Araçlarda Cam Filmi Kullanmanın Cezası

Araçlarda cam filmi konusunda sürekli değişiklikler yapılıyor. Haliyle sürücülerin kafası bu konuda oldukça karışık. Geçtiğimiz senelerde yasaklanan cam filmlerinde belli başlı kurallar dahilinde yasaklar kaldırıldı. Tabi belli başlı kurallar dahilinde. Bu yazımızda size, Araç Cam Filmi Yasak mı ve Cam Filmi Kullanmanın Cezası sorularına cevap vereceğiz. 

 

Araç cam filmi; sürücüye dışarıyı net bir şekilde gösteren fakat dışarıdan arabanın içerisini göstermeyen kaplamalardır. Araç cam filmi özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının yansımaması için tasarlanmıştır. İşte ceza kısmının en büyük ayrımı da bu özelliğidir. Eğer cam filminiz görüşü bozmayacak oranda yapılmışsa bir ceza bulunmuyor. Ancak görüşü engelleyen cam filmleri trafik kuralları ve cezaları kapsamına girerek para cezasına tâbi tutuluyor.

 

Cam filmi cezası, 2024 yılında 1506 TL, ceza puanında ise 20 olarak belirlenmiştir.  Ceza kodu 30/1-b olan cezanın Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 63. Maddesinin son fıkrasında ‘’Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camlarının üzerine renkli film tabakaları yapıştırması yasaktır.’’ olarak beyan edilmiştir.

 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi her araç filmi için ceza bulunmamaktadır. Cam filmi konusunda Avrupa Birliği standartları esas alınmaktadır. Buna göre; arka camlar için film serbestken, ön camlarda kullanımı yasaktır ve kullanan araç TÜVTÜRK tarafından ağır kusurlu olarak sayılmaktadır.

 

Cam Filmi Muayeneden Geçer mi?

 

1. Cam filmini yaptırdığınız firma AİTM (Araçların İmal, Tadil ve Montaj Yönetmeliği) onaylı olmalıdır.


2. Ön camda cam filmi bulunmamalıdır.


3. Cam filmi camın içinden uygulanmış olmalıdır.


4. Dışarıdan ışık yansıtma oranı %15’i aşmamalıdır.


5. Cam filminin kalığı 80 µm’u geçmemelidir.


6. Filmlerde en düşük %98 uv koruma olmalıdır.


7. Arka camlarda olan cam filmleri %20 oranında ışık geçirebilmelidir.


8. Filmlerin üretiminde PVC malzeme kullanılmamış olmalıdır.


9. Film yapıştırılırken akrilik yapıştırıcı kullanılmamalıdır.

 

Cam Filmi Çeşitleri ve Numaraları Nedir?

 

Cam filmleri ışık geçirme derecelerine göre numaralandırılmakta ve çeşitlendirilmektedir.


1. %85: 1 numara cam filmi


2. %70: 2 numara cam filmi


3. %55: 3 numara cam filmi


4. %40: 4 numara cam filmi

 

Yönetmeliğe göre araçlarda kullanılabilecek cam filmleri 1 ve 2 numaralı cam filmleridir.

 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz.

Paylaş

Öne Çıkanlar