldığı,
● Yaşam ile gidiş-dönüş alanın sürüş ve hava koşulları. 

 

2. Sigorta şirketlerini uygun bir şekilde mukayese etmemek: 


Çoğumuz yapacağımız alışveriş ne olursa olsun satın alınacak ürünün fiyatını farklı site ve mağazalar üzerinden karşılaştırırız. Peki, aracınız ve kendi güvenliğiniz için alacağınız en önemli hizmetlerden biri olan kaskoda neden aynısını yapmıyorsunuz? Çoğu araç sahibi, bu yöntemi kasko için ya hiç yapmaz ya da uygun bir biçimde yapmaz. Biraz zaman ayırıp araç sigortası için de fiyat ve şirket karşılaştırması yapmak, çok daha uygun fiyatlara ve avantajlı paketlere sahip sigorta bulma şansınızı yüksek oranlarda artıracaktır.


3. Araç sigortası için başvuru yaparken yanlış veya eksik bilgi vermek:


Yanlış bilgi vermek, kasko başvuru ve talebi için form doldururken yapabileceğiniz en hatalı hareketlerden birisidir. Sigorta şirketleri, sürücü kayıtları ile diğer kişisel verilere erişim sağlayarak hem belirsizlikleri hem de tutarsızlıkları çok kolay bir şekilde saptayabilir. Bu durumlara bağlı olarak şirketlerin aracınızı sigortalamama ve başvurunuzu reddetme hakkı vardır.


4. Asgari değerdeki kaskoyu sırf daha ucuz diye almak:


Maliyet anlamında daha uyguna gelen minimum araç sigortası, birçok araç sahibini cezbetmeyi başarıyor ancak bu düşük değerdeki kasko fırsatları aracınız için pek de avantajlı olmayabilir. Çoğu zaman asgari tutardaki kaskolar, sağlıklı bir araç sigortası için yeterli olmaktan çokça uzaktır ve her zaman akıllıca bir seçim olmayabilir. İhtiyaçlarınızı gözden geçirip ona göre tekrar değerlendirmeniz tavsiye edilir.


5. Aklınızdaki soruları yanıtsız bırakmak:


Araç sigortanızı bir acente veya şirket yoluyla satın alıyor olabilirsiniz. Hangi opsiyonu seçmiş olursanız olun bir şeyler kafanızda oturmadıysa soru sormaktan asla çekinmeyin. Bu ileride karşılaşabileceğiniz sürprizleri ve yanlış anlaşılmaları engelleyecektir. 


6. Kasko indirimlerini araştırmamak:


Sonuncusu ama belki de sizi uygun fiyatlara götürmeyi engelleyecek en kritik hata, şirket veya acentelerin iskontolarına bakmamaktır. Araç sigortanız için karşınıza çıkacak her indirim fırsatına karşı gözünüzü dört açmanız gerekir. Böylelikle çok ciddi tasarruflardan yararlanma şansınız olabilir. İndirim aramamanın kasko seçerken yapılan hatalardan biri olmasının sebebi, bu iskontoların yıllık olarak güncellenmesi ve insanların çoğu zaman bunlarla alakalı hiç soru sormamasıdır.


Kasko sigortası teklifinizi hemen Dijipol.com’dan alın, avantajlarla dolu hizmetlerle vakit kaybetmeden tanışın! 

Paylaş

Öne Çıkanlar