Araç Ruhsatınız Kaybolduysa Bu Adımları İzleyin


Trafik çevirmelerinde sıklıkla duyduğumuz ‘’ehliyet ve ruhsat’’ cümlesi araç ruhsatının ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor. Araçta bulunması gereken en önemli belge şüphesiz ki araç ruhsatıdır. Ruhsat aynı zamanda araç kimliği ve araç tescil belgesi olarak da bilinmektedir. 

 

Araç ruhsatının bu kadar önemli olmasının sebebi ise araca ait tüm bilgilerin bu belge içerisinde yer almasıdır. Aracın renginden modeline, motorundan koltuk sayısına ve teknik bilgilerine buradan ulaşılır. Ayrıca araç sahibinin kişisel bilgileri de araç ruhsatı içerisinde yer alır.

 

Aracınızla yolculuk yaparken ister yakın mesafe ister uzak mesafe olsun hepsinde ruhsatınızın yanınızda olması gerekir. Ayrıca ruhsatınızı kaybetmemeye ve çaldırmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Çünkü ruhsatın çalınması, kaybolması durumunda araç sahibine ceza kesilebiliyor.

 

Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?


Yukarıda da anlattığımız gibi araç ruhsatı muhakkak her yolculukta yanınızda olmalıdır. Öncelikle araç ruhsatı kayıp ya da çalınmışsa ilgili mercilere en kısa sürede haber vermek zorundasınız. Araç ruhsatı kayıp yenileme işlemleri için emniyet birimlerinden ruhsat kayıp dilekçesi örneği isteyebilirsiniz. İşlemlerinizi en kolay ulaşabileceğiniz karakol, ilçe veya il emniyet müdürlüklerinde gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede ruhsatınız kötü niyetli kişiler tarafından kullanılamaz. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra araç ruhsat kayıp ilanını gazetelere verebilirsiniz bu da sizin için avantaj sağlayacaktır.

 

İlgili mercilere gerekli başvuruları yaptıktan sonra ruhsatınızı tekrardan çıkartmanız gerekmektedir. Araç ruhsatınızı yeniden çıkarırken bazı belgelere ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca araç muayene sürenizin de hala geçerli olması işlemlerinizi hızlıca halledebilmeniz sağlayacaktır. Çünkü ruhsat çıkartmadan önce sizden araç muayenesi isteyeceklerdir. Araç muayene işlemlerini nasıl gerçekleştireceğinizi detaylı olarak öğrenmek için; https://www.dijipol.com/genel/arac-muayenesi-nedir-zorunlu-mudur blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

 

Araç Ruhsat Başvurusu İçin Gerekenler Nelerdir?

 

Kayıp araç ruhsatınız için bildirimlerinizi gerçekleştirdikten sonra araç ruhsat kaybı için noter işlemlerine başlamanız gerekmektedir. 680 sayılı Kanun Hükmü Kararnamesinde yer alan maddeye göre 2018 yılından itibaren araç sicil ve tescil işlemlerinin tümü noterler tarafından yürütülmektedir. Detaylı bilgi için https://portal.tnb.org.tr/Artes/Sayfalar/AnaSayfa.aspx sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Noter işlemleriniz için öncelikle beyanınız gerekmektedir. Daha sonra beyanınıza istinaden aracınızın trafik cezasının olup olmaması, muayene süresinin dolup dolmaması gibi kontroller yapılmaktadır.

 

Yeni Ruhsat İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

 

1. Araç ruhsat kayıp başvuru tutanağı


2. Genel muayene ve motor için tespit


3. Zorunlu trafik sigortası belgesi. Zorunlu trafik sigortası hakkında tüm bilgileri https://www.dijipol.com/trafik-sigortasi-haberleri/zorunlu-trafik-sigortasi-nedir bu yazıdan öğrenebilirsiniz.

 

4. T.C. kimlik belgesi ya da pasaport

 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz.

 

Yeni Ruhsat Ücretleri Ne Kadardır?


Araç ruhsatı yenileme işlemleri belirli bir maliyete sahiptir. Yenileme için tüm evraklar eksiksiz bir şekilde hazırlanmalıdır. 2024 yılında aracınızın ruhsatını yenilemek isterseniz ödemeniz gereken tutar 885 TL’dir. Araç tescil belgesinin ödemesini noterde gerçekleştirebilirsiniz. Bu tutar ilgili makamlar tarafından sonraki günlerde değiştirilebilir olsa da güncel fiyat bu şekildedir. Ayrıca sıfır araç tescil ücreti ise 2024 yılı için 1.138 TL olarak belirlenmiştir.

 

Paylaş

Öne Çıkanlar